Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Συμβόλαια που πιστώνουν την άνοδο δίνουν τα εκκοκκιστήρια

Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκκοκκιστηρίων που ψάχνουν ακατάπαυστα να εξασφαλίσουν ποσότητες βάμβακος για τη νέα περίοδο, σε μια συγκυρία που η διεθνής αγορά δοκιμάζει νέα υψηλά έπειτα από κάθε διόρθωση. Από το πρωί της Τρίτης, η τιμή προπώλησης βάμβακος στην ελληνική αγορά, γράφει τα 99,50 λεπτά το κιλό.

the-cotton-exchange-new-orleans-1873_copy

Πέτρος Γκόγκος

6311
3

Τα τελευταία 24ωρα το χρηματιστήριο βάμβακος, με αιχμή την τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA που διαπιστώνει μειωμένη παραγωγή το επερχόμενο φθινόπωρο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, η τάση στην αγορά γύρισε εκ νέου, με τα ενεργά συμβόλαια Ιουλίου να διεκδικούν ξανά τα 150 σεντς, όσο ο Δεκέμβριος του 2022 σχημάτισε νέο υψηλό στα 132,96 σεντς η λίμπρα στο κλείσιμο της Δευτέρας 16 Μαΐου.

Μέσα σε ένα κλίμα έντονων και συχνών μεταβολών, η διαδικασία των προπωλήσεων στην Ελλάδα γίνεται με μεγάλη επιφυλακή από την πλευρά των παραγωγών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές δεν έπεσαν εδώ και εβδομάδες κάτω από τα επίπεδα των 94-95 λεπτά το κιλό. Σε μια κίνηση που ήρθε να αιφνιδιάσει παράγοντες της αγοράς, μεγάλο εκκοκκιστήριο προσφέρει τώρα σε καλά οργανωμένους παραγωγούς ευέλικτα συμβόλαια που πληρώνουν με - 4 λεπτά από την τιμή με την οποία θα φιξάρουν την υπόλοιπη παραγωγή τους το Φθινόπωρο σε περίπτωση που αυτή είναι υψηλότερη της σημερινής.

Ουσιαστικά οι παραγωγοί μπορούν να κλείσουν μέχρι και το 50% της αναμενόμενης παραγωγής τους με βάσει την τιμή ημέρας την περίοδο αυτή, η οποία πλέον γράφει τα 99,5 λεπτά το κιλό. Σε περίπτωση που η αγορά διαμορφώσει για παράδειγμα ως τον Δεκέμβριο τα 1,20 ευρώ / το κιλό, τότε για τις ποσότητες που θα έχουν προπωλήσει σήμερα με 97 λεπτά, θα πληρωθούν 1,16 ευρώ με το εκκοκκιστήριο να «κρατά» εν είδη ασφαλίστρου τη διαφορά των 4 λεπτών.

Ακόμα και με τη σημερινή τιμή των 97 λεπτών πάντως, αν υπολογιστούν τα πριμ υγρασίας και σπόρου αλλά και τα μεταφορικά, τότε το φράγμα του 1 ευρώ έχει ήδη σπάσει. Σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκκοκκιστηρίων αλλά και οι ευελιξίες που προτείνουν, μαρτυρούν την εκτίμησή τους ότι η αγορά θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πάντως ότι οι παραγωγοί θα χρειαστεί να μελετήσουν με αυξημένη προσοχή τις ρήτρες στα συμβόλαια, αφού η λύση τους συνεπάγεται ακριβές ποινές, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν παγίδες που δεν επικοινωνούνται την περίοδο αυτή (όπως για παράδειγμα η αφαίρεση των 4 λεπτών σε περίπτωση ανόδου, να συνεπάγεται πρόσθεση 4 λεπτών στην τιμή βάσης σε περίπτωση υποχώρησης της διεθνούς τιμής κάτω από τα σημερινά επίπεδα).

Σε πλεονεκτική θέση τα ελληνικά βαμβάκια

Δεν χωράει αμφιβολία πάντως ότι οι Έλληνες εκκοκκιστές έχουν δει στην υφιστάμενη συγκυρία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το εγχώριο βαμβάκι. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  • Στην Ινδία εκφράζονται ανησυχίες για παρατεταμένη ξηρασία που ήδη δείχνει ότι χαλάει τα φυτρώματα
  • Στο Τέξας οι σπορές έχουν πάει πολύ πίσω, διατυπώνονται σενάρια που θέλουν σημαντική μείωση της αμερικάνικης παραγωγής, ενώ προεξοφλούν καθυστερήσεις στη συγκομιδή
  • Έτσι, η Ελλάδα δείχνει ότι είναι το μόνο παραγωγικό κέντρο που μπορεί να βγει στην αγορά πρώτα με νέο προϊόν, καλύπτοντας αρκετές τρύπες στην αλυσίδα εφοδιασμού

Με άλλα λόγια, φέτος η ελληνική παραγωγή βάμβακος είναι πιο περιζήτητη απ’ ό,τι άλλες χρονιές.

Καλύτερα εξοικειωμένοι με τις αναταράξεις των διεθνών αγορών και με την ερμηνεία των χρηματιστηριακών κινήσεων, αντιλαμβάνονται από την άλλη ότι οι τιμές αυτές «δεν γίνεται να κρατήσουν για πολύ, οπότε θέλουν να σπεύσουν τώρα να κλείσουν μερικές ποσότητες» εξηγεί στο Agronews έμπειρο στέλεχος της αγοράς βάμβακος με καλή εικόνα των διεργασιών.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

17-05-2022 14:58Σακης

Με πετρέλαιο στο 1.9e. K τα φάρμακα διπλαδια τιμή ,το ίδιο κ τα λιπάσματα , το βαμβάκι για άλλη μια χρονιά είναι στο έλεος του Θεού. Καμιά κρατική στήριξη ,όταν όλες σχεδόν οι παραγωγές πήραν καλά λεφτά λόγω κορονοιου ,όταν το βαμβάκι τις προηγούμενες χρονιές πουλήθηκε 0.39-0.40 . Μια καλλιέργεια από την οποία ζούνε χιλιάδες οικογένειες έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού ,με καλλιεργητές που φυτοζωουν για χρόνια ,δίνουν τα χωράφια τους ..οι βουλευτές των νόμων στους οποίους καλλιεργείται το βαμβάκι θα την πληρώσουν την νύφη . Να είναι σίγουροι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία