BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Διατηρεί τα κεκτημένα το σκληρό σιτάρι, περιθώρια για νέα βελτίωση µε το νέο έτος

Μια ανοδική πορεία έκανε φέτος το σκληρό σιτάρι, ξεκινώντας από τα αλώνια µε 19 λεπτά και φτάνοντας τα 25 λεπτά τον ∆εκέµβριο.

36_pin_16

Ελένη Δούσκα

23
0

Η εξαγωγή αντίστοιχα είχε ξεκινήσει αρχικά µόνο για τα µέτρια σιτάρια προς την Ιταλία στα 215 ευρώ ο τόνος FOB για να φτάσει σταδιακά µέχρι τα 255 ευρώ ο τόνος. Και µπορεί να µην σηµειώθηκε η αντίστοιχη πορεία για τα ποιοτικά σιτάρια στην εξαγωγή, καθώς άργησαν να τα ζητήσουν οι πελάτες του εξωτερικού, ωστόσο µόλις έγινε η µεγάλη πώληση των εµπόρων στην Τουρκία στα τέλη Οκτωβρίου τότε σηµειώθηκαν κάποιες δουλειές στα 270 µε 275 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας.

Αυτό σημαίνει ότι από τα αλώνια µέχρι τις αρχές Νοεµβρίου το σκληρό σιτάρι κινήθηκε ανοδικά, µε τη σηµαντικότερη άνοδο να σηµειώνεται το φθινόπωρο όταν ακούστηκαν οι καθυστερήσεις στη σοδειά του Καναδά και της Βόρειας Αµερικής. Μέσα στον Νοέµβριο υπήρξε µια µικρή στασιµότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε µε τη λίγο χαµηλότερη τιµή που πούλησαν οι έµποροι στην Τυνησία στα τέλη του ίδιου µήνα. Τις τελευταίες εβδοµάδες υπάρχουν ζητήσεις για καλά σιτάρια στα 260 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, αλλά η προσφορά δεν είναι µεγάλη, καθώς οι πωλητές προτιµούν να περιµένουν.

Από εδώ και πέρα επικρατεί η άποψη πως θα αρχίσει να φαίνεται η στενότητα των ποσοτήτων όσο προχωράµε στο νέο έτος. Αυτό φυσικά είναι στοιχείο ανόδου, ωστόσο µην ξεχνάµε πως πλέον τα σιτάρια του Καναδά είναι διαθέσιµα στην αγορά και πιο ανταγωνιστικά. Γι’ αυτό και η Γαλλία έχει κάνει µια διόρθωση, επειδή δεν κάνουν νέες δουλειές στην εξαγωγή. Το έτος θα κλείσει όπως το βλέπουµε τώρα, λίγο υποτονικά, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη από τους αγοραστές και χωρίς δουλειές στην εξαγωγή εφόσον δεν κατεβάσουµε τις προσφορές µας, λένε οι αναλυτές.

Ένα γύρισμα προς τα κάτω της αγοράς δεν θεωρείται πιθανό, λένε οι αναλυτές, µε τα σηµερινά δεδοµένα. Λογικά οι τιµές στο σκληρό θα µείνουν στα σηµερινά επίπεδα ή θα δούµε κάτι καλύτερο τους επόµενους µήνες. Για τις σπορές στη Γαλλία ακούγεται ότι είναι λίγο πίσω κι αυτό ίσως αποτυπωθεί σταδιακά στις τιµές, αν και είναι πάρα πολύ νωρίς για συµπεράσµατα. Τώρα η αγορά αναµένει τα νέα από τον νέο διαγωνισµό της Τυνησίας µε φορτώσεις Ιανουάριο µέχρι Μάρτιο, που θα αποτελέσει και έναν καλύτερο µπούσουλα για τους επόµενους µήνες.

Μείωση της παραγωγής σκληρού σιταριού της τάξης του 4% αναµένει η Κοµισιόν µέχρι το 2030 συγκριτικά µε τον µέσο όρο της τρέχουσας πενταετίας, γεγονός που αποδίδεται στη µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων κατά 0,5% ετησίως από το 2020 µέχρι και το τέλος της επόµενης δεκαετίας. Ωστόσο καταγράφεται αυξηµένη παραγωγή το επόµενο έτος, αφού από τους 7,9 εκατ. τόνους το σκληρό αναµένεται να φτάσει τους 9 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω αύξησης σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η κατανάλωσηαναµένεται να υποχωρήσει κατά 0,7 εκατ. τόνους, για να ανακάµψει και πάλι µέχρι το 2025 στους 9,2 εκατ. τόνους και να παραµείνει σταθερή µέχρι και το 2030. Μέχρι τότε η παραγωγή, σύµφωνα µε την έκθεση της Κοµισιόν, θα έχει επιστρέψει στους 8,2 εκατ. τόνους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η παγκόσµια κατά κεφαλήν κατανάλωση τροφής όσο και η αυτάρκεια θα αυξάνονται σε ορισµένα µέρη του κόσµου, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στο παγκόσµιο εµπόριο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία