BACK TO
TOP
Καλαμπόκι

Χάνουν τα 300 ευρώ τα συμβόλαια νέας σοδειάς σε καλαμπόκι, μαλακό

Η πτώση του πετρελαίου και η ταυτόχρονη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, έρχονται να ενισχύσουν τις δυνάμεις διόρθωσης που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων.

kalampoki_page-0001

Πέτρος Γκόγκος

10822
9

Χάνουν και τα 300 ευρώ τα  συμβόλαια νέας σοδειάς σε  καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι

Τόσο οι ανησυχίες της ύφεσης (υποχώρηση στην περιοχή των 78 δολαρίων για το πετρέλαιο WTI) όσο και το ακριβότερο ευρώ («χαλάει» τις τιμές εξαγωγής προϊόντων από την Ευρώπη) περιορίζουν από την άλλη τα όποια περιθώρια κάποιας ανοδικής αντίδρασης των τιμών. Έτσι, στις ευρωπαϊκές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι υποχωρούν στα 300 ευρώ ο τόνος (Μάρτιος 2023).

Όπως με το βαμβάκι, έτσι και με το καλαμπόκι η κάμψη της κατανάλωσης πέτυχαν ένα άμεσο χτύπημα στις τιμές του προϊόντος. Στο διεθνές σκηνικό, ενδείξεις περιορισμού της κατανάλωσης στην Κίνα έδωσαν αφορμή διόρθωσης σε μια αγορά που βρισκόταν επί μήνες σε κατάσταση κόπωσης.

Η φυσική αγορά κινείται σήμερα στην περιοχή των 300 με 320 ευρώ ο τόνος στα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, ενώ τα συμβόλαια της νέας σοδειάς, διαπραγματεύονται πλέον στα 275 ευρώ ο τόνος.

Το μαλακό σιτάρι διαπραγματεύεται στα 315 ευρώ ο τόνος (Μάρτιος 2023) ενώ η νέα σοδειά, βρίσκεται στα 294 ευρώ ο τόνος. Στην εγχώρια αγορά, το καλαμπόκι διατηρείται στα 40 λεπτά το κιλό σακιασμένο από αποθήκη παραγωγού, ενώ το κριθάρι, επίσης σακιασμένο, «παζαρεύεται» στην περιοχή των 34 με 35 λεπτών το κιλό. Παρά την εξασφάλιση συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, οι φθινοπωρινές σπορές δείχνουν πως η προσφορά μαλακού σίτου το 2023 στην ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης θα είναι εκ των πραγμάτων μειωμένη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία έσπειρε σχεδόν 50% λιγότερες εκτάσεις σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Φαίνεται πάντως ότι τα υψηλά βρίσκονται πλέον πίσω μας, με την διόρθωση να αποδίδεται στο χτύπημα που δέχεται η κατανάλωση εξαιτίας του υφεσιακού κλίματος το οποίο διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, ενέργεια, εργατικό κόστος και εισροές αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων σε επίπεδα 50% πάνω από τα προ-πανδημίας εύρη τιμών.

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

03-12-2022 16:07Πανικος

Αν είχαμε μυαλο κ τα κρατούσαμε όλα μεσα τα προϊόντα θα σας έλεγα ποιες τιμές θα πέφτανε εμείς τα πάμε με το που μαζεύονται κ μετά ζητάμε τιμές

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-12-2022 23:17Γιαννης

Η πλάκα είναι που διαμαρτύρονται αυτοί που δεν πούλησαν σκληρό στα 500 καλαμπόκι στα 330 και βαμβάκι στο 1 ευρώ γιατί τα κράταγαν στην αποθήκη περιμένοντας ψηλότερα …έτσι είναι οι αγορές παιδάκια …παίξατε κ χάσατε και δεν σας φταίει ο κακός ο λύκος αλλά μόνο ο εαυτός σας

Απάντηση

01-12-2022 22:23Δημητρης

Πώς γίνεται και πέφτουν μόνο οι τιμές για τους αγρότες ένα περίεργο πράγμα, έπεσε το πετρέλαιο 10 δολάρια και ξαφνικά πέφτει η τιμή του καλαμποκιού, τα λιπάσματα , το αγροτικό ρεύμα και τα εφόδια δεν έχουν πέσει σένς εκεί δεν τους πιάνει.

Απάντηση

01-12-2022 11:24Αγανακτησμενος

Είστε τρελοί για δέσιμο,κερδοσκόποι και ελεεινοί.Για πιο λόγο πέσανε οι τιμές;Βγήκαν τόσο πολλά μαλακά και καλαμπόκια φέτος;Εσείς δεν λέγατε ότι η Ευρωπαϊκή αγορά είναι ελλειμματική σε σιτάρι και καλαμπόκι και για αυτό θα δωθεί συνδεδεμένη;Η λογική σας όμως είναι αφού θα δωθουν 10-20 ευρώ επιδότηση να τα κόψουμε από τους παραγωγούς,ο παραγωγός πρέπει ίσα ίσα να φυτοζωει και όχι να πάρει τα πάνω του.Να μην σπείρει κανείς με λιπάσματα,πετρέλαιο και φυτοφάρμακα στα ύψη.Υστερα να φάτε την βαριά σας βιομηχανία,τον τουρισμό.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

01-12-2022 10:13ΑΓΡΟΤΗΣ

Οι τιμές των αποθηκευμένων προιόντων καλαμπόκι,σιτάρι πέφτουν λέει γιατι έπεσε η τιμή του αργού που ακόμα δεν το βλέπουμε στα πρατήρια.Ναι αλλά ας μην ξεχνάμε οτι καλλιεργούμε εδω και τόσο καιρο με πάνω από 2 ευρω το λίτρο και τώρα που ήρθε ο χειμώνας και τα μηχανήματα παροπλίστηκαν έπεσε!Ναι αλλά το κόστος τις παραχθείσας παραγωγής ήτανε τριπλάσιο!Καλά μας κάνουν,εδω δεν έχει έλεος, κάποιοι θα πλουτίζουν οτι και αν γίνει και εμείς απλά θα επιβιώνουμε!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία