Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου θα φιλοξενηθεί το 2020 ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena

Μετά από την Αθήνα (2016), την Πύλο (2017), τους Δελφούς (2018) και το Ναύπλιο (2019), ο Αthena ταξιδεύει στη Λέσβο, ένα νησί με εξαιρετικά πλούσια ιστορία σε ό,τι αφορά την ελαιοπαραγωγή. Οι διαδικασίες αξιολόγησης θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στην καρδιά του λεσβιακού ελαιώνα, στην Αγία Παρασκευή.

114

69
0

Με 11 εκατ. ελαιόδενδρα, η Λέσβος είναι η τρίτη πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας μετά από την Κρήτη και την Πελοπόννησο και καλύπτει το 20% της εθνικής παραγωγής. Διαθέτει σπουδαία ιστορία στην ελαιοκαλλιέργεια, στην ελαιουργία και στην παραγωγή σαπουνιού. Τα ελαιόλαδα της Λέσβου παράγονται από τις γηγενείς ποικιλίες ελιάς Κολοβή και Αδραμυτινή, οι οποίες τους προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που στη διεθνή αγορά αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που διαρκεί ο διαγωνισμός, η διεθνής κριτική επιτροπή του Αthena θα αξιολογήσει εκατοντάδες ελαιόλαδα. Ωστόσο κάθε κριτής δεν δοκιμάζει περισσότερα από 35 ελαιόλαδα ημερησίως και μάλιστα μόνο το πρωί. Οι κριτικές επιτροπές των 5 ατόμων (2 Έλληνες κριτές και 3 ξένοι) έχουν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους για να αξιολογήσουν σωστά και αδιάβλητα όλα τα δείγματα, που δοκιμάζονται, βέβαια, «τυφλά». Μάλιστα από το 2019 ο διαγωνισμός έχει υιοθετήσει επιπαλάμιους υπολογιστές (tablets) με λογισμικό που αναπτύχθηκε ειδικά για τον Athena, ώστε οι κριτές να μπορούν να αφιερώσουν ακόμα περισσότερο χρόνο στη διαδικασία αξιολόγησης η οποία είναι διαφανής, έγκυρη και αδιάβλητη.

Στην κριτική επιτροπή του Athena συμμετέχουν μερικοί από τους καλύτερους δοκιμαστές στον κόσμο και γι’ αυτόν το λόγο μία διάκριση στον διαγωνισμό έχει πραγματική αξία. Άλλως δεν θα συμμετείχαν και μάλιστα συστηματικά μερικά από τα καλύτερα και πιο βραβευμένα ελαιόλαδα της υφηλίου. Φέτος ο διαγωνισμός οργανώνεται για 5η φορά και όπως πέρυσι τα ξένα δείγματα αναμένεται να καλύψουν το 50% των συμμετοχών.

Στις 16 Μαΐου 2020 θα γίνει η τελετή απονομής μεταλλίων και ειδικών βραβείων στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην Αθήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εκείνης, όλα τα βραβευμένα ελαιόλαδα του διαγωνισμού θα είναι διαθέσιμα προς δοκιμή.

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: www.athenaoliveoil.gr

Fb: https://www.facebook.com/ATHIOOC/ #athena20

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία