Στη Νέα Υόρκη, µε την µετάβαση στα συµβόλαια Μαρτίου από τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ενδιαφέρον να ρίξει κανείς µια µατιά στην εξέλιξη των τιµών το τελευταίο 6µηνο. Ο ∆εκέµβριος βρέθηκε από τα υψηλά των 79 σεντς το Μάιο στα χαµηλά των 68,5 σεντς σήµερα, µε µόνη αναλαµπή τον Σεπτέµβριο πρόσκαιρα στα 75 σεντς. Mια απ’ τα ίδια και τα συµβόλαια Μαρτίου, µε µόνη εξαίρεση την τελευταία ανάκαµψη που παρατηρήθηκε προς τα 70 σεντς όταν µεταφέρθηκε εκεί ο µεγάλος όγκος των συναλλαγών.
Το επόµενο δίµηνο η διεθνής τιµή δύσκολα θα σπάσει καθοδικά τα 68 σεντς, όµως δεν έχει λόγο να κινηθεί και πάνω από τα 71 σεντς. Μέχρι να λήξει το 2024 και µαζί η τρέχουσα εκκοκκιστική περίοδος -αν δε δοθεί παράταση- το σύσπορο δε φαίνεται να µπορεί να κινηθεί πάνω από τα 53 λεπτά το κιλό. Το ισχυρό δολάριο και τα µικροσκαµπανεβάσµατα του πετρελαίου δεν φαίνεται να έχουν µεγάλη επίδραση στις τιµές, αφού ήδη η αγορά έχει πιάσει τα χαµηλά της µε µόνο ερώτηµα το πότε (και αν) θα δοκιµάσει το κάτι παραπάνω. Άλλωστε, σχεδόν το 65% της ελληνικής σοδειάς µένει ανοιχτό και µάλλον θα παραµείνει έτσι µέχρι την τελευταία στιγµή.
Στο 1,42 ευρώ το εκκοκκισµένο βραζιλιάνικο
Στον αντίποδα, ανθεί το Νοέµβριο η ζήτηση για το σηµαντικά φθηνότερο βραζιλιάνικο µε µέση τιµή 1,42 ευρώ το κιλό στο εκκοκκισµένο. Η αγορά πήρε ώθηση στα µέσα Νοεµβρίου, εν µέρη και λόγω διάθεσης πώλησης από µεριάς παραγωγών, ενώ κλείστηκαν πολλές παρτίδες για να καλυφτούν διεθνώς οι ανάγκες µέχρι τέλος του έτους. Οι τιµές βέβαια δεν ήταν αυτές που περίµεναν οι πωλητές, σύµφωνα µε το βραζιλιάνικο CEPEA. Όπως και να χει, φαίνεται πως τρία στα τέσσερα βραζιλιάνικά βαµβάκια έχουν εκκοκκιστεί µέχρι µέσα του µήνα και βρίσκουν το δρόµο τους για τις αγορές της Ασίας το επόµενο διάστηµα µε πλεονέκτηµα τιµής, αν και ίσως όχι ποιότητας.
To CEPEA υπολογίζει το κόστος παραγωγής στη Βραζιλία γύρω στα 5-7 σεντς ανά λίβρα εκκοκκισµένου κάτω σε σχέση µε τους Αµερικανούς, ή αλλιώς (στα ελληνικά δεδοµένα) 10 λεπτά το κιλό εκκοκκισµένου βαµβακιού. Με αναγωγή 1/3 στο σύσπορο µιλάµε για 3,33 λεπτά το κιλό ή αλλιώς µε µέση απόδοση 350 κιλών, στα 11,50 µε 12 ευρώ το στρέµµα. Αυτό το πλεονέκτηµα κόστους παραγωγής επιτρέπει στη Βραζιλία να πάρει µερίδιο αγοράς από τις ΗΠΑ και να αυξήσει τις καλλιεργήσιµες εκτάσεις φέτος. Το πιο σηµαντικό βέβαια είναι πως οι χαµηλές τιµές επιτρέπουν στους παραγωγούς της Βραζιλίας να καλύπτουν το κόστος παραγωγής βάσει συµβολαίων Νέας Υόρκης, ενώ οι παραγωγοί των ΗΠΑ βασίζονται στο κυβερνητικό πρόγραµµα των 65 σεντς ελέω παγκόσµιας υπερπροσφοράς.
Διαβάστε επίσης: Δύσκολα πάνω από 55 λεπτά σύσπορο, ανοιχτό το 65% φετινής σοδειάς
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
25-11-2024 14:51Σκαλής Δημήτριος
Γιατί παραμυθιαζετε τους αγρότες το βαμβάκι ανεβαίνει σε ΗΠΑ ΟΙ εκκοκκιστεςδεν βάζουν την πραγματική τιμή γιατί είναι απατεώνες,!!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)