
Για την ώρα η εγχώρια αγορά έχει να επιδείξει αξιοσημείωτες αντιστάσεις παρά την χρηματιστηριακή υποχώρηση, καθώς η έλλειψη στην Ανατολική Μεσόγειο έχει εδώ και καιρό αποτυπωθεί με χαμηλά αποθέματα, σχεδόν φυσιολογική ζήτηση και τιμές χονδρικής στα 23 με 24 λεπτά στο χύμα και 28 με 32 λεπτά αντίστοιχα στο σακιασμένο καλαμπόκι.
Όσοι παραγωγοί τώρα διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους και είχαν στοκάρει καλαμπόκι με την προοπτική να «ανοίξουν τις πόρτες» στα 26 με 27 λεπτά, τελικά κατά κανόνα έδιωξαν τα αποθέματά τους περί τα μέσα Μαρτίου κοντά στα επίπεδα τιμών της χονδρικής (23 με 24 λεπτά το κιλό) ώστε να ανοίξουν οι χώροι για να μπουν τα φετινά πολλά κιλά μηδικής. Όσοι τώρα ακόμη δεν έχουν αποδεσμευτεί από τα όποια αποθέματα της 2024/25, ευελπιστούν να το κάνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα τιμών, πριν μεταφερθούν στα μέρη μας οι πιέσεις από την Μαύρη Θάλασσα.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Διορθώνουν τα ουκρανικά FOB
Οι ουκρανικές τιμές έχουν ήδη χάσει σχεδόν 20 δολάρια ο μετρικός τόνος σε μόλις τρεις εβδομάδες, κάτι για το οποίο ευθύνεται η μεγάλη μείωση της ζήτησης από την τουρκική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Platts, μέρος της S&P Global Commodity Insights. Στις 13 Μαΐου, η Platts εκτίμησε την τιμή του ουκρανικού καλαμποκιού FOB στα 240,50 δολάρια ο τόνος, ήτοι 212 ευρώ ο τόνος. Σε αυτό το επίπεδο τιμών, ήδη το ουκρανικό καλαμπόκι είναι σε θέση να πιάσει λιμάνι στην Ελλάδα στα 230 ευρώ ο τόνος, από 255 ευρώ ο τόνος, μόλις ένα μήνα πριν.
Παράλληλα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τόσο τα συμβόλαια Ιουνίου όσο και Νοεμβρίου παίζουν στο όριο των 200 ευρώ ο τόνος. Στην πράξη, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως μέσα στον Ιούνιο το σπυρί θα υποχωρήσει στα 21 με 22 λεπτά το κιλό, επίπεδα τα οποία και θα διατηρήσει το επόμενο διάστημα, αν δεν προκύψουν ξανά ασύμμετρες ζημιές στο πεδίο λόγω υπερβολικού καύσωνα και ανομβρίας. Μεγάλο ρόλο θα παίξει φυσικά και η ανανέωση ή μη των αδασμολόγητων εισαγωγών εντός μπλοκ για το καλαμπόκι της Ουκρανίας, στις 5 Ιουνίου. Σε περίπτωση που επαναφερθούν οι προπολεμικές δασμολογικές κλάσεις, τότε πλέον η κατάσταση διαφοροποιείται ξανά.
Όπως και να χει, οι αμερικανοί προβλέπουν τα τελικά παγκόσμια αποθέματα της φετινής σεζόν σε 287,3 εκατ. τόνους. Ενόψει της 2025/26, αντίστοιχα τελικά αποθέµατα υπολογίζονται μειωμένα σε 277,8 εκατ. τόνους, λόγω χαμηλότερων τιμών και καλύτερων ροών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έδωσε παρόμοια νούμερα με τους ιδιώτες αναλυτές στην Ουκρανία για αναμενόμενη σοδειά 31 εκατ. τόνων, αυξημένη κατά 5 με 6 εκατ. τόνους συγκριτικά με το 2024.