Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με το στοκ παραγωγών στα τελειώματα ανεβαίνει ξανά στα 26 λεπτά το σκληρό

Επιστροφή στις τιμές που διαμορφώθηκαν στα αλώνια για το σκληρό σιτάρι, με την πρώτη ποιότητα του προϊόντος να πληρώνεται στον παραγωγό από 25 έως 26 λεπτά το κιλό επικυρώνουν οι εξαγωγικές δουλειές που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τελευταίο διάστημα γίνονται δουλειές με τιμή εξαγωγής στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας, όσο παράλληλα τα αποθέματα πρώτης ύλης εξαντλούνται κυρίως στις αποθήκες παραγωγών.

35_pin__1_

1557
0

Στις διεθνείς αγορές, η κεντρική αγορά της Φότζια παρέμεινε αμετάβλητη για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα, δείχνοντας που έχει σταθεροποιηθεί στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Έτσι, για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιμή αποθήκης παραγωγού διαπραγματεύεται στα 300-305 ευρώ ο τόνος, όσο για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης παραγωγού είναι στα 290-295 ευρώ ο τόνος.

Κλείνοντας τα βιβλία του Νοεμβρίου πάντως, τα στοκ όπως σημειώθηκε τελειώνουν στις αποθήκες των παραγωγών, με τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής να βρίσκεται πλέον στα χέρια εμπόρων, οι οποίοι αναμένουν για τον Δεκέμβριο περαιτέρω βελτίωση της αγοράς.

Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι από εδώ και στο εξής, τα περιθώρια της αγοράς είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι μερικά πρόχειρα στοιχεία δείχνουν αισθητή αύξηση των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν με σκληρό σιτάρι φέτος. Η εντύπωση αυτή, λένε άνθρωποι της αγοράς, δίνει στους μύλους και το εμπόριο το μήνυμα ότι θα υπάρχουν περισσότερες ποσότητες προς διαχείριση μακροπρόθεσμα, κάτι που τους αποτρέπει στο να προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις προς το παρόν, ενισχύοντας το ανταγωνιστικό κλίμα της αγοράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της προηγούμενης Agrenda, οι ανακατατάξεις που καταγράφονται εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, υποδεικνύουν πως το σκληρό σιτάρι αυξάνει έως και 30% την παρουσία του στις αγροτικές εκτάσεις της χώρας, «κλέβοντας» κατά κάποιο τρόπο στρέµµατα, από το µαλακό σιτάρι, το κριθάρι – τόσο το κτηνοτροφικό, όσο και το βυνοποιήσιμο-, από το καλαµπόκι, από την ελαιοκράµβη και από το βαµβάκι.

Νέα μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων

Εν τω μεταξύ, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών καταγράφουν νέα μείωση, παρά την σχετικά ενισχυμένη παραγωγή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Σιτηρών. Σε αυτήν λοιπόν, γίνεται μια διόρθωση επί των αρχικών εκτιμήσεων για την παγκόσμια παραγωγή, η οποία υποχωρεί κατά 7 εκατ. τόνους και αποδίδεται κυρίως σε αναθεωρήσεις των παραχθέντων όγκων καλαμποκιού στην Ευρώπη, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ. 

Παράλληλα υποχωρούν οι εκτιμήσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση σιτηρών, που διαμορφώνεται στους 2.221 εκατ. τόνους, με την υποσημείωση ότι στις επόμενες εκθέσεις θα έχει ενσωματωθεί στην εκτίμηση αυτή, η ανάγκη για χρήση σε ζωοτροφές που ενισχύεται σταθερά το τελευταίο διάστημα και που ακόμα δεν έχει αποτιμηθεί με τρόπο ξεκάθαρα.

Με αυτά τα θεμελιώδη, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν ένα ανοδικό ράλι, υποκεινούμενες και από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μοναδικός ανησυχητικός παράγοντας, έγκειται στο γεγονός ότι από την άνοιξη και το καλοκαίρι, διάφορα κερδοσκοπικά funds, επικουρούμενα από το φθηνό χρήμα που θεσμοθέτησαν μια σειρά κυβερνήσεων ως μέτρο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της πανδημίας, στράφηκαν στα χρηματιστήρια αγροτικών εμπορευμάτων, με μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις που πόνταραν στην άνοδο των τιμών. Όπως και έγινε. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πότε αυτές οι ομάδες επενδυτών θα αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, διαμορφώνοντας κλίμα πίεσης στις τιμές.

Ανοδική πορεία εκτατικών  τους προσεχείς μήνες αναμένει η Πειραιώς

Θετικές αποδόσεις κατέγραψε ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων για τον Νοέμβριο, με την ενίσχυση να αγγίζει το +4,39%, παρά τις σημαντικές πιέσεις που δέχτηκαν  το σιτάρι και το βαμβάκι στις αρχές του μήνα, προϊόντα τα οποία τώρα μετρούν και αυτά με την σειρά τους αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής για την Τράπεζα Πειραιώς, καταγράφει ένα μεσοπρόθεσμα θετικό οικονομικό περιβάλλον για βασικές εκτατικές καλλιέργειες. Καθώς οι προβλέψεις του Τμήματος Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, USDA (έκθεση Οκτώβριος 2020) αναμένονται πτωτικές στις καλλιέργειες σιτηρών (κυρίως σόγια και καλαμπόκι), στη Νότια Αμερική, λόγω των ξηρών συνθηκών (φαινόμενα La Ninia), με τη ζήτηση από την Κίνα να ενισχύεται, πιθανά οι τιμές των εν λόγω προϊόντων να ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα.

Η συνέχιση της πανδημίας Covid-19 ενδέχεται να συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού, ενώ οι προοπτικές στην αγορά ζάχαρης και ρυζιού αναμένονται ήπια πτωτικές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία