BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Το πρόγραμμα που ανεβάζει αποδόσεις στα ροδάκινα και προωθεί η βιομηχανία

Μέχρι και 50 γραµµάρια επιπλέον νωπό βάρος, µε πολλή ξηρά ουσία, µπορεί να συσσωρεύσει το συµπύρηνο ροδάκινο, εάν καθυστερήσει η συγκοµιδή του λίγες ηµέρες, δίδοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να αυξήσει τις στρεµµατικές αποδόσεις και το εισόδηµά του και ταυτόχρονα στη µεταποίηση να παραλάβει ποιοτικότερο προϊόν και να ελαχιστοποιήσει τις φύρες και τα κόστη της.

44_pin_4

Λεωνίδας Λιάμης

332
1

Την ίδια στιγµή, η χρήση του αζώτου, στη λίπανση των φυτειών, µπορεί να µειωθεί έως και 50% σε σύγκριση µε τις µέχρι τώρα ακολουθούµενες καλλιεργητικές πρακτικές, χωρίς, ωστόσο να επηρεαστεί στο ελάχιστο η παραγωγικότητα των δέντρων, ενώ µε κατάλληλες επεµβάσεις σε κάλιο παρατηρείται σηµαντική αύξηση στο µέγεθος του καρπού.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, που σχετίζονται άµεσα µε την επίτευξη της βιωσιµότητας των καλλιεργειών συµπύρηνου ροδάκινου, είναι ορισµένες από όσες καταγράφηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού πιλοτικού προγράµµατος «PeachUp», που υλοποιείται δύο χρόνια, µε συµµετοχή των εργαστηρίων ∆ικτύων και Τηλεπικοινωνιών και ∆ενδροκοµίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ και τη συνεργασία της µεταποιητικής «ΚΡΟΝΟΣ».

«Πρόκειται για ένα έργο, που εφαρµόζει ορθές γεωργικές πρακτικές σε οπωρώνες της Κεντρικής και της ∆υτικής Μακεδονίας, σε συνδυασµό µε τη χρήση πρωτοπόρου ηλεκτρονικού εξοπλισµού, όπως φωτογραφικές κάµερες, µετεωρολογικούς σταθµούς, υδρόµετρα, έξυπνες παγίδες για µυκητολογικούς εχθρούς, αλλά και εξελιγµένο λογισµικό», εξηγεί στην Agrenda, ο Γεώργιος Νάνος, καθηγητής ∆ενδροκοµίας, στο Εργαστήριο ∆ενδροκοµίας του Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, που ηγείται της έρευνας.

Αναφερόµενος στα ευρήµατα του πιλοτικού προγράµµατος, που έχει βάλει στο «µικροσκόπιό» του τις βασικότερες ποικιλίες συµπύρηνου και τις µελετά σε περιβόλια της Σκύδρας, της Αριδαίας και του Αµυνταίου, ο κ. Νάνος αποκάλυψε ότι µε τη µείωση της αζωτούχου λίπανσης στο µισό κάθε άλλο παρά αρνητικά επηρεάστηκαν τα δέντρα.

«∆ιαπιστώνουµε πως η µείωση έως και πάνω από 50% της αζωτούχου λίπανσης δεν επηρεάζει πολύ τον καρπό. Αντίθετα η διατήρησή της στα επίπεδα χρήσης που γίνεται σήµερα, προκαλεί βλαστοµανία, σκίαση των δέντρων, ανοµοιοµορφία στους καρπούς και χρειάζεται και περισσότερα χέρια για τη συγκοµιδή, µε αποτέλεσµα να αυξάνει το κόστος παραγωγής», τόνισε ο καθηγητής.

Στην ίδια λογική σηµείωσε πως βελτιώθηκαν οι εφαρµογές σε κάλιο κι αυτό είχε ως αποτέλεσµα να µεγεθύνονται οι καρποί και να αυξάνει η παραγωγή καθώς το συγκεκριµένο θρεπτικό στοιχείο είναι άµεσα συνδεδεµένο µε το µέγεθος του φρούτου. «Όλα αυτά βέβαια έγιναν βάσει εδαφολογικής και φυλλοδιαγνωστικής ανάλυσης, βάσει της αναµενόµενης παραγωγής καρπών και βάσει της έντασης βλαστικής ανάπτυξης κάθε ποικιλίας και οπωρώνα», ανέφερε ο κ. Νάνος, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο καλλιεργητικών φροντίδων «εντάχθηκε το θερινό κλάδεµα και το αραίωµα την κατάλληλη περίοδο βάσει ανάπτυξης των καρπών κάθε ποικιλίας. Έτσι, πετύχαµε µείωση του οικονοµικού και περιβαλλοντικού κόστους της καλλιέργεια, βελτίωση πολλές φορές στο µέγεθος καρπού και ποιότητα, ενώ η συγκοµιδή µπορεί να γίνει σε ένα χέρι».

Αναφορικά µε την επίδραση που µπορεί να έχει η µικρή καθυστέρηση της συγκοµιδής στο µέγεθος του καρπού, τα πειραµατικά, σύµφωνα µε τον καθηγητή δενδροκοµίας, κατέδειξαν ότι «συχνά µέσα σε 5 ηµέρες κοντά στη συγκοµιδή ο καρπός αυξήθηκε κατά 50 γραµµάρια σε νωπό βάρος και συσσώρευσε ταυτόχρονα και πολλή ξηρά ουσία µε ότι αυτά συνεπάγονται για την άρδευση, τη λίπανση και το φωτισµό της κόµης εκείνη την περίοδο. Εποµένως, η συγκοµιδή µπορεί να καθυστερεί λίγες ηµέρες και αυτό όχι µόνο βελτιώνει την παραγωγή του χωραφιού, αλλά κύρια βελτιώνει το ποσοστό των καρπών που θα µεταποιηθούν σε υψηλής ποιότητας κονσέρβα. Έτσι και ο παραγωγός βγάζει περισσότερα χρήµατα και η εταιρεία διαθέτει καλύτερη ποιότητα κονσέρβας».

 

Σύµµαχος οι τεχνολογίες

Στο Λιποχώριο Σκύδρας ένα πειραµατικό του «Peachup» έχει στηθεί στον οπωρώνα του παραγωγού Σάββα Σαββίδη. Εκεί έγινε αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. «Έγινε δίκτυο σταθµών λήψης κλιµατικών και φυτικών δεδοµένων που δίνει στοιχεία σε πραγµατικό χρόνο. Για τη διύγρανση του φύλλου δηµιουργείται λογισµικό πρόβλεψης προσβολής από µονίλια, ενώ έχουµε τοποθετήσει κάµερα παρακολούθησης της καλλιέργειας, ώστε να βλέπουµε την πορεία της συνεχώς και άρα να προτείνουµε βήµα-βήµα τις σχετικές πρακτικές», αναφέρει ο κ. Νάνος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-03-2021 15:45Γενειατακης Μανόλης

Ενδιαφέρον ανάρτηση θα ήθελα να μάθω αν αυτό ισχύει και για τα βερίκοκα ευχαριστω

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία