BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Συµβόλαια νέας σοδειάς καλαµποκιού με το σπυρί στα 300 ευρώ

Καλαµπόκι µε τουλάχιστον 30 λεπτά το κιλό στα φθινοπωρινά αλωνίσµατα προαναγγέλλουν οι τελευταίες κινήσεις του εµπορίου στους εγχώριους κάµπους, όπου ήδη γίνονται ζυµώσεις για σύναψη συµβολαίων µε παραγωγούς τόσο στην περίπτωση του καρπού όσο και για το ενσίρωµα.

22-35_pin_26

Πέτρος Γκόγκος

6308
24

Οι πληροφορίες θέλουν το εµπόριο να βρίσκεται σε επαφές µε καλά οργανωµένους παραγωγούς, στους οποίους προσφέρονται κλειστά συµβόλαια για παράδοση του συνόλου της παραγωγής στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ για το ενσίρωµα, οι αντίστοιχες συζητήσεις ανεβάζουν στα 70 ευρώ ο τόνος (7 λεπτά το κιλό από 4,5 µε 6 που πληρώθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο) την τιµή για το ενσίρωµα.

Η είδηση έρχεται από το µεγάλο παραγωγικό κέντρο ζωοτροφών της Βοιωτίας, όπου όπως µεταφέρει στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς, προς το παρόν οι παραγωγοί διστάζουν να προχωρήσουν σε κάποια σύµβαση. Ωστόσο, στους κάµπους της περιοχής που ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα η προετοιµασία των χωραφιών για την σπορά του καλαµποκιού, αναµένεται να αυξηθούν τα στρέµµατα, µε την καλλιέργεια να κερδίζει έδαφος έναντι του ηλίανθου. Εκτιµήσεις θέλουν την αύξηση των στρεµµάτων να προσεγγίζει το 20% συγκριτικά µε πέρυσι. Καταλύτης στην επιλογή αυτή των παραγωγών είναι και η προσµονή για συνδεδεµένη ενίσχυση, κάτι που όπως όλα δείχνουν αναµένεται πως θα δροµολογηθεί τις επόµενες ηµέρες. Ένας πρόχειρος υπολογισµός στα κόστη της καλλιέργειας, θέλει κοντά στα 240 ευρώ το στρέµµα τις απαιτήσεις της καλλιέργειας, ωστόσο τα δεδοµένα αλλάζουν σε καθηµερινή βάση, µε τη λίπανση να συνιστά και τη µεγαλύτερη πρόκληση για τους παραγωγούς. Ωστόσο φαίνεται πως µε τα 30 λεπτά το κιλό και εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις, η καλλιέργεια µπορεί να σταθεί µέσα σε αυτό το περιβάλλον, κάτι που µέχρι ένα βαθµό εξηγεί και το ενδιαφέρον των παραγωγών να επενδύσουν φέτος στην καλλιέργεια.

Στο µεταξύ, η τιµή που διαµορφώνει τις τελευταίες ηµέρες η παραγωγή της περασµένης σοδειάς, προσεγγίζει τα 42 λεπτά το κιλό, έχοντας ενισχυθεί κατά 34% µέσα σε διάστηµα δυο εβδοµάδων.

Στα 16 λεπτά το ενσίρωµα

Σηµαντική ενίσχυση καταγράφει και η τιµή του ενσιρώµατος καλαµποκιού. Τις τελευταίες ηµέρες, η τιµή για ενσίρωµα έχει διαµορφωθεί στα 160 ευρώ ο τόνος, ήτοι 100 ευρώ πάνω από τα υψηλότερα επίπεδα που πλήρωσε η αγορά πέρυσι.

Γενικά, οι ενδείξεις που θέλουν παγίωση των τιµών στα σιτηρά και το καλαµπόκι για τη σοδειά της νέας εµπορικής περιόδου, πολύ κοντά στα σηµερινά επίπεδα τιµών, πληθαίνουν, κάτι το οποίο φαίνεται πως ήδη έχει αντιληφθεί το εγχώριο εµπόριο, που προσπαθώντας να προλάβει καταστάσεις, προσφέρει από τώρα συµβόλαια σε παραγωγούς προκειµένου να εξασφαλιστούν βασικές ανάγκες τους.

Οι εξελίξεις και οι διεργασίες στην αγορά τόσο του σκληρού σίτου και του κριθαριού όσο και του καλαµποκιού έρχονται να χτίσουν προσδοκίες για την πορεία των τιµών στα καλοκαιρινά αλώνια, αλλά και να καθορίσουν τις επιλογές των αγροτών στο κατώφλι των εαρινών σπορών. Μάλιστα, η Φότζια επέστρεψε στην κορυφή των 550 ευρώ ο τόνος, απέχοντας µόλις 10 ευρώ από το υψηλό περιόδου των 560 ευρώ για την πρώτη ποιότητα.

Σχόλια (24)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2022 23:22Εκείνος

Τα ζώα σας θέλουν δίαιτα οχι πολυ φαι .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

08-04-2022 12:33Σωτήρης

Έγραψε ένας Θεοδωρόπουλος πιο κάτω ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είναι φερεγγυοι δεν μας είπε πόσοι αγρότες όμως χρωστούν νερά σε ΤΟΕΒ ρεύμα στη ΔΕΗ ακόμα και λιπάσματα (ξέρω περίπτωσεις) αυτό για να μην λέει ο κάθε μπιπ

Απάντηση

08-04-2022 07:29ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Πατριώτες μην μαλωνεται.Σεβομαι απεριόριστα τον αγώνα τον κτηνοτρόφων γιατι ειναι καθημερινός,εγώ σαν αγρότης θα πάω τις μισές μέρες στο χωραφι.(είναι η φύση της δουλειάς ετσι)Φέτος είναι ακριβές οι ζωοτροφές,άλλες χρονιές ήταν πολύ φθηνές.Μια ερώτηση προς όλους,την οποία κάνω συχνά και στον εαυτό μου.Αν υποθέσουμε ότι στον δρόμο συναντήσαμε έναν βαθυπλουτο και μας δώσει 1 εκατομμύριο ευρώ υπάρχει έστω ένας που θα πει φίλε ευχαριστω πολυ αλλά εγώ χρειάζομαι μόνο 10000,τα αλλά δώστα αλλού.Ο νοών νοητό,αυτοί είναι η αγορά και ο νόμος προσφοράς-ζήτησης.

Απάντηση

08-04-2022 03:18Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Καλημέρα.... κανένας παραγωγός δεν θα επέλεγε τον έμπορο εάν οι κτηνοτρόφοι ήταν σωστοί, προσωπικά υπάρχουν κ φερεγγυοί.... αλλά δυστυχία τις περισσότερες φορές μας κάνετε να το μετανιώσουμε που επιλέξαμε τον κτηνοτρόφο κ όχι τον έμπορο.... Οι περισσότεροι ο πρώτος που κοιτάνε να ρίξουν είναι ο παραγωγός που του έχει δώσει προϊόντα...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

08-04-2022 00:02ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

ΒΛΕΠΩ ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΕΜΙΖΑΝ ΤΗΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ (ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΕΝΝΟΩ) ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΣΑΚΟΝΩΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ. ΝΑ ΔΕΙΤΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΦΤΑΙΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΕΚΕΙ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ! ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΟΜΑ ΠΡΩΟΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΕΣ; ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ; ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΣΑΜΕ, ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ; ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ!

Απάντηση

07-04-2022 21:49Καλια

Παιδιά μόνο το εμπόριο έχει χρήμα σε όλο το φάσμα από τυροκομους και κρεοπωλες μέχρι ζωοτροφαδες και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι παιθαμενοι εξαίρεση αποτελούν κάποιοι μεγαλοαγροτες που τα βγάζουν πέρα με παχυλές επιδοτήσεις από την Ευρώπη όλοι οι άλλοι είναι κατεστραμμένοι δυστυχώς

Απάντηση

07-04-2022 20:40ΣΟΦΙΑ ΚΑΣΑΠΗ

Έτσι μπράβο. Μαλώνουν οι γεωργοί με τους κτηνοτρόφους για τις τιμές των ζωοτροφών και μάλιστα κάποιος παίρνει και το μέρος εμπόρου. Που καταντήσαμε κουμπάρε. Είτε φθηνά είτε ακριβα, την μερίδα του λέοντος κέρδους την παίρνει το εμπόριο. Γι αυτό κάθε χρόνο και μεγαλωνουν, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι μικραίνουν. Σε μέγεθος εννοώ. Καλό κουράγιο και στις δυο κατηγορίες παραγωγών.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-04-2022 19:36Βασίλης Π

Εσείς όλοι οι παραγωγοί καλαμποκιού τριφυλλιού και γενικότερα ζωοτροφών που έχετε δίκιο για το κόστος και τις τιμές συμφωνείτε να πληρωθεί φέτος το Πάσχα το αρνί 10ευρω στον κτηνοτρόφο? και να φτάσει στον καταναλωτή 15 16ευρω ή και παραπάνω?ας απαντήσει κάποιος

Απάντηση

07-04-2022 16:08Γιώργος

Μαγκες το καλαμπόκι μέχρι τον Ιούλιο θα φτάσει 40 λεπτά για πλάκα εγώ το έδωσα χθες 34 λεπτά επειδή έπρεπε να το δηλώσω στο κράτος στην καταμέτρηση που κάνουν φοβάμαι ότι θα βάλουν πλαφόν γι αυτό το έδωσα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-04-2022 15:08Ακης

Ρε Γιάννη έχεις μεγάλο πρόβλημα με τους κτηνοτρόφος ε? Τι θα το κάνεις ρε το καλαμπόκι αν δεν το αγοράζει ο κτηνοτρόφος ? Που θα το βάλεις ξέρεις που?η να σου πω εγώ?

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία