Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Σύντομα η ανακοίνωση της έκτακτης ενίσχυσης στο βαμβάκι λόγω Covid  

Σύμμαχος στην επιχειρηματολογία περί της ανάγκης ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι, λόγω του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός κατά τη διάρκεια 2ωρης τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των 22 αγροτικών συλλόγων που έχουν διατυπώσει εγγράφως σχετικό αίτημα.  

livanos_6

Γιάννης Πανάγος

21130
30

Ο κ. Λιβανός κατέστησε σαφές ότι έκτακτη οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών θα υπάρξει, το επίπεδο και ο ακριβής τρόπος τεκμηρίωσης αυτής στα αρμόδια κοινοτικά όργανα είναι κάτι που δεν έχει ακόμα αποσαφηνισθεί.

 Σημειωτέον ότι η τηλεδιάσκεψη είχε πρώτο και κύριο θέμα την κορωνοενίσχυση, έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου και αποτέλεσε την πρώτη σαφή διαδικασία επιβεβαίωσης της κυβερνητικής βούλησης επί του προκειμένου. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι βαμβακοκαλλιεργητές Διάλλας, Μεσσαλάς και Σιδηρόπουλος από την Βέροια, Παπαδόπουλος, Δρόδος και Σιδερόπουλος από τη Λάρισα, Μπότας από την Πιερία, Μητσιούδης από τη Θεσσαλονίκη και Τσαγαλάς από τον Ορχομενό. 

Η σχετική ανακοίνωση των 22 φορέων αναφέρει: 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 22 ΦΟΡΕΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ.

Μετά τον πρώτο κύκλο συντονισμένων ενεργειών των 22 φορέων, έρχεται το πρώτο αποτέλεσμα από την τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 

Σπήλιο Λιβανό. 

Ο κύριος Υπουργός δεν προέβη σε κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία, ώστε να ορίσει τον χρόνο και το χρηματικό ποσό, αλλά ανέφερε τα εξής:

Να θεωρούμε δεδομένη την στήριξη από πλευράς του, αλλά δεν μπορεί να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένη ανακοίνωση για την κορονοενίσχυση βάμβακος, διότι είναι στην διαδικασία της τεκμηρίωσης της οικονομικής ζημίας στο βαμβάκι την οποία πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ. Θεώρησε πως σωστά διεκδικείται ότι διεκδικείται, γιατί το βαμβάκι έχει υποστεί ζημιά από τον κοροναιό. Δήλωσε σύμμαχος αυτής της προσπάθειας, η οποία όπως τόνισε είναι σε εξέλιξη, και τέλος επισήμανε ότι σήμερα δεν μπορεί να ανακοινώσει το χρηματικό ποσό δίνοντας έτσι την έναρξη των διαδικασιών για κορονοενίσχυση.

Σταθήκαμε και τοποθετηθήκαμε όλοι με επιχειρήματα προς τον κύριο υπουργό, δεν ξεφύγαμε της συζήτησης υπό του θέματος δίνοντας του να καταλάβει ότι η κορονοενίσχυση θα είναι το έναυσμα για την συνέχεια αυτής της καλλιέργειας.

Οι πιέσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν μέχρι του επιθυμητού αποτελέσματος, διότι όπως τονίσαμε και στο κύριο Υπουργό δεν θα υπάρχει αύριο αν το βοήθημα δεν έρθει. Τέλος, να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς για αυτή την άψογη και συντονισμένη προσπάθεια που έγινε στα χρονικά, δείχνοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Εντός της ημέρας κληρώνει για τα 25 ευρώ το στρέμμα  κορωνοενίσχυση βάμβακος


Σε τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματισθεί για τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός και εκπρόσωποι των 22 αγροτικών συλλόγων από περιοχές με ενδιαφέρον για τη βαμβακοκαλλιέργεια, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την ειδική ενίσχυση του συσπόρου βάμβακος, λόγω των πιέσεων που υπήρξαν στην αγορά μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό και της σοβαρής απώλειας εισοδήματος που κατέγραψαν οι παραγωγοί το προϊόντος. 

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να έχει ολοκληρώσει τις αναζητήσεις για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και να κινείται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της κάλυψης μέρους των απωλειών που είχαν Έλληνες βαμβακοκαλλιεργητές. Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το Agronews, η επεξεργασία των στοιχείων οδηγεί σε έκτακτη ειδική ενίσχυση της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά περίπου από το ποσό που δόθηκε για το ελαιόλαδο (ελαιοποιήσιμες ελιές) και αντιστοιχεί σε 25 ευρώ το στρέμμα περίπου.

 

Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά ότι μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν ενέσκηψε το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπισή της οι διεθνείς τιμές στα χρηματιστήρια βάμβακος υποχώρησαν περισσότερο από 50%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αναστάτωση στη διεθνή αγορά να είναι τεράστια και να ανασταλούν κυριολεκτικά όλες οι προπωλήσεις των εκκοκκιστηρίων από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Αυτό επηρέασε καταλυτικά τις προσφορές των εγχώριων εκκοκιστών για το σύσπορο βαμβάκι (παραγωγή 2020) και να επιβαρύνει σημαντικά (15-20%) το εισόδημα των παραγωγών.     

 

Παρά τις όποιες απόπειρες να κρατηθούν χαµηλά οι προσδοκίες των βαµβακοκαλλιεργητών αναφορικά µε την ειδική ενίσχυση του βαµβακιού, αυτή θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη. Σημειωτέον ότι η καλλιεργούµενη µε βαµβάκι έκταση τον περασµένο χρόνο έφτασε τα 2,77 εκατοµµύρια στρέµµατα.

Η ελληνική βαµβακοκαλλιέργεια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγµα προϊόντος στο οποίο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ευρωπαϊκή βιοµηχανία εισροών επενδύουν τεράστια ποσά, µιας και αποτελεί τον µόνο εκπρόσωπο της παραγωγής στον ευρωπαϊκό χώρο, η εθνική αρχή το βλέπει μονίμως µε κάποια καχυποψία. 

Σηµειωτέον ότι το ελληνικό βαµβάκι εξασφαλίζει κάθε χρόνο στη χώρα πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγµα, συγκαταλέγεται, µαζί µε το σκληρό σιτάρι, στους κύριους εκπροσώπους των µεγάλων καλλιεργειών, αντιπροσωπεύει 45.000 παραγωγούς και στηρίζει ισάριθµες θέσεις εργασίας σε σχετιζόµενους κλάδους.  

Η περιφρόνηση την οποία έχει δείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στο αίτηµα των βαµβακοκαλλιεργητών για ειδική στήριξη του προϊόντος, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επέβαλε στην αγορά η πανδηµία, είναι αντιπροσωπευτική του «συµπλεγµατικού» τρόπου, µε τον οποίο η κεντρική διοίκηση αντιµετωπίζει ένα εθνικό προϊόν κρίσιµης σηµασίας και µε ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Υπενθυµίζεται ότι οι διεθνείς τιµές του βάµβακος υποχώρησαν έως και 50% µε το πρώτο κύµα της πανδηµίας, δηµιουργώντας τεράστια αναστάτωση σε όλο το φάσµα της αγοράς. Κλωστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους, καταστήµατα ενδυµάτων έκλεισαν, φορτώσεις καθυστέρησαν, προπωλήσεις πήγαν πίσω, ακόμα και η ομαλή υποστήριξη της καλλιεργητικής προσπάθειας υπονομεύθηκε από τις αντίξοες συνθήκες.  

Αποδέκτης όλων αυτών οι τιµές παραγωγού. Τι άλλο έπρεπε να έχει γίνει για να τεκµηριωθεί αίτηµα ενίσχυσης των βαµβακοκαλλιεργητών από την αρµόδια αρχή;    

 

 

 

Σχόλια (30)
Προσθήκη σχολίου

25-02-2021 20:13Κώστας

Για τους παραγωγούς λεβάντας δεν έχει οικονομική ενίσχυση;; Μόνο λόγια σε εμάς; Έχουν δώσει έκτακτη ενίσχυση στις ελιές στα ροδάκινα στους κτηνοτρόφους και τώρα και στο βαμβάκι. Και καλώς τα δίνουν γιατί όλοι έχουν πάθει μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας. Για εμάς τους παραγωγούς λεβάντας καμία βοήθεια έκτακτη;; Η Ελλάδα έχει 30,000 χιλιάδες στρέμματα λεβάντα. Και 300 ευρώ ενίσχυση να μας δώσουν το στρέμμα που για το κόστος παραγωγής πάλι λίγα είναι 30,000Χ300 = 9 εκατ. Σιγά τα λεφτά. Μόνο στην Aegean δώσανε 120 εκατ. Εκτός όλα τα άλλα σε ημέτερους και συμφέροντα. Εμείς τίποτα; Πανωλεθρία έχουμε πάθει με τη λεβάντα από την πανδυμία. Ελάχιστοι πολυλησαν την παραγωγή και όσοι πούλησαν οι τιμές ήταν υπερβολικά χαμηλές. Αν δεν μας στηρίξουν ούτε τώρα η λεβάντα θα εξαφανιστεί. Για να μην μιλήσω πάλι για τα όργια που γίνονται με τις βιολογικές επιδοτήσεις όπου οι λίγοι τα παίρνουν όλα και όλοι εμείς τίποτα.

Απάντηση

24-02-2021 17:34Πχεε

Απλά η συζήτηση έπρεπε να ξεκινούσε τώρα και όχι από τον Νοέμβριο και τα πήρανε πάλι τζάμπα τα εξαιρετικής ποιότητας και φέτος βαμβακια

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία