Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Βολιδοσκοπούν για ρευστοποίηση στην αγορά σκληρού

Σαστισµάρα επικρατεί τις τελευταίες ηµέρες στο σκληρό σιτάρι, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε διεθνές επίπεδο.Από τη µία πλευρά οι συνεχείς αυξήσεις στην τιµή του προϊόντος στα ιταλικά χρηµατιστήρια κάνουν όσους έχουν κρατήσει στις αποθήκες τους σκληρό σιτάρι να ελπίζουν σε συνέχεια της ανοδικής αυτής πορείας και να βολιδοσκοπούν την αγορά προκειµένου να ρευστοποιήσουν.

28695006922_62956baecc_o

Ελένη Δούσκα

1617
0

 Από την άλλη, ωστόσο, ενώ αναµένονταν ακόµα υψηλότερες τιµές στην εξαγωγή κατόπιν της δουλειάς στην Τουρκία, που αφορούσε µόνο σιτάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δεν ήρθε, γεγονός που «µάγκωσε» παραγωγούς και εµπόρους.

Οι τελευταίες πράξεις πριν δύο εβδοµάδες έγιναν στα επίπεδα των 275 ευρώ ο τόνος, ενώ οι αναλυτές περίµεναν να φτάσουν και τα 280 ευρώ FOB, αλλά για την ώρα αυτές οι τιµές δεν «βγαίνουν». Προς το παρόν ακούγεται ότι οι πωλητές της µεγάλης δουλειάς για την Τουρκία θα καλυφθούν από ισπανικά σιτάρια, όµως δεν αποκλείεται απλά να µην θέλουν να βγουν να αγοράσουν πάνω στο µοµέντουµ της ανόδου, δηλαδή τώρα που ακούστηκαν τα υψηλά επίπεδα τιµών, αλλά να περιµένουν να ηρεµήσει η πιάτσα και µετά να το ζυγίσουν. Σηµειωτέον ότι από το µέτωπο της Ιταλίας, εκεί υπάρχει παύση στις αγορές και δείχνουν καλυµµένοι µέχρι τα τέλη του έτους, ενώ όσον αφορά τον Καναδά, αυξάνεται η διαθεσιµότητα και η ανταγωνιστικότητα των τιµών. Σηµειωτέον ότι οι τιµές στο χρηµατιστήριο της Φότζια σταθεροποιήθηκαν στα πρόσφατα υψηλά τους, µε την καλή ποιότητα στα 285-290 ευρώ ο τόνος και την αµέσως επόµενη στα 280-285 ευρώ ο τόνος. Την ίδια ώρα στη Γαλλία, οι αυξηµένες εξαγωγές προς την Ιταλία πίεσαν τις τιµές κατά 10 ευρώ, στα 255 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Εν τω µεταξύ, πριν λίγες ηµέρες στην Ιταλία, βιοµηχανίες σιτηρών και ζυµαρικών και η υπουργός Γεωργίας Teresa Bellanova συζήτησαν το «στρατηγικό σχέδιο της επόµενης δεκαετίας». Σύµφωνα µε όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Ιταλίδα υπουργός «στον κρατικό προϋπολογισµό της χώρας έχουν διατεθεί κονδύλια, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, για ενισχύσεις de minimis στους Ιταλούς παραγωγούς σιτηρών, για το διάστηµα από το 2020 έως το 2022.

Επίσης ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η «πριµοδότηση» για κατασκευή αποθηκευτικών χώρων, καθώς και τρόπους επισήµανσης της προέλευσης των σιτηρών στις συσκευασίες των ζυµαρικών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία