
Η δεύτερη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στο εμπορικό κέντρο της Ιταλίας που επηρεάζει άμεσα τις τιμές για την ελληνική παραγωγή, καταγράφει κέρδη για τις τιμές της τάξης των 15 ευρώ ο τόνος και στις δυο ποιοτικές κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 395-400 ευρώ ο τόνος. Επίσης, για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 385-390 ευρώ ο τόνος.
Είχε προηγηθεί μια άνοδος στο γειτονικό εμπορικό κέντρο του Μπάρι την Τρίτη 18 Ιουλίου, όπου η τιμή σκληρού σίτου έγραψε τα 395 ευρώ ο τόνος. Αναφορικά με τη λίστα τιμών στο Μπάρι, πρόκειται για την τρίτη της νέας εμπορικής περιόδου, με την άνοδο για τα ιταλικά σκληρά σιτάρια να είναι της τάξης των 45 ευρώ ο τόνος, ενώ κέρδη συν 20 ευρώ γράφουν οι τιμές για τα καναδέζικα σκληρά σιτάρια, που αναρριχώνται στα 415 ευρώ.. Συγκεκριμένα, η πρώτη ποιότητα ειδικό βάρος 78 kg/hl και πρωτεΐνη 12,5%, η τιμή διαμορφώνεται στα 395 ευρώ ο τόνος, από τα 350 την προηγούμενη εβδομάδα. Στα 390 ευρώ ο τόνος διαμορφώνεται η τιμή για τη δεύτερη ποιότητα με 76 kg/hl υαλώδη και 11,5% πρωτεΐνη.
Στο μεταξύ, η λειψυδρία εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την επαρχεία Σασκάτσουαν του Καναδά, με τον αντίκτυπο στη δεδομένη συγκυρία να είναι άμεσα μετρήσιμος στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης, όπου φαίνεται σημαντική μείωση των αποδόσεων. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες διατηρηθούν αμετάβλητες στην εν λόγω επαρχεία, είναι πολύ πιθανό η καλλιέργεια σκληρού σίτου του Καναδά να υποστεί μη ανατρέψιμες ζημιές τις επόμενες εβδομάδες.
Κάτι τέτοιο, ήδη τιμολογείται στην περισσότερο εξωστρεφή γαλλική αγορά, με το λιμάνι της La Pallice της δυτικής ακτής να τιμολογεί τις ευρωπαϊκές σοδειές στην τιμή των 390 ευρώ ο τόνος, όταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, η αντίστοιχη τιμή βρισκόταν στην περιοχή των 330 ευρώ.