BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Τα ζαχαρότευτλα στο χωράφι, οι συζητήσεις για ΕΒΖ στις Βρυξέλλες

Στο χωράφι κινδυνεύουν να μείνουν αυτό τον χειμώνα τα ζαχαρότευτλα των καλλιεργητών, καθώς δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα για έναρξη της καμπάνιας στο εργοστάσιο του Πλατέως. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες.

Teftla

Λεωνίδας Λιάμης

49
0

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης αναφέρθηκε στο θέα περιγράφοντας την κατάσταση της αγοράς του τομέα της ζάχαρης. Τόνισε μάλιστα ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων οδήγησε σε σημαντική αύξηση της παραγωγής στην Ε. Ένωση, επηρεάζοντας δραματικά τις τιμές. Επιπλέον περιγράφηκε η ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση του τομέα και στη χώρα μας και επισημάνθηκε η ανάγκη εξομάλυνσης των συνθηκών του τομέα, προκειμένου να μην κινδυνεύσει περαιτέρω η τευτλοκαλλιέργεια και η Βιομηχανία Ζάχαρης. Τέλος, ο κ. X. Κασίμης κάλεσε την Επιτροπή να εξετάσει πιθανές ενέργειες για την άρση της αβεβαιότητας που υπάρχει και τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί βρίσκονται μετέωροι, καθώς ολοκληρώνεται και το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και η καμπάνια ζάχαρης παραμένει στον αέρα, χωρίς κανείς να μπορεί να τους ενημερώσει αν και πότε το εργοστάσιο της ζαχαροβιομηχανίας στο Πλατύ Ημαθίας θα αρχίσει να παραλαμβάνει τεύτλα για να αρχίσει την επεξεργασία τους.

Η συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία των παραγωγών από όλη την Ελλάδα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Χρήστο Πούρη, απέβη άκαρπη, καθώς παρά τις πιέσεις που του άσκησαν για να πάρουν μια ημερομηνία έναρξης της φετινής καμπάνιας, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν αόριστες και υπό αυτή την έννοια και ανησυχητικές για το μέλλον όχι μόνο της καμπάνιας, αλλά και της ίδιας της βιομηχανίας.

 «Μας είπε ότι η καμπάνια μπορεί να αρχίσει σήμερα, μπορεί σε δύο ημέρες μπορεί και στο τέλος του μήνα. Αυτή η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η αρχική ανακοίνωση μιλούσε για το τέλος Σεπτεμβρίου, στις 25-26 του μήνα και έκτοτε περνούν οι εβδομάδες και δεν γίνεται τίποτε», τόνισε στην Agrenda, εμφανώς οργισμένος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, μετά το πέρας της συνάντησης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται στο γεγονός ότι η ζαχαροβιομηχανία, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσει τα χρήματα - κατά κάποιες πληροφορίες λιγότερα από 3 εκατ. ευρώ - που εκτιμάται ότι απαιτεί η φετινή καμπάνια για να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Λέγεται μάλιστα, πως ακόμη και με 1-1,2 εκατ. ευρώ, θα μπορούσε να αρχίσει η διαδικασία, μέσω προκαταβολών, ωστόσο, ούτε και αυτό το ποσό έχει γίνει εφικτό να εξασφαλιστεί.

Ως αποτέλεσμα, η ΔΕΠΑ δεν δίνει την έγκριση για να ανοίξει η κάνουλα του φυσικού αερίου ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο, η ΤραινΟΣΕ, αρνείται να κάνει τη μεταφορά των τεύτλων από τα παραγωγικά κέντρα της Λάρισας στο Πλατύ, ενώ ανάλογη συμπεριφορά αμφισβήτησης προς την ΕΒΖ, επιδεικνύουν και τρίτοι προμηθευτές των άλλων υλικών που απαιτούνται για την καμπάνια.

Όσο περνά ο καιρός και δεν προχωρά η καμπάνια, ωστόσο, τα προβλήματα διογκώνονται για τους παραγωγούς, καθώς τα τεύτλα υποβαθμίζονται ποιοτικά και αν ξεκινήσουν βροχές η καταστροφή θα είναι ολική, διότι η διαδικασία της σήψης θα επιταχυνθεί, με συνέπεια εκτός από την οικονομική ζημία, να προκύπτει και περιβαλλοντική μόλυνση.

Επιπλέον, στους παραγωγούς που χρησιμοποιούν στην καλλιέργεια των τεύτλων ενοικιασμένα χωράφια, ασκούνται πιέσεις από τους ιδιοκτήτες τους για να τα απελευθερώσουν ενόψει άλλων καλλιεργειών, με συνέπεια, όπως καταγγέλει ο κ. Πίππας, να υπάρχει κίνδυνος να υποχρεωθούν να τους καταβάλλουν ρήτρες.

Σε δεινή θέση, επίσης, έχουν περιέλθει και οι τευτλοεξαγωγείς, καθώς μπήκαν στη διαδικασία να προετοιμαστούν για την έναρξη της εξαγωγής των τεύτλων, πληρώνοντας, όπως είπε στην Agrenda ο τευτλοεξαγωγέας από τη Λάρισα, Θοδωρής Δαλακούρας, από τουλάχιστον 5.000 ευρώ και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να βγάλουν έστω τα έξοδά τους.

Μέσα σε αυτό το άδηλο περιβάλλον, πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως επιχειρείται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα ένα ραντεβού των παραγωγών και της διοίκησης της βιομηχανίας, στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπεύθυνο για ζητήματα βιομηχανίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, προκειμένου να αναζητήσουν πληροφορίες για το τί μέλει γενέσθαι.

Επιστολή της Ομάδας Τευτλοπαραγωγών Σερρών – Συλλόγου Τευτλοεξαγωγέων Σερρών προς τον Αναπλυρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

 

      48 χρόνια  μετά την ίδρυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης αγροτικής βιομηχανίας της χώρας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο εξευτελισμός και ο κατήφορος στον οποίο έχει περιέλθει η ιστορική αυτή βιομηχανία δεν έχει τέλος.

     Τους τελευταίους 3 μήνες και ύστερα  από το διορισμό του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου (ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ-ΠΟΥΡΗ), η εταιρία στη κυριολεξία έχει βαλτώσει, οι διοικούντες έχουν   πέσει έξω σε όλα τα χρονοδιαγράμματα και δεν φαίνονται ικανοί να διαχειριστούν την όλη κατάσταση

    Είναι άξιο απορίας επίσης, πως το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο, σιωπηρά με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα στο κατακαλόκαιρο, πήρε απόφαση να επιτρέψει να ενταχθεί στα  σπλάχνα της ίδιας της εταιρίας, η HELLENIC AGRI GROUP , μια εταιρία που συστάθηκε στις 6 Ιουλίου με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και να εμφανίζεται μάλιστα ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ΕΒΖ

   Πως πάρθηκε με τέτοια απόφαση κύριε Υπουργέ, ποιος τους εξουσιοδότησε;

Πως είναι δυνατόν ένας υποψήφιος επενδύτης χωρίς να έχει βάλει ένα ευρώ στην εταιρία να έχει εγκατασταθεί στα γραφεία της και να καθορίζει τις μελλοντικές κινήσεις της εταιρίας;

 Πως είναι δυνατόν το συγκεκριμένο fund που υποτίθεται ότι θέλει την ανάπτυξη της εταιρίας και της τευτλοκαλλιεργειας  να μη συμβάλλει οικονομικά στο να ξεκινήσει ομαλά η παραγωγική διαδικασία, αλλά  να αφήνει την εταιρία να αργοπεθαίνει?

 Πως  το διοικητικό συμβούλιο κινήθηκε με τόσο προχειρότητα και ξεκίνησε τη φετινή καμπάνια χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική στήριξη?

  Δικιά μας πεποίθηση κύριε Υπουργέ, είναι πως  το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Β.Ζ μαζί με το συγκεκριμένο fund βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση, που στοχεύει στη πλήρη απαξίωση της ΕΒΖ    έτσι ώστε να μειωθεί και το τελικό τίμημα της προσφοράς.

  

   ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ, τόσο η συγκεκριμένη διοίκηση όσο και το fund innovation brain έχουν χάσει την εμπιστοσύνη μας. Με τον τρόπο  με τον οποίο κινούνται δεν φαίνεται πουθενά ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργιας στη περιοχή μας αλλά ούτε βιώσιμο εργοστάσιο στις ΣΕΡΡΕΣ.

   Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε και εμείς οι παραγωγοί να αφήσουμε το αποτύπωμα μας, σας προτείνουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τη πρόταση του επενδύτη ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (ROYAL SUGAR), για εξαγορά του εργοστασίου ΣΕΡΡΩΝ.

Αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική λύση ,η όποια φέρνει ρευστό άμεσα στα ταμεία της εταιρίας και   αφήνει πολλά  περιθώρια ανάπτυξης τόσο της τευτλοκαλλιέργειας όσο και του εργοστάσιου ΣΕΡΡΩΝ.

  ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, είμαστε σίγουροι ότι και εσείς ο ίδιος θέλετε να συνδέσετε το όνομα σας με την  ανάπτυξη της πρωτογενής παράγωγης και τη συνέχιση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ. Γι αυτό το λόγο λοιπόν  προκρίνετε άμεσα τη λύση που σας  προτείναμε και δώστε την ευκαιρία σε επιχειρηματίες που είναι υπαρκτοί, να επενδύσουν στο  τόπο μας και να δώσουν νέα ώθηση στη πολύπαθη βιομηχανία ζάχαρης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία