BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Οι συνθήκες στο σκληρό επιτρέπουν αλώνια με τις σημερινές τιμές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι ζυµώσεις στη διεθνή αγορά σκληρού σίτου ενόψει της επερχόµενης περιόδου αλωνισµού σε Ελλάδα και Ιταλία, όσο στον Καναδά αναλυτές µιλούν για πωλήσεις Σεπτεµβρίου µε ίδια τιµή µε τις σηµερινές, ήτοι γύρω από τα 540 ευρώ ο τόνος FOB.

20-37_pin_2

Πέτρος Γκόγκος

7452
1

Τα τελευταία 24ωρα, στην Ελλάδα η τιµή διαµορφώνεται κοντά στα 48 µε 49 λεπτά το κιλό, µε τα FOB να έχουν ξεπεράσει τα 505 ευρώ ο τόνος, όσο η Ιταλία κινείται στα 547 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα και ο Καναδάς στα 545 ευρώ ο τόνος FOB.

Συµβόλαια και προαγορές δεν έχουν ξεκινήσει ακόµα, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προσεγγίσεις για τη νέα σοδειά στον Καναδά, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπορές µε δυναµική παραγωγής στους 5,6 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε πληροφορίες. Στην επαρχεία Σασκάτσουαν, όπου παράγεται και το 80% της συνολικής σοδειάς σκληρού σίτου της χώρας, γίνονται συζητήσεις για συµβόλαια στα σκληρά της νέας σοδειάς στα 15,75 δολάρια (ΗΠΑ) ανά µπούσελ, κάτι που µεταφράζεται σε 534 ευρώ ο τόνος FOB. Άνθρωποι της αγοράς στην Ελλάδα σχολιάζουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν φαντάζει και τόσο µακρινό, αφού οι διαθέσιµες ποσότητες στην αγορά σήµερα είναι ελάχιστες, αλλά και οι προοπτικές για τη νέα παραγωγή του Καναδά δεν συντελούν σε επιστροφή του τονάζ σε επίπεδα άνω των 7 εκατ. τόνων µε τους οποίους «δούλευε» έως το 2020 η χώρα.

Η τιµή του µαλακού σίτου στην Ευρώπη έπιασε νέα υψηλά στα 407 ευρώ ο τόνος, µε τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου στα 370 ευρώ. Εφόσον το µαλακό σιτάρι νέας εσοδείας διαπραγµατεύεται στη Γαλλία στα 37 λεπτά το κιλό, δεν θα µπορούσε το σκληρό, µε spot τιµή στα 430 ευρώ ο τόνος, να κινηθεί σε χαµηλότερα επίπεδα. 

Σημάδια κόπωσης στα ψηλά για το σκληρό σιτάρι

Στην αγορά µας είναι αρκετά ήσυχα καθώς οι ποσότητες σκληρού σίτου είναι περιορισµένες και οι αγοραστές καλυµµένοι για τους προσεχείς µήνες. Παράλληλα, λόγω του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα η δραστηριότητα µειώνεται. Η εξαγωγή από την Ιταλία βρίσκεται λίγο πάνω από τα 490 ευρώ ο τόνος FOB για τα µέτρια σιτάρια. Οι τιµές της Φότζια σηµείωσαν µια µικρή διόρθωση κατά 3 ευρώ ο τόνος λόγω αδύναµης ζήτησης των τελευταίων ηµερών, µε τα ποιοτικά σιτάρια µε υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12% στα 542-547 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία είχαµε ανοδική αντίδραση µε τις τιµές ξανά στα 430 ευρώ ο τόνος.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-04-2022 17:11Στεφ

Οταν γραφεται στης φυλλαδες να ειστε σιγουροι για το θεμα και κατοπιν να σνεβαινει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία