BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μετά τη μεγάλη θύελλα της επανακατάθεσης του φακέλου για τη Φέτα όλοι πιο κοντά στην υπόθεση της Διεπαγγελματικής

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο η ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Μάκη Βορίδη για την σύσταση της Διεπαγγελματικής Φέτας, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τα πράγµατα να έχουν... µαλακώσει και όλες τις πλευρές να βάζουν νερό στο κρασί τους, προκειµένου η διεπαγγελµατική να συσταθεί και µάλιστα να τύχει άµεσης αναγνώρισης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

KAR_4239

Γιάννης Πανάγος

20
0

Παρών στις εξελίξεις και έτοιμος να αναλάβει ακόμα και ηγετικό ρόλο στη Διεπαγγελματική της Φέτας δηλώνει ο Μιχάλης Σαράντης, την ώρα που η πρωτοβουλία του ΣΕΒΓΑΠ δείχνει να αποδίδει καρπούς.

Στην οδό της επίλυσης δείχνει να οδεύει η υπόθεση της διεπαγγελµατικής για τη Φέτα, µετά τον... κουρνιαχτό που σήκωσε η αιφνίδια επανακατάθεση του φακέλου από πλευράς ενδιαφεροµένων για την αναγνώριση της οργάνωσης.

Πώς προέκυψε ξαφνικά αυτό;
Επί της ουσίας, χρειάσθηκε να γίνει µια «τρίπλα» από τον ΣΕΒΓΑΠ, µε ευθύνη του οποίου ο χρόνος γύρισε πίσω και το θέµα επέστρεψε στις προ του 2017 και 2018 συζητήσεις των εµπλεκοµένων υπό τις τότε ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η διοίκηση του ΣΕΒΓΑΠ, βλέποντας την ασυνεννοησία και τη χρονοτριβή στις διαδικασίες διαµόρφωσης κοινής θέσης των άµεσα εµπλεκόµενων, επέλεξε να καταθέσει την πρόταση, αγνοώντας κάποιες από τις «ενδιάµεσες συµφωνίες», αφήνοντας εκτός τον Σύνδεσµο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και τον Ο∆ΙΠΠΑΦ (εδώ η µπλάλα πήρε και τον Κλαδικό Συνεταιρισµό Αιγοπροβατοτρόφων), φορείς οι οποίοι, πριν από 4 χρόνια περίπου, είχαν σπεύσει να καταθέσουν αυτόνοµα και χωρίς καµιά προηγούµενη συζήτηση δικό τους φάκελο για την αναγνώριση διεπαγγελµατικής.

Η θύελλα που προκάλεσε η πρωτοβουλία του ΣΕΒΓΑΠ παραµονές Χριστουγέννων, σε συνδυασµό µε κάποια µηνύµατα που εξέπεµψε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται να έφεραν αποτέλεσµα. Σήµερα, οι πληροφορίες θέλουν όλους τους ενδιαφερόµενους να προσέρχονται στο διάλογο µε... κοµµένα τα φτερά, την ώρα που ο υπουργός Μάκης Βορίδης δηλώνει αποφασισµένος να προχωρήσει µε όσους εξ αυτών δηλώσουν πίστη στο θεσµό και εµπιστοσύνη στην Πολιτεία. Λέγεται ότι η «κοινή γραµµή», που ενώνει τους περισσότερους των συνδαιτυµόνων, είναι η αναζήτηση µελών της διεπαγγελµατικής από τις τάξεις των πραγµατικών παραγωγών, δηλαδή επαγγελµατιών που αποδεδειγµένα παράγουν προϊόν (πρόβειο και αίγιο γάλα) το οποίο προορίζεται για την παραγωγή Φέτας (ΠΟΠ). Πρόκειται για µια θέση την οποία πρώτος και µετ’ επιτάσεως έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων ο επιχειρηµατίας, διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία», Μιχάλης Σαράντης. Ο ίδιος επανέρχεται δυναµικά στις συζητήσεις για τη διεπαγγελµατική, τονίζοντας µάλιστα ότι δηλώνει παρών στις εξελίξεις και εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν δεν θα είχε αντίρρηση, ακόµα και να ηγηθεί της διεπαγγελµατικής, προκειµένου αυτή να φέρει αποτελεσµατικά εις πέρας την αποστολή της, προς όφελος των παραγωγών και των πραγµατικών δυνάµεων της παραγωγής.

∆εν είναι πάντως σαφής η υποδοχή της οποίας θα τύχει η... διαθεσιµότητα Σαράντη, τόσο από την πλευρά των κτηνοτρόφων (ειδικά Βόρειων και Νότιων), όσο και από τους τυροκόµους και τα ίδια τα µέλη του ΣΕΒΓΑΠ.


Οι αντιδράσεις Καχριµάνη

Σηµειωτέον ότι ένας άλλος πόλος που αντιτίθεται τόσο στις «ιδέες» Σαράντη όσο και στους χειρισµούς του ΣΕΒΓΑΠ γύρω από τη διεπαγγελµατική της Φέτας, είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριµάνης. Με αφορµή µάλιστα την τελευταία πρωτοβουλία επανακατάθεσης του φακέλου δήλωνε τις τελευταίες ηµέρες:

«Πρόκειται για ένα έγκληµα. Αυτοί που δεν συµµορφώνονται µε τους κανόνες και τη νοµοθεσία δεν έχουν κανένα δικαίωµα να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες» υπογράµµιζε ο Περιφερειάρχης και τόνιζε ότι πρόκειται για µία πραξικοπηµατική ενέργεια που τορπιλίζει τη διετή προσπάθεια για τη σύσταση και λειτουργία µιας ∆ιεπαγγελµατικής οργάνωσης.

Όπως µάλιστα ανέφερε ήδη έχει ενηµερωθεί για την εξέλιξη τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι µε την παρέµβασή τους θα αποφευχθεί το «έγκληµα σε βάρος της φέτας και του πρωτογενούς τοµέα της χώρας».

«Πιστεύω ότι δεν θα επιτρέψουν σε εκείνους που εγκληµατούν χρόνια σε βάρος της ελληνικής υπαίθρου, να συνεχίσουν να το πράττουν. ∆εν τους ενοχλούσε κανένας... Έφερναν γάλα από το εξωτερικό. Λειτουργούν εργοστάσιο στο εξωτερικό και πουλούν το λευκό τυρί ως φέτα ΠΟΠ… Μηχανισµοί ελέγχου δεν υπάρχουν...Είναι θέµα εθνικό και πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν να γίνει ένα έγκληµα σε βάρος του τόπου», κατέληγε ο κ. Καχριµάνης. 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές