BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σταθεροποίηση των τιμών ελαιολάδου καταγράφει το IOC

Μπορεί στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να βρέθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα ούτως ή άλλως βραδυκίνητα επίπεδα του περασμένου έτους, κατά 19%, στην Ελλάδα φαίνεται πως σταθεροποιήθηκαν στα περσινά επίπεδα των 2,58 ευρώ ανά κιλό.

22-35_4

25
0

. Τα παραπάνω φαίνονται στο δελτίο τιμών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), στο οποίο καταγράφεται αύξηση των τιμών κατά 40% μόνο στην περίπτωση της ΙΤλίας, η οποία μέχρι και τα μέσα Ιουνίου διατηρούσε τιμή παραγωγού στα 5,74 ευρώ ανά κιλό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda του Σαββάτου 2 Αυγούστου 2019, λίγο πριν μπει στον «νεκρό» μήνα του Αυγούστου η αγορά ελαιολάδου παρουσίασε μια κινητικότητα που βοήθησε στο να ξεμπλοκάρει λίγο η κατάσταση που είχε προκαλέσει η παρατεταμένη απραξία των προηγούμενων μηνών. Είναι γεγονός πως οι δεξαμενές θα είναι σχετικά αδειασμένες τον Σεπτέμβριο από καλά λάδια, ενώ τα αποθέματα από τις χαμηλότερες ποιότητες είναι πιθανό να μην δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο παραγωγοί και συνεταιριστές βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω των μηνυμάτων που έστειλε η αγορά κατά την διάρκεια της άνοιξης.

«Η χρονιά δεν έχει πάει καλά. Τέτοια μη συνεχιζόμενη εμπορική δραστηριότητα που επικρατεί δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι σημάδια των καιρών που πρέπει να μας προβληματίζουν», δηλώνει στην Agrenda ο διευθυντής του Α.Σ Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. Ο συνεταιρισμός του κ. Ντανάκα κατάφερε μέσα στον Ιούλιο να πουλήσει περί τους 450 τόνους ελαιολάδου, με βασικό αγοραστή την εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, σε τιμές κοντά στα 3,15 ευρώ ανά κιλό, ενώ κάποια μεμονωμένα βυτία έφυγαν στα 3,30 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις αγορές του εξωτερικού, η ζήτηση είναι περιορισμένη, αν και σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται πως η Ιταλία δεν έχει ελαιόλαδο και σίγουρα θα αγοράσει κάποιες ποσότητες όταν η αγορά ανοίξει ξανά.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό επιβεβαιώνει ο Νίκος Προκοβάκης της ΕΑΣ Λακωνίας, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Agrenda, σχολίασε πως ενδιαφέρον και αξιοσημείωτες προσφορές παρουσιάζει κυρίως η εσωτερική αγορά.

Την ίδια στιγμή, στα  2,20 ευρώ το κιλό έχει πέσει η κατώτατη τιμή παραγωγού στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης, με τη μεγαλύτερη τιμή να μην υπερβαίνει τα 2,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι περισσότεροι τυποποιητές και έμποροι απλά δεν αγοράζουν. 

Σχετικά με την επερχόμενη παραγωγή, αν και είναι ακόμα νωρίς για προβλέψεις και εκτιμήσεις με κάποια σημασία, όλα δείχνουν πως η παραγωγή θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που επετεύχθησαν κατά την ελαιοκομική περίοδο 2017-18. «Έχει ακόμα δρόμο» μας λένε οι παραγωγοί, ωστόσο θετικό είναι το γεγονός πως μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα αντίστοιχα των περσινών.

 

Το 68% των εισαγωγών ελαιολάδου στις ΗΠΑ καταφθάνει από την ΕΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία