
Επιβεβαιώνεται µέχρι στιγµής η άποψη που ήθελε η επίµονη διόρθωση της αγοράς στο σκληρό σιτάρι το τελευταίο δίµηνο να είναι κυρίως αποτέλεσµα µιας υπερεκτίµησης του µεγέθους της σοδειάς που έρχεται.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου πραγµατοποιούνται φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων αυτό το διάστηµα, ενώ για νέες δουλειές οι Ιταλοί πληρώνουν περίπου στα επίπεδα των 280 µε 290 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Αυτά τα επίπεδα τιµών δεν ικανοποιούν τους τοπικούς εµπόρους, µε αποτέλεσµα να µη σηµειώνονται νέες πωλήσεις.
Κάθε βδοµάδα σε όλο και χαµηλότερα επίπεδα κινείται πλέον η ευρωπαϊκή αγορά σκληρού σίτου, µε το εµπόριο να συζητά πρώτες τιµές νέας σοδειάς από 270 ευρώ ο τόνος FOB, κάτι που σηµαίνει πως η εγχώρια αγορά ίσως ανοίξει στα χαµηλά επίπεδα των 22 µε 23 λεπτών το κιλό.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου από πλευράς ζήτησης η εβδοµάδα είναι σχεδόν ανενεργή, δεδοµένου ότι φέτος έχει συµπέσει το Ορθόδοξο µε το Καθολικό Πάσχα. Εποµένως δεν γίνονται κουβέντες για νέες δουλειές και λογικά οι διαπραγµατεύσεις θα επανακκινηθούν από την επόµενη εβδοµάδα.
Φρένο στη κάθοδο πάτησαν οι τιµές σκληρού σίτου τις τελευταίες µέρες, µε την ετήσια αγορά καιρού να επιστρέφει στο προσκήνιο και να οδηγεί την αγορά σε µία αρκετά ρευστή ισορροπία.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου τα επίπεδα τιµών της Αλγερίας δεν είναι υποσχόµενα, άλλωστε δύσκολα βρίσκουµε τις ποιότητες που θέλει αυτή η αγορά. Η σοδειά εξελίσσεται οµαλά µε σποραδικά προβλήµατα ανάλογα µε την εκάστοτε περιοχή. Η τάση των τιµών είναι πτωτική και στο κοµµάτι της εξαγωγής δεν ακούγεται τίποτα νεότερο. Λογικά, εκτός απροόπτου, οδεύουµε σε µια νέα σοδειά µε αυξηµένες ποσότητες.
Ένα μήνα καθοδικής πορείας συμπληρώνει αυτή την εβδομάδα η ιταλική αγορά σκληρού σίτου, με την αθροιστική απώλεια για την πρώτη ποιότητα (fino) να υπολογίζεται σε 22 ευρώ ο τόνος και την Φότζια να υποχωρεί στα 315 – 320 ευρώ ο τόνος. To ενδιαφέρον εδώ είναι πως οι άλλοι δύο μεγάλοι παίκτες της αγοράς, Τουρκία και Καναδάς, δεν έχουν ρίξει σοβαρά τις τιμές, κάθε άλλο μάλιστα, αφού αρχές της εβδομάδας η Τούρκικη Αρχή Σιτηρών τις ανέβασε.
Με απότοµη µείωση στις ιταλικές τιµές, της τάξης των 8 ευρώ ο τόνος, υποδέχθηκε ο Απρίλιος το σκληρό σιτάρι. Βέβαια, οι αγοραστές έχουν κάνει ήδη τις κινήσεις τους και το ενδιαφέρον το επόµενο διάστηµα αναµένεται περιορισµένο. Οι χαµηλότερες τιµές φυσικά αντιπροσωπεύουν και έναν µικρότερο όγκο συναλλαγών.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου γύρω από τα 300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας κυµαίνονται οι τιµές της εξαγωγής, χωρίς µεγάλη διάθεση από αγοραστές και πωλητές να προχωρήσουν σε νέες πράξεις.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου τα επίπεδα των 310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας πλέον δεν πληρώνονται από τους Ιταλούς αγοραστές.
Ακυρώθηκε ο διερευνητικός διαγωνισμός για 50.000 τόνους σκληρού σίτου από τα στρατηγικά αποθέματα του 2023, που είχε προκυρήξει η Τούρκικη Αρχή Σιτηρών, ελέω χαμηλών προσφορών, εξέλιξη που ίσως βοηθήσει την αγορά να βγει από το σημερινό πλαγιοκαθοδικό της ρεύμα.
Από µια ανεπαίσθητη και οριζόντια µείωση της τάξης των 2-3 ευρώ ο τόνος στις λίστες τιµών σκληρού σίτου σε Φότζια και Μπολόνια, συνοδεύτηκε η περασµένη βδοµάδα.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, όσον αφορά το κομμάτι της εξαγωγής φαίνεται να έχει κάπως μειωθεί η ζήτηση.
Στα γνωστά επίπεδα των 335 µε 342 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα συνεχίζει να ισορροπεί η ιταλική αγορά σκληρού σίτου, µε τον εμπορικό πόλεμο µεταξύ ΗΠΑ και…όλων των υπολοίπων να μην επηρεάζει τόσο τις προοπτικές τιμολόγησης στο σκληρό σιτάρι. Πλέον, η προσοχή στρέφεται στις σοδειές της επόμενης σεζόν για τους βασικούς παίκτες-κλειδιά.
Σε χαμηλό 9ετίας οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών, χάνει έδαφος στην Ευρώπη Τον Φεβρουάριο του 2025, οι εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό, μειώνοντας 2,4 φορές σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Σιτηρών, το διάστημα αυτό εξήχθησαν μόλις 2,3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, που είναι ο μικρότερος όγκος για τον Φεβρουάριο τα τελευταία εννέα χρόνια.
Σε περίοδο σημαντικής νευρικότητας εισέρχεται η αγορά στο σκληρό σιτάρι, με τις πρώτες ενδείξεις από κύρια παραγωγικά κέντρα να είναι ανάμεικτες καθώς για δεύτερη διαδοχική χρονιά αναμένονται πολλά στρέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και η εύλογη ανησυχία για τις επιπτώσεις των δασμών ΗΠΑ στις εξαγωγικές ροές του Καναδά ίσως τελικά δεν αποτυπωθεί με μια απότομη μείωση των τοπικών τιμών, αν και όταν βέβαια οι δασμοί 25% μπουν τελικά σε ισχύ.
Mια σειρά απαιτήσεων από τη βιοµηχανία, αλλά και προκλήσεων από το διεθνές εµπόριο, δείχνουν να ορίζουν αλλαγές στην προσέγγιση της καλλιέργειας του ρυζιού για το 2025, σε σηµείο ώστε παράγοντες του κλάδου να λένε πως το προϊόν εισέρχεται σε µια νέα εποχή.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου συνεχίζονται οι φορτώσεις παλαιότερων κυρίως συµβολαίων πώλησης προς εξαγωγή, στα γνώριµα επίπεδα των 310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας για καλές φετινές ποιότητες.
Περίοδο σταθερότητας διανύει η αγορά σκληρού σίτου, ενόψει των πρώτων ενδείξεων αναφορικά µε την παγκόσµια παραγωγή, µε τα ιταλικά κέντρα εµπορίας να παραµένουν τα γνωστά επίπεδα των τελευταίων 15 ηµερών, ήτοι 337 µε 342 ευρώ ο τόνος στο Νότο και 325 µε 330 ευρώ ο τόνος για τον Βορρά, πάντα µιλώντας για τιµή αποθήκης και σκληρό πρώτης ποιότητας.