Ο κ. Λιβανός κατέστησε σαφές ότι έκτακτη οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών θα υπάρξει, το επίπεδο και ο ακριβής τρόπος τεκμηρίωσης αυτής στα αρμόδια κοινοτικά όργανα είναι κάτι που δεν έχει ακόμα αποσαφηνισθεί.
Σημειωτέον ότι η τηλεδιάσκεψη είχε πρώτο και κύριο θέμα την κορωνοενίσχυση, έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου και αποτέλεσε την πρώτη σαφή διαδικασία επιβεβαίωσης της κυβερνητικής βούλησης επί του προκειμένου. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι βαμβακοκαλλιεργητές Διάλλας, Μεσσαλάς και Σιδηρόπουλος από την Βέροια, Παπαδόπουλος, Δρόδος και Σιδερόπουλος από τη Λάρισα, Μπότας από την Πιερία, Μητσιούδης από τη Θεσσαλονίκη και Τσαγαλάς από τον Ορχομενό.
Η σχετική ανακοίνωση των 22 φορέων αναφέρει:
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 22 ΦΟΡΕΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ.
Μετά τον πρώτο κύκλο συντονισμένων ενεργειών των 22 φορέων, έρχεται το πρώτο αποτέλεσμα από την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Σπήλιο Λιβανό.
Ο κύριος Υπουργός δεν προέβη σε κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία, ώστε να ορίσει τον χρόνο και το χρηματικό ποσό, αλλά ανέφερε τα εξής:
Να θεωρούμε δεδομένη την στήριξη από πλευράς του, αλλά δεν μπορεί να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένη ανακοίνωση για την κορονοενίσχυση βάμβακος, διότι είναι στην διαδικασία της τεκμηρίωσης της οικονομικής ζημίας στο βαμβάκι την οποία πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ. Θεώρησε πως σωστά διεκδικείται ότι διεκδικείται, γιατί το βαμβάκι έχει υποστεί ζημιά από τον κοροναιό. Δήλωσε σύμμαχος αυτής της προσπάθειας, η οποία όπως τόνισε είναι σε εξέλιξη, και τέλος επισήμανε ότι σήμερα δεν μπορεί να ανακοινώσει το χρηματικό ποσό δίνοντας έτσι την έναρξη των διαδικασιών για κορονοενίσχυση.
Σταθήκαμε και τοποθετηθήκαμε όλοι με επιχειρήματα προς τον κύριο υπουργό, δεν ξεφύγαμε της συζήτησης υπό του θέματος δίνοντας του να καταλάβει ότι η κορονοενίσχυση θα είναι το έναυσμα για την συνέχεια αυτής της καλλιέργειας.
Οι πιέσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν μέχρι του επιθυμητού αποτελέσματος, διότι όπως τονίσαμε και στο κύριο Υπουργό δεν θα υπάρχει αύριο αν το βοήθημα δεν έρθει. Τέλος, να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς για αυτή την άψογη και συντονισμένη προσπάθεια που έγινε στα χρονικά, δείχνοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Εντός της ημέρας κληρώνει για τα 25 ευρώ το στρέμμα κορωνοενίσχυση βάμβακος
Σε τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματισθεί για τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός και εκπρόσωποι των 22 αγροτικών συλλόγων από περιοχές με ενδιαφέρον για τη βαμβακοκαλλιέργεια, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την ειδική ενίσχυση του συσπόρου βάμβακος, λόγω των πιέσεων που υπήρξαν στην αγορά μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και της σοβαρής απώλειας εισοδήματος που κατέγραψαν οι παραγωγοί το προϊόντος.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να έχει ολοκληρώσει τις αναζητήσεις για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και να κινείται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της κάλυψης μέρους των απωλειών που είχαν Έλληνες βαμβακοκαλλιεργητές. Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το Agronews, η επεξεργασία των στοιχείων οδηγεί σε έκτακτη ειδική ενίσχυση της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά περίπου από το ποσό που δόθηκε για το ελαιόλαδο (ελαιοποιήσιμες ελιές) και αντιστοιχεί σε 25 ευρώ το στρέμμα περίπου.
Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά ότι μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν ενέσκηψε το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπισή της οι διεθνείς τιμές στα χρηματιστήρια βάμβακος υποχώρησαν περισσότερο από 50%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αναστάτωση στη διεθνή αγορά να είναι τεράστια και να ανασταλούν κυριολεκτικά όλες οι προπωλήσεις των εκκοκκιστηρίων από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό επηρέασε καταλυτικά τις προσφορές των εγχώριων εκκοκιστών για το σύσπορο βαμβάκι (παραγωγή 2020) και να επιβαρύνει σημαντικά (15-20%) το εισόδημα των παραγωγών.
Παρά τις όποιες απόπειρες να κρατηθούν χαµηλά οι προσδοκίες των βαµβακοκαλλιεργητών αναφορικά µε την ειδική ενίσχυση του βαµβακιού, αυτή θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη. Σημειωτέον ότι η καλλιεργούµενη µε βαµβάκι έκταση τον περασµένο χρόνο έφτασε τα 2,77 εκατοµµύρια στρέµµατα.
Η ελληνική βαµβακοκαλλιέργεια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα προϊόντος στο οποίο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ευρωπαϊκή βιοµηχανία εισροών επενδύουν τεράστια ποσά, µιας και αποτελεί τον µόνο εκπρόσωπο της παραγωγής στον ευρωπαϊκό χώρο, η εθνική αρχή το βλέπει μονίμως µε κάποια καχυποψία.
Σηµειωτέον ότι το ελληνικό βαµβάκι εξασφαλίζει κάθε χρόνο στη χώρα πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγµα, συγκαταλέγεται, µαζί µε το σκληρό σιτάρι, στους κύριους εκπροσώπους των µεγάλων καλλιεργειών, αντιπροσωπεύει 45.000 παραγωγούς και στηρίζει ισάριθµες θέσεις εργασίας σε σχετιζόµενους κλάδους.
Η περιφρόνηση την οποία έχει δείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στο αίτηµα των βαµβακοκαλλιεργητών για ειδική στήριξη του προϊόντος, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επέβαλε στην αγορά η πανδηµία, είναι αντιπροσωπευτική του «συµπλεγµατικού» τρόπου, µε τον οποίο η κεντρική διοίκηση αντιµετωπίζει ένα εθνικό προϊόν κρίσιµης σηµασίας και µε ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Υπενθυµίζεται ότι οι διεθνείς τιµές του βάµβακος υποχώρησαν έως και 50% µε το πρώτο κύµα της πανδηµίας, δηµιουργώντας τεράστια αναστάτωση σε όλο το φάσµα της αγοράς. Κλωστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους, καταστήµατα ενδυµάτων έκλεισαν, φορτώσεις καθυστέρησαν, προπωλήσεις πήγαν πίσω, ακόμα και η ομαλή υποστήριξη της καλλιεργητικής προσπάθειας υπονομεύθηκε από τις αντίξοες συνθήκες.
Αποδέκτης όλων αυτών οι τιµές παραγωγού. Τι άλλο έπρεπε να έχει γίνει για να τεκµηριωθεί αίτηµα ενίσχυσης των βαµβακοκαλλιεργητών από την αρµόδια αρχή;
25-02-2021 20:13Κώστας
Για τους παραγωγούς λεβάντας δεν έχει οικονομική ενίσχυση;; Μόνο λόγια σε εμάς; Έχουν δώσει έκτακτη ενίσχυση στις ελιές στα ροδάκινα στους κτηνοτρόφους και τώρα και στο βαμβάκι. Και καλώς τα δίνουν γιατί όλοι έχουν πάθει μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας. Για εμάς τους παραγωγούς λεβάντας καμία βοήθεια έκτακτη;; Η Ελλάδα έχει 30,000 χιλιάδες στρέμματα λεβάντα. Και 300 ευρώ ενίσχυση να μας δώσουν το στρέμμα που για το κόστος παραγωγής πάλι λίγα είναι 30,000Χ300 = 9 εκατ. Σιγά τα λεφτά. Μόνο στην Aegean δώσανε 120 εκατ. Εκτός όλα τα άλλα σε ημέτερους και συμφέροντα. Εμείς τίποτα; Πανωλεθρία έχουμε πάθει με τη λεβάντα από την πανδυμία. Ελάχιστοι πολυλησαν την παραγωγή και όσοι πούλησαν οι τιμές ήταν υπερβολικά χαμηλές. Αν δεν μας στηρίξουν ούτε τώρα η λεβάντα θα εξαφανιστεί. Για να μην μιλήσω πάλι για τα όργια που γίνονται με τις βιολογικές επιδοτήσεις όπου οι λίγοι τα παίρνουν όλα και όλοι εμείς τίποτα.
Απάντηση24-02-2021 17:34Πχεε
Απλά η συζήτηση έπρεπε να ξεκινούσε τώρα και όχι από τον Νοέμβριο και τα πήρανε πάλι τζάμπα τα εξαιρετικής ποιότητας και φέτος βαμβακια
Απάντηση24-02-2021 09:33ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ
Αυτά όλα είναι πώς μια ηλίθια ενίσχυση μας κάνει να τρωγόμαστε μεταξύ μας απλά και μόνο επειδή λόγω κορωνοϊού μοιράζουν λεφτά.... όσα έξοδα και αν έχει το βαμβάκι το θέμα είναι ότι κάθε χρόνο σπέρνεται... επίσης ο καθένας ξέρει τι βγάζει και τι όχι, ανάλογα με το τι καλλιεργεί...δεν συγκρίνουμε εδώ καλλιέργειες.. εδώ έτσι νόμιζα δηλαδή παραθέτουμε τις απόψεις μας. Και μετά λένε κάποιοι δεν βγήκαμε στο δρόμο. Μα σε ένα σάιτ και τρωγόμαστε, να βγούμε στο δρόμο να πλακωθούμε μεταξύ μας; Αγαπητοί κύριοι, το βαμβάκι παίρνει ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΌΧΙ ΑΠΛΆ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ. Το έχω αναφέρει σε πολλά σχόλιά μου... Γιατί να μην πάρει έκτακτη ενίσχυση και το καλαμπόκι με την ίδια λογική; Από το 2011 έχουμε να δούμε τιμή στα 0,23 λεπτά.. δέκα χρόνια πληρωνόμαστε 14-15 στην καλύτερη 16 λεπτά.. συνεχίζω να καλλιεργώ όμως. Φαγωθείτε ελεύθερα... για αυτό δε θα πάμε μπροστά ποτέ.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)24-02-2021 08:5625?
Ψάξτε να βρείτε ποια καλλιέργεια πήρε 300e το στρέμμα , πέρυσι, πόσοι παραγωγοί την καλλιεργούν για να καταλάβετε τι γίνεται.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)24-02-2021 03:35Δημήτρης
Φίλε μου μην σπέρνεις διχόνοια στον αγροτικό κόσμο με τα κιλά καί τά στρέμματα όλοι μαζί μία γροθιά μόνο τότε μπορούμε να κερδίσουμε πραγματικά αυτά πού χρειάζονται στον κάθε Έλληνα αγρότη για ένα καλύτερο μέλλον. Έχουμε βαρεθεί κάποιους πού πάντα μέσα στους αγώνες πού έχουμε κάνει έσπερναν την διχόνοια καί ξεφευγαμε από τών στόχο μας. Στο τέλος τρωγομαστε μεταξύ μας καί δεν μας περνει κάνεις στα σοβαρά.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)24-02-2021 00:04Νίκος
Συμφωνώ με τον Γιώργο απολύτως!!!
Απάντηση23-02-2021 21:26Γιάννης
Να μπει επιτέλους ένα τέλος στην εσχροτοτητα των εκοκιστων και γενικά όλων των εμπόρων που παίρνουν την παραγωγή για ψυχούλα και πληρώνουν τον κόσμο την τελευταία στιγμή μη μπορώντας να αντιδράσει. Με αυτή την κυβέρνηση είμαστε ακόμη στην αρχή της εκμετάλλευσης των εμπόρων εις βάρος μας. Δεν έχει ξεκινήσει η καλλιέργειτικη περίοδος και όλα τα εφόδια πριν ξεκινήσουμε έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορες! Ελέγχει κάνεις την όλη κατάσταση; Για πόσο ακόμη θα κάνει η κυβέρνηση τα στραβά μάτια εις βάρος μας; Θα υπάρξει ποτέ διαφάνεια; Τουλάχιστον με 50 ευρώ και κλιμακωτά η αποζημιωση το στρέμμα! ΥΓ Είναι τυχεροί και εκμετάλλευνται που δεν βγήκαμε στους δρόμους φέτος
Απάντηση23-02-2021 21:05Γιώργος
Το κορονοβοηθημα για το βαμβάκι δεν πρέπει να δοθεί στο στρέμμα αλλά στο κιλό για να μην το πάρουν αυτοί πού απλά σπέρνουν μόνο για την συνδεδεμένη με τα ξηρικα. Να το πάρουν αυτοί πού κάνανε έξοδα για την πραγματική παραγωγή, που όντως αυτοί πάθανε την μεγαλύτερη ζημιά από την πτώση της τιμής. Τα κιλά υπάρχουν μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι το μόνο εύκολο να γίνει. Αρκετά με τους έξυπνους και τους επιτήδειους που πάνε μόνο για την συνδεδεμένη. Ούτε στο στρέμμα ουτε κλιμακωτά μόνο στο κιλό είναι το μόνο δίκαιο για τον πραγματικό παραγωγο.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)23-02-2021 20:41Γιώργος
Επί της ουσίας το κράτος δεν ενισχύει τους αγρότες αλλα τους εκκοκιστες δια μέσων των αγροτών. Με το πρόσχημα του κορονιου και του κορονοβηθηματος φάγανε τα βαμβακια με εξευτελιστικες τιμες (0,38), αν ηθελε έπρεπε να πάρει μέτρα από την αρχή της σεζόν και για το μέλλον για να σπάσει αυτό το κατεστημένο, να πληρωθεί ο αγρότης το βαμβάκι του με την τιμή του εμπορίου. Αν δεν παρθούν μέτρα κατά των καρτελ των εκκοκιστων και του χρόνου τα βαμβακια θα φαγωθούν τσάμπα. Και από πληροφορίες που έχω μέσα από το υπουργείο μου είπανε ότι του χρόνου δεν θα έχει κορονοβοηθημα!!!
Απάντηση23-02-2021 19:56Γιαννης
Οι στιριξη πρέπει να γίνει παντού και στο βαμβάκι και στο σταφύλι και στους μέλι και σε όλα... εμείς οι αγρότες ενώ ξέρουμε το κόστος παραγωγής και την ξεφτίλα να τιμή που ξε πουλάμε ..αντί να δείχνουμε αλλυλεγγυη μεταξύ μας κοιτάμε μόνο τον κλάδο και την πάρτι μας....Μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε κάτι!!!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)