BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Τη λύση ΠΓΕ προτείνει η Διεπαγγελματική Επιτραπέζιας Ελιάς

Με πρόταση προστασίας της ελιάς καλαμάτας από τον ανερχόμενο εξωτερικό ανταγωνισμό έρχεται η Δεπαγγελματική Οργάνωση επιτραπέζιας ελιάς, σε μια περίοδο που αν μη τι άλλο η αγορά του προϊόντος υφίσταται μια διαταραχή όσο αφορά στις τιμές παραγωγού.

DSC_0485n

12
1

Μές σε αυτήν την υφιστάμενη κατάσταση διαταραχής της αγοράς των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμάτα» και της εύλογης ανασφάλειας και ανησυχίας των παραγωγών αναπτύσσεται μια παραφιλολογία που επαναφέρει στην επικαιρότητα τις διαμαρτυρίες που προέκυψαν έπειτα από την απόφαση 331/20735/26.2.2018/ΦΕΚ 648/Β του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απόφαση που επέτρεψε την εξαγωγή των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμάτα» (65.000 τόνων) με το όνομα «Kalamata olives» που είχαν χτίσει απο τη δεκαετία του 1930.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, με παρέμβασή του στο περιοδικό Ελαίας Καρπός που κυκλοφορεί το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ρίχνοντας στο τραπέζι την πρόταση δημιουργίας ενός ΠΓΕ για όλη την Ελλάδα για το Kalamata Olives.

 

Όπως υποστηρίζει, είναι γνωστό ότι, οι εμπορικοί τύποι «ονομαστών» ποικιλιών επιτραπέζιων ελιών όπως οι ισπανικές «Manzanilla», «Hoziblanca» και «Gordal» αναζήτησαν να προστατευθούν μέσω της Προστατευόμενης Γεωργραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και όχι μέσω των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

«Δίδεται η ευκαιρία μέσα σ΄αυτό τον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί από τη διαταραχή της αγοράς του εμπορικού τύπου επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμάτα», να προσεγγίσουμε το θέμα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και να σκεφθούν και οι εκπρόσωποι της Μεσσηνίας να δεχθούν αυτή την προσέγγιση» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-01-2020 11:24ΣΤΑΜΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

1.Με τη παροδοχη οτι το προιον "Ελιες Καλαμων" ειναι ενα ισχυρο bradename στην διεθνη αγορα,εξασφαλιζει καλες τιμες στους παραγωγους,εισαγει συναλλαγμα κλπ τοτε η ανωτερω αποψη ειναι δυνατον να αποτρεψει τις "ελληνοποιησεις" προιοντων Ελιας (Αιγυτου,Τουρκιας και αλλων ενδεχομενως χωρων ) με χαμηλο κοστος αγορας που συμπιεζει τις τιμες αγορας απο τον παραγωγο. Οπωσδηποτε χρειαζετε ο κρατικος ελεγχος στις διαδικασιες εισαγωγων-εξαγωγων,κατι που γινετε με τα κρεατα,το γαλα κλπ. Επι πλεον δεν δημοσιοποιουνται στοιχεια (Ποσοτικα και αξιακα) για την ετησια κινηση του ανωτερω προιοντος,τις εισαγωγες,τις χωρες προορισμου,τις τιμες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία