BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ελαφρά καθισμένη η αγορά σκληρού σίτου εν αναμονή βελτίωσης λόγω στενότητας αποθεμάτων

Απραξία επικρατεί το τελευταίο διάστηµα στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου, µε αισθητά µειωµένες τις εξαγωγές, οι οποίες ούτως ή άλλως κινούνται σε χαµηλότερα επίπεδα.

building-transport-farming-tower-industry-agriculture-1146940-pxhere_com

Ελένη Δούσκα

1
0

∆εν έχει ακόµα ενεργοποιηθεί η ζήτηση παγκοσµίως, µε αποτέλεσµα να περιορίζονται και οι πράξεις που αφορούν τα ελληνικά σκληρά σιτάρια, των οποίων η τιµή δεν θεωρείται για την ώρα και πολλά υποσχόµενη. Η εξαγωγή γίνεται περίπου στα 260 ευρώ ο τόνος, όταν τον Νοέµβριο κυκλοφορούσαν τιµές κοντά στα 275 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Σηµειωτέον ότι εκείνη την εποχή υπήρχε µια δυναµική στην αγορά µας κατόπιν του πρώτου διαγωνισµού της Τουρκίας, από την οποία και φαίνεται πως χάσαµε µια ευκαιρία για καλύτερες τιµές στα ποιοτικά µας σιτάρια, όπως εκτιµούν εκ των υστέρων οι αναλυτές.

Εν τω µεταξύ, από τον ∆εκέµβριο µέχρι σήµερα η αγορά είναι «καθισµένη» και χρειαζόµαστε έναν νέο καταλύτη για να σηµειωθούν υψηλότερες τιµές. Άλλωστε και ο τελευταίος διαγωνισµός από την Τυνησία ήταν χαµηλότερος από τον προηγούµενο, γεγονός που δηµιουργεί φόβους για το αν θα γίνει κάτι αντίστοιχο και στον επόµενο διαγωνισµό της Τουρκίας στις 14 Ιανουαρίου. Βέβαια, το θετικό µήνυµα της αγοράς είναι ότι η παγκόσµια ζήτηση ενεργοποιείται ξανά µε νέους κρατικούς διαγωνισµούς από Μαρόκο (355.000 τόνους) και Τουρκία (100.000 τόνους).

Την ίδια ώρα, στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η αποκλιµάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έφερε την ανάκαµψη κατόπιν της περιορισµένης διόρθωσης των προηγούµενων ηµερών. Πλέον οι αναλυτές αναµένουν την πρώτη έκθεση προσφοράς και ζήτησης δηµητριακών του έτους. Ωστόσο, να σηµειωθεί ότι κατόπιν της διόρθωσης λόγω της έντασης µεταξύ Ιράν-ΗΠΑ η αγορά ανέκαµψε µε το που φάνηκαν κάποια σηµάδια «αυτοσυγκράτησης». Τα συµβόλαια Μαρτίου ‘20 έπιασαν τα 190 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Όσον αφορά τη νέα καλλιέργεια σκληρού σίτου, οι πρώτες εκτιµήσεις αναφέρουν ότι τα στρέµµατα θα είναι παρόµοια µε τα φετινά, ενώ σηµειώνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στη σπορά σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας. Σχετικά µε τις τιµές, φυσικά είναι πολύ νωρίς για να γίνουν όποιες ασφαλείς προβλέψεις, ωστόσο οι αναλυτές ξεκαθαρίζουν ότι µε την παρούσα σοδειά τα χαµηλά επίπεδα τα έχουµε ήδη αποφύγει. Ενδεχοµένως να φανεί κάτι καλύτερο στα επίπεδα των τιµών, όσο θα αρχίσει να φαίνεται η στενότητα αποθεµάτων στο εσωτερικό σε συνδυασµό µε την πορεία της νέας σοδειάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία