BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Παραγωγή 1,77 εκατ. τόνων με αντιφάσεις στην Ισπανία

Το πρώτο εξάμηνο της ελαιοκομικής περιόδου 2018/19 έκλεισε με τα ισπανικά ελαιοτριβεία να παράγουν 1,77 εκατ. τόνους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου γεωργίας, αλιείας και τροφίμων.

ispania_4

Πέτρος Γκόγκος

263
0

Ο όγκος αυτός μεταφράζεται σε μια αύξηση 43% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται κατά 49% πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων  τεσσάρων εκστρατειών.

Αν εξαιρέσει κανείς τις τιμές παραγωγού που βρίσκονται 24% κάτω από τα περσινά επίπεδα, η φετινή εμπορική περίοδος παρουσιάζει αξιοσημείωτα μεγέθη και σε άλλους τομείς του κλάδου της ελιάς.

Ειδικότερα, τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς πωλήσεις έχουν ήδη φθάσει τους 753.300 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σχέση με τα δεδομένα του περασμένου έτους. Οι μέσες μηνιαίες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο της εκστρατείας για τα ελαιόλαδα του 2018/19 ανήλθαν σε περίπου 125.550 τόνους. Το στοιχείο αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις της εκεί βιομηχανίας τυποποίησης, η οποία απαντούσε στις κατηγορίες των παραγωγών για τις χαμηλές τιμές, πριν από δυο μήνες, πως οι εξαγωγές δεν "πήγαν όπως αναμενόταν". 

Προσωρινά στοιχεία για τον Μάρτιο επίσης εκτιμούν ότι έχουν ήδη εξαχθεί 485.400 τόνοι ελαιολάδου, αύξηση 24% σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος μήνας είχε εντυπωσιακές επιδόσεις καθώς οι εξαγωγές ήταν κατά 50% υψηλότερες από εκείνες του Μαρτίου 2018.

Ωστόσο, η πιθανότητα εισαγωγής δασμών στις εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να επιβραδύνει την πορεία των αριθμών αυτών. Πέρυσι, η Ισπανία εξήγαγε 35.323 τόνους ελαιολάδου στις ΗΠΑ και πολλοί στον κλάδο ελπίζουν ότι θα αυξήσουν αυτό το μερίδιο αγοράς λόγω των κακών συγκομιδών σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες.

Στο εγχώριο μέτωπο, οι ισπανοί παραγωγοί ελαιολάδου αύξησαν τις πωλήσεις τους, έχοντας πωλήσει 267.960 τόνους, γεγονός που αντιπροσωπεύει 9% αύξηση σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους και είναι κατά 3% υψηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Οι μέσες μηνιαίες πωλήσεις για την εγχώρια αγορά ανήλθαν σε 44.650 τόνους για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πάντως αναμένεται να αυξηθούν κατά 48% τα αποθέματα των παραγωγών.

Η Ισπανία αναμένεται να καλύψει το 75% της ελαιοκομικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 50% της παγκόσμιας παραγωγής φέτος, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις που σημειώθηκαν σε άλλες χώρες παραγωγής ελαιοπαραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία