BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Το μυστήριο ενός αποθέματος 175.000 τόνων στην Ιταλία

 Για μια εύθραυστη χρονιά προετοιμάζονται στην Ιταλία, αφού ενώ η παραγωγή θα ανακάμψει, τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς, προετοιμάζουν για σταθεροποίηση των τιμών κάτω από τα επίπεδα των 5 ευρώ ανά κιλό, και αυτό, σε ένα αισιόδοξο σενάριο.

EL_sel_38

Πέτρος Γκόγκος

11
0

Με το ζόρι άγγιξε τους 175.000 τόνους η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία την χρονιά 2018-2019, ωστόσο φέτος παρουσιάστηκαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του SIAN, του κρατικού συστήματος αγροτικής βάσης δεδομένων, αποθέματα ίσα με την παραγωγή αυτή. Αυτά τα στοιχεία που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν με την κοινή λογική, σε συνδυασμό με παράξενες προσφορές έξτρα παρθένου ελαιολάδου κοντά στα 2,60 ευρώ ανά κιλό σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, προϊδεάζουν τους παραγωγούς για το τι μπορεί να ακολουθήσει φέτος, που η παραγωγή στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% περίπου. Συγκεκριμένα, η παραγωγή της Ιταλίας αναμένεται να κυμανθεί σε επίπεδα ανάμεσα στους 300.000 με τους 330.000 τόνους για το 2019-2020, με την συγκομιδή να ξεκινά προς τα τέλη του Οκτωβρίου.

Μάλιστα μόνο στην Απουλία, η αύξηση της παραγωγής, παρά τα προβλήματα της Xylella, θα αγγίξει το 175%. Τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς βγήκαν σε περιοχές της Σικελίας, οι οποίες παραδοσιακά, για εμπορικούς σκοπούς, ξεκινούν ήδη από τον Σεπτέμβριο, με την πρώτη πράξη να κλείνει στα 4,80 ευρώ ανά κιλό. Να σημειωθεί πάντως ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν φήμες για συμβόλαια ιταλικού ελαιολάδου που κλείνονται το διάστημα αυτό στ 3,60 ευρώ ανά κιλό.

Το σημαντικό για τους Ιταλούς αυτή την στιγμή είναι η ποιότητα της παραγωγής, με τον ελαιώνα να μην έχει παρουσιάσει κανένα ανησυχητικό δείγμα, όπως για παράδειγμα ο δάκος. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία