Την ώρα που η Ευρώπη µιλά για «στρατηγική αυτονοµία», «ανθεκτικότητα της τροφικής αλυσίδας» και «διατροφική ασφάλεια», ο τοµέας ρυζιού – ένας από τους πιο ευαίσθητους και στρατηγικούς κλάδους της ΕΕ – βρίσκεται αντιµέτωπος µε µια πρωτοφανή κρίση.
Σε αξιοπρεπή επίπεδα διατηρούνται οι τιµές στην συµβολαιακή σκληρού σίτου για την επόµενη σεζόν, µε την κλιµάκωση να φαίνεται πως αρχίζει από 22 λεπτά για τα στάρια µε 12,5% πρωτεΐνη και να κλιµακώνεται έως και τα 24 ή 25 λεπτά για τα «κεχριµπάρια» µε 15% περιεκτικότητα. Η είδηση έρχεται σε συνέχεια ενός µικρού ανοδικού ρεύµατος στις τιµές σκληρού σίτου σε όλη τη Μεσόγειο.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου υπάρχει στασιµότητα στις τιµές εξαγωγής και ελπίδα για κάτι καλύτερο τις επόµενες εβδοµάδες. Τα µέτρια φετινά σιτάρια πληρώνονται στα επίπεδα των 240 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, ενώ για καλύτερες ποιότητες µπορούν να βγουν και υψηλότερες τιµές.
Καιρό είχε να ακούσει μια καλή είδηση ο κλάδος του σκληρού σίτου. Τα ιταλικά κέντρα εμπορίας πληρώνουν πλέον 7-10 ευρώ ο τόνος ακριβότερα σε σύγκριση με τις χαμηλές πτήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, διευκολύνοντας την ανάκτηση των 20 λεπτών και στην ελληνική αγορά.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου η Φότζια πρόσφατα αύξησε τη διαφορά τιµής των µέτριων ποιοτήτων µε τα εξαιρετικής ποιότητας σκληρά.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, εκεί που όλοι υποστήριζαν πως πολύ δύσκολα οι τιµές για εξαγωγή θα σπάσουν το όριο των 240 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, είδαµε να σηµειώνονται νέες δουλειές ακόµα χαµηλότερα, πλησιάζοντας τα 235 ευρώ ο τόνος µε προορισµό την ιταλική αγορά.
Επιπλέον 2,2 λεπτά το κιλό θα καταβάλει τις επόμενες μέρες ο ΑΣ Βόλου στους συνεργαζόμενους παραγωγούς, διαμορφώνοντας η συνολικική τιμή παραγωγή για τη φετινή περίοδο σε 22,2 λεπτά το κιλό.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, η εξαγωγή παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των 240 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας και μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν σημειωθεί κάποιες δουλίτσες.
Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που έφεραν υπερπαραγωγή στο σκληρό κρατούν χαµηλά τις τιµές παραγωγού και µειώνουν τον ενθουσιασµό ενόψει της νέας σποράς. Ωστόσο, τα πριµ της ΚΑΠ δεν είναι αµελητέα για τα χειµερινά σιτηρά και παίζουν από 45 έως και 80 ευρώ το στρέµµα, ενώ η συνέργεια µε σύναψη συµβολαίου σε µεγάλο βαθµό εγγυάται βιώσιµα επίπεδα προσόδου. Λιγοέξοδα και εύκολα στη διαχείριση, σιτάρι και κριθάρι αναµένεται να έχουν πάντως και πάλι τον πρώτο λόγο το 2026.
Σε δεύτερη ανοδική αναθεώρηση της καναδικής σοδειάς σκληρού σίτου προχώρησε αυτή την εβδομάδα η επίσημη Στατιστική Αρχή του Καναδά, μετά την πρώτη τον Αύγουστο. Κάπως έτσι, οι Καναδοί φαίνεται να ολοκληρώνουν τις επόμενες 15 μέρες την συλλογή 6,3 με 6,5 εκατ. τόνων σκληρού σίτου, επίδοση που τελικά δικαιολογεί γιατί οι τιμές εξαγωγής υπέστησαν τόσο απότομη καθίζηση.
Από δυσµενή αφετηρία και µε τα µηνύµατα για την παραγωγή, αλλά και τη νέα εµπορική περίοδο να µην είναι τόσο ευοίωνα, επηρεάζοντας έτσι και τη διάθεση των παραγωγών, ξεκινάει, δειλά – δειλά, από τις 22 Σεπτεµβρίου το φετινό αλώνι του ρυζιού στη δυτική Θεσσαλονίκη, το µεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο του προϊόντος στη χώρα.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου η εξαγωγή έφτασε στα χαµηλά των 240 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, επίπεδα όπου σηµειώθηκε πώληση για τα µέτρια φετινά σιτάρια.
Αδυναμία να διαθέσουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς το ελληνικό σκληρό σιτάρι σε επίπεδα ίσα ή άνω των 240 ευρώ ο τόνος εκφράζουν τα μεγάλα εμπορικά σπίτια της Θεσσαλίας -και όχι μόνο, κάτι που κατά τα φαινόμενα οδηγεί τον ένα μετά τον άλλον τους εγχώριους μεσάζοντες να πληρώνουν τιμές παραγωγού κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου έσπασε η αντίσταση των 250 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας και µάλιστα σηµειώθηκε νέα εξαγωγή στα 245 ευρώ ο τόνος.
Επιβεβαιώθηκε η άποψη που ήθελε την αγορά σκληρού σίτου να «ανοίγει αλεξίπτωτο» μετά τις βαριές απώλειες το διάστημα 25 Αυγούστου με 10 Σεπτεμβρίου, ώστε να ηρεμήσει κάπως η κατάσταση και να επανεκκινήσει η εμπορική δραστηριότητα στα μεσογειακά λιμάνια.
Άγονος βγήκε και ο επαναληπτικός διαγωνισμός της Ένωσης Ορεστιάδας για 30.000 τόνους σκληρού σίτου που πραγματοποιήθηκε σε χαμηλούς τόνους την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου.
Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου αυτές τις ηµέρες φορτώνονται πλοία που έχουν κλειστεί στα επίπεδα των 255 ευρώ ο τόνος FOΒ λιµάνι µας, ενώ για νέες δουλειές µέχρι πρότινος οι τοπικοί έµποροι δεν έδειχναν διάθεση πώλησης. Εντούτοις, κατόπιν του πτωτικού ξεκινήµατος µετά την καλοκαιρινή διακοπή, δεν αποκλείεται πλέον να γίνουν κάποιες εξαγωγές και σε τιµές πιο κοντά στα 250 ευρώ ο τόνος FOB. Επακόλουθα οι τιµές παραγωγού δυστυχώς πιέζονται.
Παραδοσιακά η ιταλική αγορά αποτελεί τον νούµερο ένα αγοραστή για τα σκληρά σιτάρια µας.
Παγίωση των ελληνικών και ισπανικών FOB στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 250 με 255 ευρώ ο τόνος συντελείται τις τελευταίες 15 μέρες, απόρροια της καλής σοδειάς που τελικά εκτιμάται πως θα δώσει ο Καναδάς και της συνεπακόλουθης μείωσης των τιμών στην Ιταλία, πρώτα χρονικά στη Μπολόνια και πλέον και στη Φότζια.