
Με τιµές βάσης κάτω από τα 20 λεπτά άλλωστε είναι δύσκολο για εκείνους να εξασφαλίσουν στις καλλιέργειές τους την φροντίδα που απαιτούν οι υψηλές ποιότητες. Αυτό µε τη σειρά του επιβραδύνει µια διαδικασία βελτιστοποίησης της παραγωγής, που ξεκίνησε να διαφαίνεται πριν λίγα χρόνια, µέσω της εδραίωσης της συµβολαιακής καλλιέργειας µε µεγάλες εγχώριες βιοµηχανίες.
Η ένδειξη που έχουµε από τη διεθνή αγορά είναι ελαφρά πτωτική, µε τους αναλυτές να καταγράφουν σηµάδια πίεσης εκτός Ευρώπης, δεδοµένου ότι τα αποθέµατα είναι περισσότερα, ενώ εντός της ΕΕ τα αποθέµατα είναι λιγότερα, οι νέες παραγωγές θα είναι µειωµένες οπότε το σενάριο της πίεσης τιµών µοιάζει δύσκολο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι πλέον δεν υπάρχει στα σιτάρια ο φόβος για άλλη µια σεζόν µε πολύ χαµηλές τιµές. Το βασικό σενάριο που επικρατεί µέχρι στιγµής είναι πως τα ευρωπαϊκά σιτάρια θα µείνουν εντός της Ευρώπης καλύπτοντας τις ανάγκες µας, ενώ οι βορειο-αφρικανοί µάλλον θα αγοράσουν από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Την ίδια εικόνα φαίνεται να καταγράφει και η πρόσφατη έκθεση της Strategie Grains, σύµφωνα µε την οποία η παραγωγή σκληρού σιταριού σε παγκόσµιο επίπεδο θα κινηθεί φέτος πτωτικά. Ειδικά για την Ευρώπη, καταγράφεται ως πολύ πιθανό οι παραγόµενες ποσότητες να κινηθούν στα χαµηλότερα επίπεδα από τη σεζόν 2014-2015. Τόσο στη Γαλλία, όσο και στον Καναδά, αναµένεται µια µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, που τοποθετείται µε τις πρώτες τουλάχιστον εκτιµήσεις περί το 25%. Λιγότερα στρέµµατα δείχνει η Strategie Grains και για Ιταλία και Ισπανία, στις οποίες αναµένονται και χαµηλότερες αποδόσεις λόγω των ξηρικών καιρικών συνθηκών. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι εκτιµήσεις του γαλλικού οµίλου αναφέρονται σε µειωµένες εκτάσεις, για τις οποίες «ακούγεται» ποσοστό ακόµα και 20%.
Μάλιστα, η Strategie Grains µιλά για αυξηµένο ανταγωνισµό, δεδοµένου ότι Καναδάς και ΗΠΑ θα ψάξουν να διοχετεύσουν τα ψηλά αποθέµατά τους στην παγκόσµια αγορά, κρατώντας πίσω τις τιµές και του ευρωπαϊκού σιταριού.