BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κερδίζει 65 ευρώ η Φότζια, στα 40 λεπτά το εγχώριο σκληρό σιτάρι

Σε φάση ανακάλυψης τιμών έχει εισέλθει η αγορά σκληρού σίτου στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου η Φότζια εγκαινίασε με τιμή στα 45 λεπτά το κιλό τη νέα περίοδο διαπραγματεύσεων έπειτα από ένα διάλλειμα τριών εβδομάδων.

sitari__site

587
2

Την ίδια στιγμή, στην εγχώρια αγορά οι νέες πράξεις που σημειώνονται πληρώνουν έως και 37 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Κάθε μέρα και νέα τιμή δίνουν οι πράξεις που γίνονται για το σκληρό σιτάρι στην Ελλάδα, με την τιμή παραγωγού στα Φάρσαλα να κυμαίνεται μεταξύ των 36 και 37 λεπτών το κιλό, σε συμφωνίες όμως που έκλεισαν προτού η Φότζια ανακοινώσει το νέο δελτίο τιμών της. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να ανεβάσει περαιτέρω την τιμή παραγωγού στην Ελλάδα, με έμπειρους συνεταιριστές να βλέπουν πλέον ακόμα και τα 40 λεπτά στον ορίζοντα για τις αποθηκευμένες ποσότητες των μελών τους.  

Η Φότζια ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 25 Αυγούστου νέα λίστα τιμών ενισχυμένη κατά 65 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριμένα τα ποιοτικά στάρια με ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% τιμή αποθήκης εμπόρου 445-450 ευρώ/τόνο. Στην Ελληνική αγορά, η πιο πρόσφατη τιμή εξαγωγής ανέρχεται στα 400 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας, με την κινητικότητα να ήταν έντονη καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει άλλες χρονιές κατά τις οποίες η αγορά είναι υποτονική το διάστημα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρόσφατα χρονικά δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο ράλι στην τιμή του σκληρού, με τους συντελεστές της αγοράς να τοποθετούνται με αμηχανία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία. Στο μυαλό ορισμένων παίζει ένα απότομο γύρισμα της αγοράς, ωστόσο τα θεμελιώδη δείχνουν ότι το ράλι γίνεται πάνω σε γερά ερείσματα. 

Στους κύκλους των μυλωνάδων επικρατεί η πεποίθηση ότι η αγορά έχει να δώσει ακόμα, μιας και ήδη ο Καναδάς έχει προχωρήσει το αλώνισμα στο 20% και οι ποσότητες που αναμένονται θα κυμανθούν μεταξύ των 3,5 και 3,9 εκατ. τόνων από τους 6,5 εκατ. περίπου που συγκόμισε πέρυσι η χώρα. Συνεπώς πλέον είναι όλα μετρημένα, περιθώρια δραματικής υποχώρησης δεν υπάρχουν, ακόμα και αν τύχει να βγουν οι παραγωγοί μαζικά σε πωλήσεις.

 Δεν βγαίνει κόκκος από την αποθήκη ακόμα και με 38 λεπτά 

Κρατάνε ακόμα ποσότητες στην αποθήκη οι παραγωγοί, με τους μεσίτες και τους εμπόρους να δυσκολεύονται να βρουν ικανές ποσότητες σκληρού σίτου ώστε να φτιάξουν ένα απόθεμα μερικών μόλις μηνών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου υπήρξαν παραγωγοί που απέρριψαν προτάσεις ακόμα και για 38 λεπτά το κιλό, εκτιμώντας πως η αγορά έχει ακόμα να δώσει. Όπως μεταφέρει στην Agrenda πηγή με καλή γνώση της εγχώριας αγοράς, η φετινή χρονιά αναμένεται να μείνει στην ιστορία, αφού ποτέ ξανά από τότε που τηρούνται πρακτικά δεν έχουν σημειωθεί αντίστοιχα άλματα στις τιμές. Το εμπόριο φαίνεται ότι δεν δυσανασχετεί με αυτό το ράλι, με τους αγοραστές να δηλώνουν πρόθυμοι να αγοράσουν και σε υψηλότερα επίπεδα, αρκεί να καταφέρουν να βγάλουν στην άκρη ένα ικανό για τις ανάγκες της χρονιάς απόθεμα. 

Το ράλι στις τιμές σκληρού σίτου είναι εδραιωμένο σε όλες τις βασικές αγορές ανά τον κόσμο. Στην Γαλλία οι τιμές σκληρού ακολοουθούν την άνοδο της Ιταλίας και Καναδά πιάνοντας τα 380 ευρώ/τόνο FOB γαλλικό λιμάνι σημειώνοντας νέα υψηλά.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

27-08-2021 00:06Αελ

Με ζωοτροφές στα ύψη να δούμε τη θα κάνουν οι κτηνοτροφη.καμιά στηρίξει από ανθρώπους με γραβάτες και οβάλ γραφεια.διότι δεν έχουν ιδέα από αγροτια.κατά τα άλλα ψηφίστε τους να σας σωσουν.όταν ξυπνήσει ο λαός οι τύραννοι πεθενουν.δεν έχουμε αγροτικό κίνημα με αρχ...α

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία