BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Γραμμή Μαζινό 90 σεντς στο βαμβάκι, παίρνει το πάνω χέρι η Βραζιλία

Με χαµηλή συµµετοχή και σε υποτονικό κλίµα ολοκληρώθηκε το παγκόσµιο συνέδριο βάµβακος στη Βρέµη την προηγούµενη εβδοµάδα. Φυσικά δεν ήταν κάτι µη αναµενόµενο καθότι, παρά το χρηµατιστηριακό ράλι, η φυσική αγορά εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο κινείται µε αργούς ρυθµούς και σπασµωδικά ξεσπάσµατα πωλήσεων / αγορών. Παρά ταύτα, στη διάρκεια του συνεδρίου σηµειώθηκαν κάποιες προπωλήσεις για την νέα ελληνική σοδειά, αν και σε σαφώς χαµηλότερο πριµ από το µέχρι πρότινος προσφερόµενο.

agores-vamvaki-vrazilia

Γιάννης Παπαδογιάννης

3121
3

Γραμμή Μαζινό τα 90 σεντς στο βαμβάκι, παίρνει το πάνω χέρι η Βραζιλία στις αγορές

Στα πηγαδάκια και τις πριβέ συναντήσεις των εµπορικών οίκων µε κλώστες ή εκκοκκιστές η βραζιλιάνικη σοδειά είχε την τιµητική της. Ενώ παλιότερα τα βλέµµατα όλα ήταν στραµµένα στη σοδειά των ΗΠΑ, η οποία και ασκούσε τη µέγιστη επιρροή στο χρηµατιστήριο βάµβακος και όχι µόνο, πλέον η σοδειά της Βραζιλίας επηρεάζει σε µεγάλο βαθµό τις τελικές τιµές των υπόλοιπων παραγωγών. Η παρουσία της εν λόγω χώρας αυξάνεται από χρονιά σε χρονιά και σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις για το 2024 η παραγωγή εκκοκκισµένου θα σηµειώσει ρεκόρ στους 3,56 εκατ. τόνους.

Εφόσον επαληθευθούν αυτά τα νούµερα και υπολογίζοντας µια σοδειά 4,5 εκατ. δεµάτων στην Αυστραλία και δυνατές σπορές στις ΗΠΑ, εύκολα µπορεί αυτές οι τρεις χώρες να καταλήξουν σε παραγωγή 37-38 εκατ. δεµάτων. Με την παγκόσµια ζήτηση να προχωράει σε αργούς ρυθµούς, η διάθεση όλων αυτών των ποσοτήτων θα αποτελέσει τουλάχιστον πρόκληση.

Επιπτώσεις χαµηλών βραζιλιάνικων τιµών

Οι επιθετικές τιµές της βραζιλιάνικης σοδειάς έχουν αρχίσει και επηρεάζουν σηµαντικά τις τιµές της ελληνικής ίνας. Ήδη τα τουρκικά κλωστήρια, ο νούµερο 1 αγοραστές της σοδειάς µας, αυξάνουν στο χαρµάνι τους βαµβάκια από τη Βραζιλία τα οποία και προσφέρονται σε περίπου 2-3 σεντς ανά λίµπρα χαµηλότερα από τα δικά µας. Παράλληλα γίνεται επιθετικό µάρκετινγκ των Βραζιλιάνων και για την αιγυπτιακή αγορά µε τους κλώστες να αρχίζουν να το δοκιµάζουν.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 959 της Agrenda

Ψωνίζει και η Τουρκία

Για να το εµπεδώσουµε καλύτερα, ένας από τους βασικούς λόγους των υψηλών φετινών αποθεµάτων στη χώρα µας είναι οι εξαιρετικές πωλήσεις / εξαγωγές της βραζιλιάνικης σοδειάς στην Τουρκία και το ξεκίνηµα των εξαγωγών προς την Αίγυπτο. Αρκετοί εµπορικοί οίκοι είχαν αγοράσει µεγάλες ποσότητες βραζιλιάνικου πριν κάποιους µήνες, µε σκοπό να πουλήσουν αργότερα σε διάφορα κλωστήρια παγκοσµίως. Εντούτοις, η απότοµη πτώση τιµών τόσο στο χρηµατιστήριο όσο και στο πριµ για τα ανοιχτά συµβόλαια, ώθησε του εµπόρους να ξεφορτωθούν άρον άρον την θέση τους πουλώντας στους µοναδικούς ενεργούς αγοραστές τον τελευταίο µήνα, τους Τούρκους.

Το γεγονός αυτό έφερε ακόµα περισσότερες δυσκολίες στη διάθεση των φετινών αποθεµάτων, τα οποία εξακολουθούν να είναι πολλά για την εποχή (περίπου 70.000 τόνοι) σε µια σεζόν χαµηλής παραγωγής (περί των 215.000 τόνων εκκοκκισµένου) λόγω των πληµµυρών στην Θεσσαλία.

Προοπτικές νέας σοδειάς

Αφήνοντας πίσω τη φετινή, άσχηµη για τους περισσότερους, χρονιά και κοιτώντας µπροστά οι προοπτικές είναι θετικές, πάντα σε σύγκριση µε το παρελθόν. Αυτή την στιγµή οι περισσότεροι αναλυτές που έδωσαν το παρόν στο συνέδριο, τόνισαν πως οι τιµές ∆εκεµβρίου ‘24, οι οποίες και αντιστοιχούν στη νέα σοδειά, είναι δίκαιες σε σύγκριση µε τα παγκόσµια θεµελιώδη στοιχεία. Σε αντίθεση, οι τιµές της φετινής σοδειάς, οι οποίες και  αντιστοιχούν στις χρηµατιστηριακές τιµές Μαΐου και Ιουλίου είναι κάτι παραπάνω από υπερβολικές και κερδοσκοπικά φουσκωµένες. Το κλείσιµο της ψαλίδας (περίπου 9 σεντς ανά λίµπρα) µεταξύ τιµών Ιουλίου και ∆εκεµβρίου ‘24 είναι ζήτηµα χρόνου, µε το πιθανότερο σενάριο ο Ιούλιος να πλησιάζει προς τον ∆εκέµβριο.

Με τα σηµερινά δεδοµένα το βάρος της πτώσης πέφτει περισσότερο στις χρηµατιστηριακές τιµές Μαΐου και Ιουλίου, µε τον ∆εκέµβριο να αποτυπώνει ρεαλιστικές τιµές για το βαµβάκι της νέας σοδειάς. Μην ξεχνάµε πιάσαµε τα 90 σεντς κυρίως από το γεγονός πως τα αµερικανικά βαµβάκια είναι πλέον λιγοστά µια που οι πωλήσεις / εξαγωγές τους ήταν εξαιρετικές. Η πορεία προς τα 100 σεντς και λίγο παραπάνω βασίστηκε καθαρά στην κερδοσκοπία.

Για την ώρα τα 89 σεντς ανά λίµπρα αποτελούν ένα εξαιρετικά δυνατό σηµείο στήριξης της αγοράς, αλλά σε ένα χρηµατιστηριακό εµπόρευµα τα δεδοµένα και οι στρατηγικές των µεγάλων παικτών αλλάζουν από τη µια στιγµή στην άλλη. Εφόσον «πατήσουν το κουµπί» για ρευστοποιήσεις οι κερδοσκόποι λαµβάνοντας τα αντίστοιχα µήνυµα από τη φυσική αγορά, η πτώση θα είναι ραγδαία. Για τους προσεχείς µήνες και αφού γίνουν γνωστές πάνω / κάτω οι εκτάσεις µε βαµβάκι στις ΗΠΑ, οι καιρικές συνθήκες σε βασικές χώρες παραγωγής θα έχουν τον πρώτο λόγο όσον αφορά το χρηµατιστήριο βάµβακος.

Αναφορικά µε τη στρατηγική πωλήσεων που προτείνουν οι ίδιοι, η συµβουλή παραµένει απαράλαχτη. Το χτίσιµο του µέσου όρου τιµών µε σταδιακές πωλήσεις σε βάθος χρόνου µέσα στη σεζόν αποτελεί την πιο ασφαλή στρατηγική από όλες. Μην ξεχνάµε πως το χρηµατιστήριο εδώ και αρκετούς µήνες βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και το πιθανότερο είναι να µην µείνει εκεί για πάντα. Είδαµε την κατρακύλα στα δηµητριακά φέτος, δεν µπορεί ένα εµπόρευµα να µείνει για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε πολύ υψηλές τιµές.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-04-2024 21:01Κυριάκος

..κατά τα άλλα έχουμε λευκό χρυσό..Ουτε οι Τούρκοι δεν θα το θέλουν σε λίγο. Ποια ποιότητα έχουμε; βρε ούτε στρέμμα δεν πρόκειται να βάλω!! Όταν σπερνουμε έχει 1 ευρώ και όταν το μαζεύουμε για να τι πουλήσουμε κανει 60 λεπτά. καλή τύχη σε αυτούς που θα σπείρουν.

Απάντηση

03-04-2024 17:11Savvas

Ηλία ριχτό ριχτό Ηλία μόνο έτσι θα γλιτώσουμε από εσάς.

Απάντηση

03-04-2024 15:00THEODOR

Ψαχνετε για ανόητους .....ομως ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε !!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία