Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Με προσφορές 43 λεπτά στο σκληρό, άγονος ο διαγωνισμός Ορεστιάδας

Κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για 24.000 τόνους σκληρό σιτάρι των μελών της η Ένωση Ορεστιάδας, με τις προσφορές που έλαβε να ξεκινούν από τα 42 λεπτά, με υψηλότερη τα 43 λεπτά το κιλό. Για το μαλακό σιτάρι η υψηλότερη προσφορά ήταν τα 32 λεπτά το κιλό.

20940925_xxl_5

11934
22

Με υψηλότερη προσφορά τα 43 λεπτά για σκληρό, άγονος ο διαγωνισμός Ορεστιάδας

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην αγορά ήταν η εξέλιξη που ήρθε από τον διαγωνισμό της Ορεστιάδας για 24.000 τόνους σκληρού σίτου και επιπλέον 2.500 τόνων μαλακού, ο οποίος έληξε το μεσημέρι της Τρίτης 12 Ιουλίου χωρίς να υπάρξει τελικά κάποια προσφορά που να ικανοποιεί το ΔΣ της Ένωσης.

Από τη μια φαίνεται η απροθυμία του ελεύθερου εμπορίου να επιστρέψει στα επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν κατά τα αλώνια (48 με 50 λεπτά το κιλό) και από την άλλη η άμυνα που επιχειρούν οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους απέναντι στη διόρθωση που έχει εδραιωθεί πλέον σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές σιτηρών.

Στις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, προσφορές κατέθεσαν τέσσερεις επιχειρήσεις, η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ, οι Μύλοι Σόγιας, Ο Βουλγαράκης και οι Αφοί Μπαλούκα, αν και νωρίτερα είχε διαρρεύσει πως είχαν εκφράσει ενδιαφέρον 13 με 14 επιχειρήσεις. Επιπλέον, αν και ο διαγωνισμός αφορούσε αρχικά σε 22.000 τόνους, τελικά μαζεύτηκαν μεγαλύτερες ποσότητες, κοντά στους 24.000 τόνους. Πλέον θα συγκλιθεί το ΔΣ της Ένωσης ώστε να συναποφασιστεί πότε θα είναι πιο πρόσφορο για τα συμφέροντα των μελών η επανάληψη της διαδικασίας.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Χαμηλά η μπάλα στο σκληρό  σιτάρι, χωρίς τιμή ο Μάρκου  εν αναμονή Ορεστιάδας


Χαμηλό προφίλ διατηρεί το ελεύθερο εμπόριο σκληρού σίτου στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα έπειτα από το απότομο γύρισμα της αγοράς που είδε την τιμή να υποχωρεί από τη ζώνη των 50 λεπτών σε αυτήν των 40 μέσα σε λίγες ημέρες.
Για την Δευτέρα 11 Ιουλίου η επιχείρηση των αδελφών Μάρκου που έδωσε τον τόνο για την υποχώρηση των τιμών στην εγχώρια αγορά την περασμένη εβδομάδα, δεν ανακοίνωσε νέες τιμές, ενώ τα 43 λεπτά το κιλό ανακοίνωσε η επιχείρηση Καραγιώργου, δηλαδή 2 λεπτά λιγότερα από την τιμή που είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες. Σε αυτήν τη φάση, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στον διαγωνισμό της ΕΑΣ Ορεστιάδας για 22.000 τόνους σκληρού σίτου που θα ανοίξει τους φακέλους των προσφορών νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 12 Ιουλίου.

 

Ψάχνουν παράθυρο για κλεισίματα οι παραγωγοί

Αρκετοί παραγωγοί, συνομιλητές της Agrenda και του Agronews προσδοκούν σε μια ανοδική αντίδραση της αγοράς στη ζώνη των 44 με 45 λεπτών το κιλό, τιμή που μαλακώνει κάπως την απογοήτευση από την χαμένη ευκαιρία των 48 και 50 λεπτών το κιλό. Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν  το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου μια διάθεση για ένα ανοδικό γύρισμα, κάτι που θα άφηνε και ένα ανοιχτό παράθυρο για κλεισίματα τιμών, γρήγορα το κλίμα άλλαξε τουλάχιστον για την περίπτωση του σκληρού σίτου, δείχνοντας πως η αγορά είναι κουρασμένη. Εν προκειμένω, η τιμή δοκίμασε για λίγες ώρες τα 475 ευρώ ο τόνος, σε μια ενίσχυση της τάξης των 15 ευρώ από τα χαμηλά των 550 που έγραψε το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο γρήγορα ο δείκτης έσβησε τα κέρδη, επιστρέφοντας στα 555 ευρώ προς το κλείσιμο της συνεδρίας.

Στους υπόλοιπους δείκτες τιμών αγροτικών εμπορευμάτων, το μαλακό σιτάρι επέστρεψε σε επίπεδα άνω των 350 ευρώ ο τόνος από τα χαμηλά των 325 της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ στη ζώνη των 320 ευρώ επέστρεψε και η τιμή για το καλαμπόκι καταγράφοντας κέρδη 40 ευρώ ο τόνος.

 
Με 423 ευρώ αδειάζει αποθήκες ο Καναδάς

Πάντως και τα μηνύματα στον ορίζοντα δεν διαφαίνονται υποστηρικτικά για την τιμή του σκληρού σίτου και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω υποχώρησης, κάτι για το οποίο μιλούν τα τελευταία 24ωρα αρκετοί αναλυτές στην Ιταλική αγορά, οι οποίοι αξιολογούν τη ζώνη των 550 με 560 ευρώ ο τόνος που δίνει από το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου η Φότζια, ως την τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν οι αγρότες τις παραγωγές τους σε τιμές κοντά στα ιστορικά υψηλά. Ο λόγος έγκειται στο FOB που διαμορφώνουν τα καναδέζικα σκληρά σιτάρια από την περιοχή Great Lakes, με την πρώτη ποιότητα (1 CWAD) να διαμορφώνεται πλέον στα 423 ευρώ ο τόνος (564 καναδικά δολάρια) για τα λιγοστά πλέον στάρια της περσινής περιόδου. Πρόκειται για FOB αρκετά κάτω από αυτά που διαμορφώνει η ευρωπαϊκή αγορά, με την παρτίδα για τις ευρωπαϊκές τιμές να σώζουν τα υψηλά μεταφορικά. Πάντως, αν οι παραδόσεις για τις νούμερο 2 και 3 κατηγορίες καναδικού σκληρού σίτου νέας εσοδείας διαμορφώνουν τα 550 ευρώ ο τόνος στην πόρτα ελληνικού μύλου, μια τιμή κοντά στα 45 λεπτά το κιλό για τα χαμηλότερης πρωτεΐνης και υαλώδων ελληνικά σιτάρια θα μπορούσε να υποστηριχθεί από την εγχώρια μεταποίηση, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ βλέπει τα κοστολόγιά της να μένουν μετέωρα έπειτα από το απότομο γύρισμα που έφεραν στην αγορά οι κινήσεις του ελεύθερου εμπορίου. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι αρκετές αποθήκες μύλων γέμισαν με σκληρό σιτάρι αγορασμένο γύρω από τα 50 λεπτά το κιλό.

Σχόλια (22)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2022 15:52Κώστας

Το σιτάρι αδέρφια κάτω από ένα ευρώ να μην πουλήσει κανείς χαχαχαχ να έχουμε πλεόνασμα για κόλυβα

Απάντηση

12-07-2022 21:20Παντελης

Αν και θα έπρεπε να στηρίζεις τα συμφέροντα των αγροτών που σε στηρίζουν σαν μέσω εσυ δεν το κανείς και για αυτό εγώ αποχωρώ από αυτή την σελίδα έτσι ίσως καταλάβεις σε ποια μεριά πρέπει να είσαι .!

Απάντηση

12-07-2022 21:18Παντελης

Αν και θα έπρεπε να στηρίζεις τα συμφέροντα των αγροτών που σε στηρίζουν σαν μέσω εσυ δεν το κανείς και για αυτό εγώ αποχωρώ από αυτή την σελίδα έτσι ίσως καταλάβεις σε ποια μεριά πρέπει να είσαι .!

Απάντηση

12-07-2022 20:42THEODOR

ΟΧΙ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 0,60 ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ!!! ΟΧΙ ΑΛΗΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ!!!

Απάντηση

12-07-2022 20:38THEODOR

ΜΠΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ,ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ . ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΕΝΑΣ ΠΡΙΝΤΖΟΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ,ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ.

Απάντηση

12-07-2022 14:37Stav

Το σιτάρι θα πάει 30 λεπτά. Μετά θα ανέβει όχι πολύ όμως. Το βαμβάκι θα πουληθεί 70 λεπτά πλέον τον Οκτώβριο. Όλα τα εμπορεύματα θα πέσουν αρκετά. Διότι διπλασίασε η αξία τους. φυσιολογικό ειναι να πεσουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-07-2022 13:04Αελ

ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΤΕ.ΆΣΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΉΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΝΑΔΕΖΙΚΟ 65 ΛΕΠΤΑ!!!!

Απάντηση

12-07-2022 11:15Σακης

για το περσινο ραλι που περσι πουλησαμε με 25 και τον σεπτεμβριο το σκληρο πηγαινε 52 λεπτα δεν σας λεει τιποτε????? ο ορισμος της αισχροκερδιας σε μια χωρα με ενα ανυπαρκτο υπουργειο χωρις κανενα ελεγχο συνορων ειαγωγων κτλ!!!! Ρωτηστε ποσο παει ο τονος μεταφορικα απο ιταλια καναδα ενημερωστε τον αγροτη και τον κοσμο!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-07-2022 11:09Αποστολος

Τώρα αυτό είναι δημοσιογραφια η ευχολόγια πτώσης τιμών??? Μην δημιουργείς κλίμα ο αγρότης δεν πουλάει κάτω από τα 0.50 λεπτά!!!!!

Απάντηση

12-07-2022 00:23Γιώργος

Το σκληρό αδέρφια πρέπει να πουληθεί από 60 λεπτά και πάνω...όλα τα άλλα να τα ακούμε βερεσε που λέει και ο σοφός λαός.... Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να επιβιώσει με χαμηλότερη τιμή μάλλον έγινε αγρότης κατά λάθος...και τέτοιους δεν θέλουμε....και επίσης τα παπαγαλάκια των εμπόρων να πάνε να πνιγούν για να μην πω κάτι άλλο...όποιος σκορπίζει απελπισία εξαφανιστε τον...

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία