Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πληρώνει 47 λεπτά η αγορά για σκληρό με αλώνια σε τροχιά για 50

Κρούσεις για φιξάρισμα τιμής στην επερχόμενη παραγωγή σκληρού σίτου δέχονται τα τελευταία 24ωρα παραγωγοί από εμπόρους, οι οποίοι πληρώνουν από 45 έως 47 λεπτά το κιλό για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου. Οι προσφορές αυτές, έρχονται να «κλειδώσουν» την φετινή τιμή εκκίνησης της αγοράς ένα μήνα πριν ξεκινήσουν οι μηχανές να ετοιμάζονται για είσοδο στα χωράφια.

Sitari_04_05_22

Πέτρος Γκόγκος

5416
1

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η παραγωγή σκληρού σίτου δοκιμάζεται από συνθήκες ξηρασίας στη Βόρεια Αμερική, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Καναδά να καταγράφουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας σε βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας, ενώ μειωμένη μέχρι και 75% αναμένεται ότι θα είναι η σοδειά στο Μαρόκο. Το μίγμα αυτό, στρώνει το έδαφος για διατήρηση της αγοράς σκληρού σίτου κοντά στα σημερινά επίπεδα, αφού κάθε εβδομάδα που περνά, όλο και περισσότεροι συντελεστές της αγοράς καταλήγουν στο ότι τα περιθώρια υποχώρησης των τιμών στα ελληνικά αλώνια είναι μικρά και δεν αποκλείεται η αγορά να γράψει πολύ νωρίς τα 50 λεπτά το κιλό για ποσότητες της νέας σοδειάς. Άλλωστε, με τις τιμές για το μαλακό σιτάρι νέας εσοδείας να διαπραγματεύονται πέριξ των 375 ευρώ ο τόνος στις κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές, τα περιθώρια υποχώρησης του σκληρού σίτου είναι ελάχιστα.

Ήδη η δυναμική του Καναδά, που καθορίζει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών, έχει «ταβάνι» τους 5,3 με 5,5 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η επαρχεία Σασκάτσουαν, όπου γίνεται και η βασική παραγωγή σκληρού σίτου στη Βόρεια Αμερική. Παρά τις ενδιαφέρουσες τιμές, οι Καναδοί αγρότες δεν προχώρησαν σε ιδιαίτερη αύξηση των εκτάσεων με σκληρό εαρινό σιτάρι, ενώ πλέον οι καιρικές συνθήκες έρχονται να περιπλέξουν την καλλιεργητική περίοδο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η ιταλική αγορά σκληρού σίτου, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στα πρόσφατα υψηλά στα οποία ανέκαμψε τις προηγούμενες εβδομάδες, κλείνοντας επί τρεις απανωτές συνεδριάσεις της Φότζια, στα 547 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου. Στην εγχώρια αγορά, οι καιρικές συνθήκες έρχονται να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς οι οποίοι προσβλέπουν σε μια χρονιά με καλές αποδόσεις.

Πάντως και το τελευταίο Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τους αναλυτές της εν λόγω αγοράς που εκτιμούν ότι η αγορά σιτηρών διατηρεί ακόμα δυναμική περαιτέρω ανόδου. Η Τράπεζα επικαλείται και αυτή δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις παραγωγές της Βόρειας Αμερικής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,1 εκατ. τόνους σε 278,4 εκατ. τόνους, σε χαμηλό 5ετίας. Με βάση τα παραπάνω, καθώς και τις συνθήκες καλλιέργειας χειμερινού σιταριού «οι ανοδικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στην τιμή του σιταριού».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-05-2022 22:25THEODOR

Μη λετε ψέματα σχετικά με τις εγχώριες αναμενόμενες αποδόσεις των σιτηρών. Ξερετε πολύ καλά οτι η φετινή χρονιά αναμένεται ιδια ή και χειρότερη από την περσινή σε απόδοση. Ανακατεύετε αλήθειες και ψέματα και αποσκοπείτε να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία