BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Σύγχρονη ελαιοκομία με φροντίδα για το περιβάλλον και τους παραγωγούς από τον ΑΣ Ζάκρου

Με 287 ενεργά μέλη-παραγωγούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου στη Σητεία, που ιδρύθηκε το 1936, εφαρμόζει ένα μοντέλο ποιοτικής γεωργικής παραγωγής με την στήριξη της επιστήμης, που αξιοποιεί τους καρπούς, χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον.

Zakros25

271
0

Αποτέλεσμα της σύγχρονης ελαιοκομίας είναι η παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης κάτω από την επωνυμία «ΖΑΚΡΟΣ». Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις ως αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα. Για την ενίσχυση και ανάδειξη όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών προχώρησε στη σύσταση και αναγνώριση Οργάνωσης Παραγωγών (Ο.Π.) στον τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.



Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ζάκρου (Α.Ε.Σ. Ζάκρου) επικαιροποίησε την αναγνώρισή του ως Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) στον τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς για το προϊόν ελαιόλαδο από την πρωτοβάθμια επιτροπή αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών, των Ομάδων Παραγωγών και των Ενώσεων τους, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με την έκδοση της υπ’ αριθμ. 23143/31.01.2018 απόφασης.



Τα μέλη της Ο.Π. του Α.Ε.Σ. Ζάκρου είναι, πλέον,  287 και συμμετέχουν στην εφαρμογή προγράμματος εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) για την τριετία 2018 – 2021, βάσει των Καν. (ΕΕ) 611/14 και 615/14 της Επιτροπής, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 585/25122/30.03.2018 Υ.Α. Οι στόχοι του προγράμματος εστιάζουν στην ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, την αύξηση των πωλήσεών του, τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και τη πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων για τις δράσεις του προγράμματος.



Το νέο πρόγραμμα της Ο.Π. για την τριετία 2018 – 2021 περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Δεδομένου ότι στην περιοχή παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και την τήρηση των προδιαγραφών που το καθιστούν προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.



Οι στόχοι του προγράμματος εστιάζουν στην αντιμετώπιση ενός φάσματος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ΟΠ προσφέροντας τεχνογνωσία ή/και επιστημονική υποστήριξη, και προτείνοντας στοχευμένες λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν:

Την προστασία του περιβάλλοντος

Τη βελτίωση της εκμετάλλευσης των ελαιώνων

Τη βελτίωση της ποιότητας και της διατηρησιμότητας του παραγόμενου ελαιολάδου

Τη δημιουργία οργανωτικής και τεχνικής υποδομής για την παραγωγή ελαιολάδου με πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα

Τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις δράσεις της ΟΠ στα θέματα ποιότητας του ελαιολάδου, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική και ποιοτική βελτίωση της εκμετάλλευσης

Η Ο.Π. του Α.Ε.Σ. Ζάκρου υλοποίησε επιτυχώς αντίστοιχο πρόγραμμα εργασίας κατά την τριετία 2015 – 2018, βάσει των Καν. (ΕΕ) 611/14 και 615/14 της Επιτροπής, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 1802/36612/31.03.2015 Υ.Α. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος αφορούν τόσο σε προμήθεια παγίου εξοπλισμού όσο και σε εφαρμογή υπηρεσιών που στο σύνολό τους είχαν ως στόχο την ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών μελών της Ο.Π. και τη βελτίωση της ποιότητας και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστικότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία