BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ανοδικά η τιμή στο ρύζι, δυσεύρετη η Καρολίνα που πιάνει τα 70 λεπτά

Ανοδική πορεία καταγράφει η τιµή παραγωγού για το ελληνικό ρύζι, µε «οδηγό» της… κούρσας τα µεσόσπερµα ρύζια, όπως η ποικιλία Ronaldo και η δυσεύρετη φέτος Καρολίνα, ενώ ακολουθούν µε µικρή απόσταση τα µακρύσπερµα, τύπου Bonnet.

22-35_pin_37

Λεωνίδας Λιάμης

1081
0

Ενδεικτικό της κατάστασης, που έχει διαµορφωθεί στην αγορά, είναι το γεγονός στα ρύζια της µεσόσπερµης κατηγορίας η τιµή παραγωγού έχει φτάσει ήδη στα 53-54 λεπτά το κιλό, κερδίζοντας, το τελευταίο δίµηνο, σχεδόν 7-8 λεπτά στο κιλό, σε σύγκριση µε τα 46-47 λεπτά, που είχαν στο κλείσιµο της εµπορικής σεζόν του 2021-2022. Αντίστοιχα, στα µακρύσπερµα ρύζια το εµπόριο πληρώνει αυτή τη στιγµή γύρω στα 47 λεπτά το κιλό, έναντι 44 λεπτών το κιλό λίγο πριν το φετινό αλώνι, ενώ «άλµα» στα 70 λεπτά το κιλό έχει κάνει η τιµή της Καρολίνας.

Για την τελευταία, οι ποσότητες φέτος είναι ελάχιστες και σύµφωνα µε εκτιµήσεις, µε το ζόρι θα ξεπεράσουν τους 3.000 – 3.500 τόνους για τα µέλη των δύο µεγάλων συνεταιρισµών ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας. Ο λόγος, όπως µεταφέρθηκε στην Agrenda έχει να κάνει µε το ότι πέρυσι, λόγω του ότι υπήρξε συµβολαιακή στα 37 λεπτά, κάποια στιγµή τα µεσόσπερµα ρύζια άρχισαν να πωλούνται όσο κι η Καρολίνα, η οποία όµως συγκριτικά αποδίδει λιγότερο κατά περίπου 150-200 κιλά ανά στρέµµα και έχει και πολύ δυσκολότερη διαχείριση στις ασθένειες. Αποτέλεσµα ήταν πολλοί παραγωγοί να αποθαρρυνθούν και να µην την καλλιεργήσουν. Για τη νέα καλλιεργητική σεζόν, πάντως, συζητιέται στη ∆ιεπαγγελµατική να υπάρξει συµβολαιακή µε πρόβλεψη για τιµή της Καρολίνας που θα διαµορφώνεται κάθε φορά στο +20% από τα επίπεδα των µεσόσπερµων ρυζιών.

Η εµπορική σεζόν, πάντως, όπως παραδέχονται έµπειροι συνεταιριστές, έχει ξεκινήσει αρκετά ενθαρρυντικά. «Υπάρχει ικανοποιητική ροή έως τώρα. Ό,τι βγαίνει σε πώληση απορροφάται εύκολα από το εµπόριο. Οι µεγάλες ποσότητες βέβαια θα αρχίσουν να αποδεσµεύονται από εδώ και πέρα, καθώς πολλοί συνάδελφοι, καθαρά για λογιστικούς λόγους, κρατούσαν την παραγωγή τους αποθηκευµένη µέχρι να αλλάξει το οικονοµικό έτος», αναφέρει στην Agrenda  ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος του συνεταιρισµού Α’ ορυζοπαραγωγών της Χαλάστρας.

Για θετική αντίδραση της αγοράς τουλάχιστον µέχρι τώρα, κάνει λόγο κι ο γραµµατέας του συνεταιρισµού Β’ ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας Γιώργος Μπότας, ο οποίος εµφανίζεται αισιόδοξος για ακόµη καλύτερη συνέχεια, όσον αφορά το προϊόν. «Τα µηνύµατα είναι ενθαρρυντικά. Τα µεσόσπερµα ρύζια φεύγουν κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο φέτος από την Ιταλία. Στη γειτονική χώρα είχαν µεγάλες καταστροφές από τη ξηρασία του καλοκαιριού και ψάχνουν ρύζι, ώστε να καλύψουν το κενό που έχει προκύψει στη δική τους παραγωγή. Εκτιµώ πως ήδη ένα 30% από τις συνολικές πωλήσεις που έχουν γίνει µέχρι τώρα, αφορούν εµπορικές πράξεις µε πελάτες στην Ιταλία» είπε ο κ. Μπότας, προσθέτοντας πως σιγά - σιγά αρχίζει να αποδίδει και το εµπορικό άνοιγµα που κάνει το ελληνικό ρύζι στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Ένα ακόµη στοιχείο που γεννά προσδοκίες για διατήρηση του θετικού momentum για το ελληνικό ρύζι, έχει να κάνει µε την επανεµφάνιση στην αγορά, µετά από τρία χρόνια απουσίας, των Τούρκων εµπόρων. «Οι Τούρκοι δηλώνουν πάλι παρόντες. Έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και περιµένουµε να δούµε πως θα εξελιχθούν», λέει ο Χρήστος Γκαντζάρας, υπενθυµίζοντας πως από 1/1/2023 η κυβέρνηση Ερντογάν ανέστειλε τους δασµούς στο ρύζι και καθιστούσε µη ανταγωνιστικές τις εισαγωγές από Ελλάδα.

Παρά την υψηλότερη τιµή, µικρό το καθαρό όφελος για τον παραγωγό λόγω αυξηµένου κόστους

Οι τιµές µπορεί να έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλά χωρίς προηγούµενο, το καθαρό όφελος, όµως, για τον παραγωγό είναι πολύ µικρότερο γιατί το κόστος παραγωγής πέρυσι είχε εκτοξευτεί σε απαγορευτικά ύψη. «Για φέτος δεν ξέρουµε τί θα ισχύσει. Είµαστε σε αναµονή νέων τιµοκαταλόγων για λιπάσµατα και καύσιµα. Αναµένεται κάµψη σε σχέση µε την τρέλα της περσινής άνοιξης, κάτι που φαίνεται στις διεθνείς τιµές των αζωτούχων λιπασµάτων και του πετρελαίου στην αντλία, αλλά έχουµε ακόµη αρκετό δρόµο να διανύσουµε για να φτάσουµε σε φυσιολογικό κόστος παραγωγής», τονίζει ο γραµµατέας του συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας.

Προβληµατισµός για το µέλλον της καλλιέργειας υπάρχει επίσης και σε σχέση µε τη νέα ΚΑΠ. «Μας ανησυχεί τί θα ισχύσει µε το πρασίνισµα. Τα χωράφια µας είναι αλατούχα και δεν µπορούµε να κάνουµε αµειψισπορά» µας ανέφερε ο κ. Γκαντζάρας, τονίζοντας ότι «προσπαθούµε να πείσουµε τις αρµόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο, να υπάρξει εξαίρεση για το ρύζι και επί της ουσίας να ισχύσει ό,τι και στην περασµένη ΚΑΠ».

Συμβολαιακή σε τιμή 20% πάνω από τα Ronaldo για το ρύζι Καρολίνα

 Ιδανική είναι η διεθνής συγκυρία για τη δημιουργία ενός δυναμικού ρεύματος προώθησης του ελληνικού ρυζιού, με καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και την υιοθέτηση νέων ανταγωνιστικών ποικιλιών σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας στις 20 Ιανουαρίου.

Μεταξύ όσων αποφασίστηκαν, ξεχωρίζει η πρόταση του Σ.Ο.Ε. για «εγγυημένη τιμή» μέσω του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας  για τη ποικιλία ρυζιού Καρολίνα, η οποία και θα είναι κατά 20% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τιμή της αγοράς της ποικιλίας ρυζιού «Ronaldo».

Η πρόταση αυτή για την καλλιεργητική περίοδο 2023 έχει ήδη γίνει στους εκπροσώπους των παραγωγών και θα επαναληφθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού.

Αποφασίσθηκε επίσης, μαζί με τους εκπροσώπους των παραγωγών, να διερευνηθεί η δυνατότητα εισαγωγής στην ελληνική αγροτική οικονομία νέων ποικιλιών ρυζιού, σύμφωνα με τις δυνατότητες των παραγωγών και την αξιολόγηση της δυναμικής καινούργιων και πιο επικερδών καλλιεργειών.

Η σχετική απόφαση του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας έχει ως εξής:

Όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση του Σ.Ο.Ε., κατά τη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας, ομόφωνα αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

  1. Επιβεβαιώθηκε εκ νέου η προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ο.Ε για την προώθηση της καλλιέργειας ρυζιού τύπου «Καρολίνα» στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά και την ανταγωνιστικότητα του συγκεκριμένου τύπου ρυζιού στην ελληνική αγορά. Για αυτό το λόγο για την καλλιεργητική περίοδο 2023  έχει γίνει ήδη πρόταση προς τους εκπροσώπους των παραγωγών, η οποία και θα επαναληφθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού, για «εγγυημένη τιμή» μέσω του θεσμού της συμβολαιακής γεωργίας  για τη ποικιλία ρυζιού Καρολίνα , η οποία και θα είναι κατά 20% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη τιμή της αγοράς της ποικιλίας ρυζιού «Ronaldo».
  2. Η όλη προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο των ενεργειών του Σ.Ο.Ε προκειμένου να δοθεί πρόσθετη ώθηση σε ελληνικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να είναι ανταγωνιστικά και να κατακτήσουν την κορυφή, όχι μόνο στην Ελληνική και κατά επέκταση στην Ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς το σκοπό αυτό ο Σ.Ο.Ε έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία για την κατηγοριοποίηση του ρυζιού τύπου «Καρολίνα».
  3. Αποφασίσθηκε επίσης, μαζί με τους εκπροσώπους των παραγωγών να διερευνηθεί η δυνατότητα εισαγωγής στην ελληνική αγροτική οικονομία νέων ποικιλιών ρυζιού, σύμφωνα με τις δυνατότητες των παραγωγών και την αξιολόγηση της δυναμικής καινούργιων και πιο επικερδών καλλιεργειών.
  4. Η διεθνής συγκυρία είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός δυναμικού ρεύματος προώθησης του ελληνικού ρυζιού, με καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και την υιοθέτηση νέων ανταγωνιστικών ποικιλιών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία