BACK TO
TOP
Φορολογικά

Παράταση 15 ημερών ζητούν οι λογιστές σε αιτήσεις επιστρεπτέας

Παράταση 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2020, ζητούν οι λογιστές μέσω της ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών), προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή της σχετικής αίτησης από τους επαγγελματίες αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δηλαδή όσους τηρούν λογιστικά βιβλία, που τεκμηριώνουν δικαίωμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή των 1.000 ευρώ εξ αιτίας των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

epistreptea

Γιάννης Πανάγος

92
18

Υπενθυμίζεται ότι για την τεκμηρίωση του αιτήματος προϋπόθεση είναι η δήλωση εσόδων τουλάχιστον 300 ευρώ τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019 και η μείωση των φετινών αντίστοιχων εσόδων (Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020) τουλάχιστον κατά 20%.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ αναφέρει: 

Θέμα: Αίτημα για μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

 Όπως γνωρίζετε η 30 Νοεμβρίου 2020 είναι η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4.

 Λόγω του δεύτερου Lockdown, έχει δημιουργηθεί πλήθος πρακτικών δυσκολιών στα λογιστικά γραφεία, με την απαγόρευση κυκλοφορίας, την υποχρεωτική τηλεργασία και την ανάγκη τήρησης πρωτοκόλλων διαχείρισης φυσικών εγγράφων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

 Ταυτόχρονα, και πάλι λόγω του δεύτερου Lockdown, ο αριθμός των επιχειρήσεων που κρίνονται ως πληττόμενες ή κλεισμένες με κρατική εντολή, και άρα δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, αυξήθηκαν δραματικά, με φυσικό επακόλουθο τη στρατοσφαιρική εκτίναξη των αιτήσεων που πρέπει να γίνουν από τα γραφεία των Λογιστών Φοροτεχνικών.

 Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το 97% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξυπηρετείται από τα Λογιστικά - Φοροτεχνικά γραφεία, οπότε καταλαβαίνετε το πλήθος αιτήσεων που δημιουργείται από ένα καθολικό Lockdown, και το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε, ώστε να μην μείνει κανείς εκτός του μέτρου αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύει η Χώρα μας.

 Στις 25/11 πήρε δημοσιότητα το γεγονός ότι και οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος εμπίπτουν στους δικαιούχους του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων που θα πρέπει να υποβληθούν και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.

 Την παραπάνω ανακοίνωση μάλιστα, πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης την συνόδευσαν με παράλληλη, προφανώς λανθασμένη ανακοίνωση ότι η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου (30 Δεκεμβρίου είναι Τετάρτη), δημιουργώντας σύγχυση στον κόσμο για το τι ισχύει πραγματικά, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς στην εσφαλμένη εντύπωση ότι έχουν χρόνο και να μην προβούν άμεσα σε αιτήσεις, χάνοντας την οικονομική ενίσχυση.

 Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι δεν δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένων υποβολών εσόδων (κάτι που είναι απόλυτα ανθρώπινο να συμβεί δεδομένου και του όγκου των αιτήσεων αλλά και της ασφυκτικής πίεσης του χρόνου), είναι επιβεβλημένη η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 για τουλάχιστον 15 ημέρες, χωρίς αυτό να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των επιχειρήσεων που έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων στα έσοδα που έχουν ήδη δηλωθεί.

 Με εκτίμηση,

το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι έχει ήδη προχωρήσει σε πίστωση ποσού συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 97.662 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, χωρίς να κάνει ακόμα λόγο για ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας, ωστόσο δεσμεύεται για έμπρακτη ανταπόκριση στις ανάγκες κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ

σε επιπλέον 97.662 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

 Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 97.662 δικαιούχων του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ποσό ύψους 410 εκατ. ευρώ.

Έτσι, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 319.835, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,53 δισ. ευρώ.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport(www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Η προθεσμία υποβολής λήγει την προσεχή Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020.

 Η Κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μία φορά, ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων – και, ιδίως, των μικρών και μικρομεσαίων – με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, παρέχοντάς τους ουσιαστική βοήθεια, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία και να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν πριν από την υγειονομική κρίση.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε


Τελευταία 24ωρα υποβολής αιτήσεων για τα 1000 ευρώ επιστρεπτέας


Δικαίωμα για επιτρεπτέα προκαταβολή, όπως λέγεται η ειδική ενίσχυση των 1.000 ευρώ που προσφέρεται για τις δυσκολίες που επιφέρει αυτό τον καιρό η πανδημία, τεκμηριώνουν οι αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων να εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.

Οι αγρότες δικαιούχοι, όσοι δηλαδή υπάγονται στο κανονικό καθεστώς, θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή της σε συνεργασία βέβαια με τους λογιστές τους. Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι αγρότες ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και θα κληθούν το 2022 να επιστρέψουν τα 500, σε 40 δόσεις ή με εφάπαξ πληρωμή.

 Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κυβέρνησης η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και στο 2021.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: Επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 ευρώ για αγρότες επιβεβαιώνει και ο Βορίδης 


Σε αιτήσεις για να καταστούν δικαιούχοι στο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 καλεί τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Agronews.
Να σημειωθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι  Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, κατέστησαν τους αγρότες κανονικού καθεστώτος δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής του 4ου κύκλου.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το επιτυχημένο χρηματοδοτικό σχήμα που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Οικονομικών μπορούν και οι αγρότες να επωφεληθούν των ευνοϊκών όρων του προγράμματος για να καλύψουν τα έξοδα των καλλιεργητικών τους αναγκών στην τρέχουσα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Η ιδιαιτέρως ευνοϊκή αυτή εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα των εντατικών προσπαθειών που καταβάλλει ο κ. Βορίδης από την έναρξη της πανδημίας για την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών και έρχεται να προστεθεί στη σημαντική δέσμη μέτρων που υλοποιεί το Υπουργείο για τη στήριξη των αγροτών μέσα στην ιδιαίτερη αυτή συγκυρία που βιώνει ο πλανήτης.

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός επισημαίνει την πλήρη προσήλωση του Υπουργείου στην αδιάκοπη στήριξη των παραγωγών της πατρίδας μας, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες το πολύτιμο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, παραγωγικό τους έργο.

 

Nωρίτερα το agronews έγραφε

Όλοι οι αγρότες κανονικού καθεστώτος «χτίζουν» δικαίωμα επιστρεπτέας μέχρι 1.000 ευρώ ως 30/11

Όλοι οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δηλαδή εφόσον τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων τεκμηριώνουν δικαίωμα για επιτρεπτέα προκαταβολή, όπως λέγεται η ειδική ενίσχυση των 1.000 ευρώ που προσφέρεται για τις δυσκολίες που επιφέρει αυτό τον καιρό η πανδημία.

Σημειωτέον ότι η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης λήγει την προσεχή Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και οι αγρότες δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή της σε συνεργασία βέβαια με τους λογιστές τους.

 Σύμφωνα με τις τελευταίες διευκρινήσεις των αρμόδιων αρχών την ενίσχυση δικαιούνται όλοι οι αγρότες που τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019 είχαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ τουλάχιστον και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, τα έσοδά τους εμφανίζονται μειωμένα τουλάχιστον κατά 20%.

 Ειδικά για τους αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τον Ιανό δεν ισχύει το δεύτερο κριτήριο και αρκεί ο τζίρος των 300 ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω ενίσχυση είναι επιστρεπτέα μόνο κατά το ήμισυ, δηλαδή θα επιστραφούν τα 500 ευρώ και μάλιστα σε 40 δόσεις, αρχής γενομένης από το 2022.

 Κάποιες διευκρινήσεις επ’ αυτού αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά μόνο στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Κατόπιν αλλεπάλληλων τηλεφωνημάτων στην Ομοσπονδία μας αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, συνοψίζοντας στο μέτρο το δυνατόν τις απορίες σας σας αναφέρουμε για τρίτη συνεχόμενη φορά τα κάτωθι:

  1. Αν είστε δικαιούχος της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 το ποσό που θα λάβετε είναι 1.000 ευρώ (διότι ανήκετε σε πληττόμενο κλάδο και όχι σε κλάδο που είναι σε αναστολή λειτουργίας). Από το ποσό των 1.000 ευρώ θα επιστρέψετε τα 500 ευρώ.
  2. Πως θα γίνει η επιστροφή;

Η επιστροφή των 500 ευρώ θα ξεκινήσει το 2022 και το ποσό θα δοθεί είτε σε 48 δόσεις είτε εφάπαξ (όπως εσείς επιθυμείτε). Τα υπόλοιπα 500 ευρώ είναι προς ενίσχυση του παραγωγού και δεν επιστρέφονται.

  1. Δόθηκε παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έως 30 Νοεμβρίου 2020.
  2. Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ισχύσει και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 εντός του Δεκεμβρίου.

Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κυβέρνησης η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και στο 2021. Πάλι με την ίδια διαδικασία.

Σημείωση εάν είσαι αποδέκτης επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5 δηλαδή ποσού 1.000 συν 1.000 σύνολο 2.000 ευρώ τα 1.000 ευρώ θα επιστραφούν σύμφωνα με τα ως άνω.

Όσοι προβήκαν σε αίτηση το σαββατοκύριακο ήδη έχουν πιστωθεί τα ποσά στους λογαριασμούς σας. Επίσης όσοι κάνετε τις αιτήσεις σας εντός της τρέχουσας εβδομάδας έως την Παρασκευή θα έχουν αντιστοίχως πιστωθεί.

Όσον αφορά τα ποσά των 500 ευρώ και 1.500 ευρώ αρμόδιο είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι το Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τον αρμόδιο Διευθυντή του Υπουργείου τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους από 25 έως 30 Νοεμβρίου 2020.

Για ακόμα μια φορά η Ομοσπονδία έγκυρα και έγκαιρα σας κρατάει ενήμερους για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

27-11-2020 18:40ΜΙΜΗΣ

ΑΙΝΤΕ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΑΣ

Απάντηση

25-11-2020 21:34Παναγιώτης

Οι αγρότες επιλέγουν την πρώτη επιλογή προσωρινο πλαίσιο C/2020/1863 ή την δεύτερη επιλογή ενισχύσεις de minis?

Απάντηση

25-11-2020 21:05Αντωνης Ασιτες

Να πατε στο διαολο και εσης και τα λεφτα σας ψευτες ετσι που τα κανετε δεν τα δικαιατε κανεις ολο ψευτικες ελπιδες δινετε στο κοσμο ψευτες εμεις στο ειδηκο καθεστος τιποτα εεεε....

Απάντηση

25-11-2020 20:58Αντωνης Ασιτες

Να πατε στο διαολο και εσεις και τα λεφτα σας ψευτες ετσι που τα κανετε και αυτα που ζηταται δεν τα περνη κανεις...σας εχουμε σιχαθι ολους μονο ψευτικες ελπιδες δινετε...εμεις στο ειδηκο καθεστος τι ειμαστε μαλακες...ψευτες..

Απάντηση

25-11-2020 20:53Αντωνης Ασιτες

Να πατε στο διαολο και εσεις και τα λεφτα σας ψευτες με τον τροπο που τα κανετε δεν τα παιρνη κανεις ολο ψευτικες ελπιδες δινετε στο κοσμο σας εχουμε σιχαθι ολοι

Απάντηση

25-11-2020 20:52Αντωνης Ασιτες

Να πατε στο διαολο και εσεις και τα λεφτα σας ψευτες με τον τροπο που τα κανετε δεν τα παιρνη κανεις ολο ψευτικες ελπιδες δινετε στο κοσμο σας εχουμε σιχαθι ολοι

Απάντηση

25-11-2020 17:28ΜΑΙΡΗ

Για τους αγρότες που επλήγησαν από τον Ιανό γίνεται πρόβλεψη και αρκεί να είχαν 300€ τζίρο τον περσινό Σεπτέμβριο - Οκτώβρη. Για εμάς τους αγρότες της Χαλκιδικής που είχαμε πέρσι τη θεομηνία με το χαλάζι τί γίνεται? στην απ'έξω? Εφόσον λογικά φέτος σε όλους εδώ είναι παραπάνω τα έσοδα από πέρσι.

Απάντηση

25-11-2020 17:21Σωκράτης

τπτ δεν δώσατε ψευταραδες κουμάσια κοροιδευετε τον φτωχό τον κόσμο.... τους μίσους τους πεταξατε έξω. ντροπή. όλοι αγρότες είμαστε κτηνοτρόφοι... όλο δικαιολογίες είστε για να μην δώσετε σε όλους... σε εκείνους που πραγματικα έχουν ανάγκη δεν δίνεται ποτε... εμείς δηλ να πεθανουμε κ να ζουν μόνο τα κεφάλαια.... ντροπή κ αίσχος... λοποδιτες μια ζωή...

Απάντηση

25-11-2020 16:01ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Αιγοπροβατοτροφοι που πηραμε το 4εβρο ανα ζωο(deminimis το ανεφερε) δικαιουμαστε επιστρεπτεα?

Απάντηση

25-11-2020 15:15Χρηστος

Για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος που ξεκίνησαν φέτος και δεν έχουν τζίρο γεωργικό από πέρσι;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία