BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Θετικό το πρόσηµο για το βαµβάκι στην πρόταση τροποποίησης της ΚΑΠ

Στα τέλη Ιουλίου δηµοσιεύτηκε το πρώτο «σχέδιο» της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την τροποποίηση της ΚΑΠ µε ισχύ το 2028-2033.

παπαδοιφ_2_2_2_2_2__1__2_2_2_2_2_2_3_2_2_2_2_2_2_2_2_2

Γιάννης Παπαδογιάννης

31
0

Νέα Υόρκη

Πρόκειται για µια πρόταση η οποία θα συζητηθεί στις Βρυξέλες και θα ψηφιστεί µετά από αρκετούς µήνες και δεν αποτελεί την τελική απόφαση. Για το βαµβάκι σε πρώτη ανάγνωση τα νέα είναι θετικά και η ειδική ενίσχυση φαίνεται να έχει αυξητικές τάσεις. Ο συνολικός προϋπολογισµός για το ελληνικό βαµβάκι είναι τα 183,5 εκατ. ευρώ, µε σηµείο αναφοράς τα 2.500.000 στρέµµατα και συνδεδεµένη τα 73,3 ευρώ. Όσο οι εκτάσεις µειώνονται το ποσό θα αυξάνεται µέχρι το µάξιµουµ των 91,75 ευρώ.

Ελληνική αγορά

Θα ήµασταν πιο χαρούµενοι αν στην αρχική πρόταση είχαµε µια αναθεώρηση προς τα πάνω του συνολικού προϋπολογιζόµενου ποσού, στο πλαίσιο της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής για τον παραγωγό τα τελευταία χρόνια λόγω πληθωρισµού. Όλος ο κλάδος (∆ΟΒ, ΠΕΕΒ, λοιποί φορείς) προσπαθούν να φέρουν έξτρα προγράµµατα που θα βελτιώσουν το εισόδηµα του βαµβακοπαραγωγού άµεσα. Από την ΕΕ, παρότι βαλλόµεθα από τα παγκόσµια γεωπολιτικά προβλήµατα τα οποία οδηγούν σε αύξηση της αµυντικής δαπάνης, φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για κάποια στρατηγικά αγροτικά προϊόντα, όπως το βαµβάκι για τη χώρα µας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία