BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Ώριμες οι συνθήκες για λύσεις Συμβολαιακής στην επιτραπέζια ελιά

Η εφαρμογή Συμβολαιακής γεωργίας, προκειμένου να ελέγχεται όλη η φάση της παραγωγής, θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα συνθήκη στην εγχώρια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών. Συνδυαστικά με αυτό, σκόπιμη κρίνεται και η ενημέρωση και κατεύθυνση των παραγωγών για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια της ελιάς, είναι μερικές από τις ιδέες που ακούγονται τελευταία.

IMG_6998

Πέτρος Γκόγκος

106
1

Οι παραπάνω σκέψεις ανήκουν στον γεωπόνο Ιωάννης Ζαρμπούτης από την ΔΑΟΚ της Π.Ε Φθιώτιδας, ο οποίος βρέθηκε σε μια συζήτηση μεταξύ παραγόντων της αγοράς, της φυτοπροστασίας και της επιστήμης στην ειδική ημερίδα για την επιτραπέζια ελιά που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) το Σάββατο 11 Μαΐου στο Πάρκο του Λαού στην Στυλίδα.

Στην ημερίδα με θέμα «Επιτραπέζια Ελιά – Βήματα συγχρονισμού στην αλυσίδα υπεραξίας» θίχτηκαν ζητήματα όπως η ανάγκη μεταρρύθμισης της μετασυλλεκτικής διαδικασίας, το καλλιεργητικό προφίλ της φετινής ελαιοκομικής περιόδου  και οι προκλήσεις του διεθνούς, πιο ανταγωνιστικού από ποτέ, εμπορίου στο κομμάτι της μαύρης επιτραπέζιας ελιάς.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο διευθυντής και εκδότης της Agrenda, Γιάννης Πανάγος.


Όψιμη χρονιά με υγρασία η φετινή

Ειδικότερα, μια όψιμη χρονιά με χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία αποδεικνύεται η φετινή για την καλλιέργεια της ελιάς, σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους Αποδεικτικούς Αγρούς Φυτοπροστασίας της BASF, ενώ παρατηρήθηκε εμφάνιση γλοιοσπορίου κατά την άνθηση το τελευταίο δεκαήμερο.

Καθίσταται λοιπόν το  διάστημα αυτό επιτακτικός ο ψεκασμός, προκειμένου να μην επαναληφθεί η ιστορία που έπληξε κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο 2018-2019. Όπως υποστήριξε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, οι προτεινόμενες επεμβάσεις για την πρόληψη  και την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου αριθμούν σε τέσσερεις. Μια από την έναρξη της βλάστησης την άνοιξη, μέχρι μήκος βλάστησης 5 με 10 εκατοστά. Μια κατά την έναρξη της ανθοφορίας, ακόμη μια στο νεαρό καρπίδιο και μια τελευταία κατά την αλλαγή χρώματος καρπού. Παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα για την επιδημιολογία του γλοιοσπόριου της ελιάς και την αντιμετώπισή του, καθώς και τρόπους ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του δάκου, ο κ. Παρασκευόπουλος, τόνισε την ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένων προγραμμάτων φυτοπροστασίας, για την προστασία της ελαιοπαραγωγ΄ς και την διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών.


Δρομολογημένη είναι σύμφωνα με τον Δημήτρη Σέρβη η ανάπτυξη νέων βιολογικών και οργανικών σκευασμάτων αποκλειστικά για την ελιά, στα εργαστήρια της BASF.

Όπως έχουν δείξει τα πειράματα, οι στρομπιλουρίνες είναι μια ομάδα δραστικών ουσιών με μεγάλη αποτελεσματικότητα κατά του γλοιοσπορίου, όταν εφαρμόζονται με ανοιξιάτικους ψεκασμούς. Το Insignia WG είναι η μοναδική στρομπιλουρίνη με άδεια για το γλοιοσπόριο. Πρόκειται για ένα προϊόν της BASF που υπόσχεται επιτυχή καταπολέμιση των περισσοτέρων στελεχών του γλοιοσπορίου, με δύο ψεκασμούς, έναν στην άνθηση και έναν στο καρπίδιο, σε συνδιασμό με άλλα κατάλληλα προϊόντα. Το προϊόν αυτό παρουσίασε αναλυτικά ο Δημήτρης Σέρβης - Τεχνική ανάπτυξη - υποστήριξη προϊόντων φυτοπροστασίας της BASF Ελλάδος ο οποίος αναφέρθηκε και τόνισε στη στρατηγική σημασία της ελιάς για την Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για τους πρότυπους αγρούς οι οποίοι είναι επισκέψιμοι από το κοινό, που έχει δημιουργήσει η BASF σε συνεργασία με άλλες εταιρείες και φορείς. Στοχεύουν στην ανάδειξη της βέλτιστης φυτοπροστασίας και διαχείρισης της ελιάς, αλλά και στην αειφορεία, με στόχο πάντα την αύξηση της ποιότητας της παραγωγής και την πιστοποίησή της.

Ο ίδιος, ανέφερε στην ομιλία του πως στους αγρούς αυτούς εφαρμόζεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας της BASF, ολοκληρωμένη διαχείριση στην άρδευση κάνοντας χρήση αισθητήρων BOSS, ορθολογική λίπανση, και νέα συστήματα παγίδευσης σε συνεννόηση με τις ΔΑΟΚ για το δάκο. Σκοπός είναι η επίδειξη, η πιστοποίηση αλλά και η αναμετάδοση του διασφαλισμένα καλού αποτελέσματος, δηλαδή της ποσότητας και της υψηλής ποιότητας ελιάς και λαδιού που μπορεί να έχει ο παραγωγός αν εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καλλιέργειας. πως το ώφελος της καλής ποιότητας και ποσότητας της τελικής παραγωγής υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Δρομολογημένη είναι σύμφωνα με τον κ. Σέρβη η ανάπτυξη νέων βιολογικών και οργανικών σκευασμάτων αποκλειστικά για την ελιά, στα εργαστήρια της BASF.

Οι προκλήσεις του ελαιοκομικού τομέα στην χώρα είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με τις μεταβολές στον χάρτη των βροχοπτώσεων που αυτή προκαλεί, η αντοχή της Ελλάδας στο ανταγωνιστικό εμπόριο, οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου σε ό,τι αφορά τα MRL και τα πρότυπα των σούπερ μάρκετς. Δυσκολίες προκύπτουν και από τις αποσύρσεις φυτοπροστατευτικών δραστικών ουσιών.


Νέο θεσμικό πλαίσιο, με κοινοτικούς πόρους

Δεδομένου ότι η μεταποιητική διαδικασία της επιτραπέζιας ελιάς ξεκινά τις πρώτες ώρες μετά την συγκομιδή, άρα από τα χέρια του παραγωγού, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που ο κάθε παραγωγός ακολουθεί, έχουν σαν αποτέλεσμα η κάθε παρτίδα που λαμβάνει η μεταποιητική βιομηχανία, να έχει διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το θέμα έθιξε ο Γιώργος Ντούτσιας, γεωπόνος και πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ. «Αυτή η ανομοιομορφία στο έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν μπορεί να γίνεται αντιληπτή από σοβαρούς αγοραστές, που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις αυξημένες τιμές που ζητάει το ελληνικό προϊόν», υποστήριξε ο κ. Ντούτσιας, συμπληρώνοντας πως οι ελιές που έχουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά παραδεκτά, δεν υπερβαίνουν το 50% της ποσότητας του μεταποιημένου προϊόντος.


Ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, υποστήριξε πως οι απαιτητικές αγορές είναι αυτές που μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της ελληνικής παραγωγής. 

Προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση, η οποία άλλωστε δυσχεραίνει τη θέση των ελληνικών προϊόντων ελιάς στις διεθνείς αγορές, ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, πρότεινε μια μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, στηριζόμενη στα πακέτα στήριξης της Ε.Ε.


Η ελαιοκομική Φθιώτιδα

Για την υφιστάμενη κατάσταση του ελαιώνα της Φθιώτιδας, καθώς και τα εκεί προβλήματα και προοπτικές παρουσίασε ο γεωπόνος Ιωάννης Ζαρμπούτης από την ΔΑΟΚ της Π.Ε Φθιώτιδας. Η ελαιοκαλλιέργεια στην Π.Ε Φθιώτιδας καλύπτει το 1/3 της καλλιεργούμενης γης και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη αφού σε ορισμένες Τοπ.Κοινότητες είναι μονοκαλλιέργεια και για κάποια νοικοκυριά μοναδική πηγή εισοδήματος. Οι ιδιαίτερες ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, ο ποικιλόμορφος γεωγραφικός διαμερισμός και το μικροκλίμα των επί μέρους περιοχών της Π.Ε.Φθιώτιδας ευνοούν την ελαιοκαλλιέργεια καλύπτοντας έκταση 380.000 στρεμμάτων και αριθμεί περί τα 6.500.000 ελαιόδεντρα που κατά 98% είναι δέντρα επιτραπέζιων ποικιλιών (Κονσερβολιά, Καλαμών και Χαλκιδικής) και 2% ποικιλίες διπλής χρήσεως (Μεγαρείτικη και Κοθρέϊκη).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός μεταποιητικών μονάδων με κατάλληλες υποδομές (θέματα υγιεινής) και στελεχωμένες με έμπειρο, τεχνικό, επιστημονικό προσωπικό στην ευρύτερη περιοχή είναι μη επαρκής. «Οι μεταποιητικές μονάδες με εξαγωγική δραστηριότητα στην Π.Ε.Φθιώτιδας ελάχιστες. Η πλειοψηφία των μεταποιητικών μονάδων λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος και παραγωγή για λογαρισμό τρίτων (ΦΑΣΟΝ)», ανέφερε. 


Παραγωγοί από την Στυλίδα συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 11.05.2019 στην στο κτίριο Ο.Σ.Κ στο Πάρκο του Λαού για να παρακολουθήσουν την ημερίδα, χορηγός επικοινωνίας της οποίας ήταν η Agrenda και το agronews.gr.

«Συνηθίζεται  αρκετοί παραγωγοί να προτιμούν τη συντήρηση των επιτραπέζιων ελιών σε άλμη, προσδοκώντας μελλοντικές βελτιωμένες τιμές. Λόγω έλλειψη γνώσεων, συνθηκών υγιεινής το τελικό προϊόν να είναι ποιοτικά υποβαθμισμένο. Ανησυχητικό για την πορεία της επιτραπέζιας ελιάς στην περιοχή μας αλλά και σε επίπεδο χώρας είναι οι εισαγωγές ελιών από Τρίτες χώρες και η προώθησή τους ως Ελληνικές. Ο ισχυρός ανταγωνισμός στις διεθνής αγορές από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως Αίγυπτος, Τουρκία, Χιλή» συνέχισε ο κ. Ζαρμπούτης. Ακόμα επεσήμανε πως το κόστος παραγωγής κυρίως στην ποικιλία Καλαμών είναι υψηλό.


Την λύση της Συμβολαιακής στην ελιά πρότεινε από το βήμα της ημερίδας ο γεωπόνος  Ιωάννης Ζαρμπούτης από την ΔΑΟΚ της Π.Ε Φθιώτιδας.



Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι συχνά γίνεται απόρριψη φορτίων επιτραπέζιων ελιών λόγω ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και το σοβαρότερο μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια της ελιάς.

Να σημειωθεί τέλος πως την ημερίδα με θέμα «Επιτραπέζια Ελιά – Βήματα συγχρονισμού στην αλυσίδα υπεραξίας» συντόνισε ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda και του agronews.gr Γιάννης Πανάγος.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-05-2019 18:12Λαμπρακης

Εχω περιπου 4 τονους ελιας καλαμων σε αρμη 8 βαθμων τελευταιας εσοδείας άριστα συντηρημενες και προτιμω να μη τις δωσω παρα να τις δωσω τσάμπα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία