
Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, που δημιούργησε η πανδημία, η διευθύντρια της διοργάνωσης, Μαρία Κατσούλη, δηλώνει ικανοποιημένη από τη γενική εικόνα και ιδιαίτερα συγκινημένη για την στήριξη του διαγωνισμού από τους Λέσβιους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι φέτος έστειλαν 44 δείγματα. Ο αριθμός των δειγμάτων που εξετάστηκαν ανήλθε στα 430 δείγματα, περισσότερα κατά 70 από τα περσινά, ενώ συμμετείχαν 16 ξένες χώρες, 6 εκ των οποίων για πρώτη φορά.
Άλλη μια αλλαγή, που έφερε ο κορωνοιός στο διαγωνισμό, ήταν και η σύσταση της κριτικής επιτροπής, η οποία φέτος αποτελούταν εξ’ ολοκλήρου από έλληνες γευσιγνώστες. Όπως ανέφερε και ο Ντίνος Στεργίδης, Πρόεδρος του διαγωνισμού. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να καλέσουμε πολλούς νέους κριτές και για να δουν πως δουλεύουμε, αλλά και γιατί μας ενδιαφέρει να δώσουμε ευκαιρίες σε έλληνες γευσιγνώστες να συμμετέχουν σε έναν διεθνή διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσουν εμπειρία και για να ξανάρθουν σε εμάς, αλλά και για να πάνε και σε άλλους διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Θεωρούμε πολύ σημαντικό, η Ελλάδα να έχει μια διεθνή συμμετοχή, όχι μόνο με τα προϊόντα της, αλλά και με φυσικά πρόσωπα.»
Ντίνος Στεργίδης, Πρόεδρος του διαγωνισμού
Παράλληλα με τη γευσιγνωσία των δειγμάτων, ο διαγωνισμός φιλοξένησε τέσσερις κορυφαίους σεφ, την Ντίνα Νικολάου, τον Πάνο Ιωαννίδη, τον Νίκο Θωμά και τον Γκίκα Ξενάκη, με κύριο σκοπό να έρθουν σε επαφή με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και την τεχνική της γευσιγνωσίας. Όπως ανέφερε και η σεφ Ντίνα Νικολάου, με τη συγκεκριμένη εμπειρία στον διαγωνισμό οι σεφ θα αποκομίσουν γνώσεις για να ξεχωρίζουν και να χρησιμοποιούν ποιοτικότερα ελαιόλαδα. «Ένας διαγωνισμός ελαιολάδου σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα είναι η βάση, όχι μόνο για το προϊόν του ελαιολάδου αλλά και για τη διατροφή μας. Όσο μπορούμε να επηρεάσουμε τους παραγωγούς να βγάζουν καλύτερο ελαιόλαδο, τόσο καλύτερο για τη χώρα μας. Εγώ τώρα σαν επαγγελματίας, σαν μάγειρας, είμαι απόλυτα συνδεδεμένη με το ελαιόλαδο και στο εξωτερικό στο εστιατόριο που έχω και στην Ελλάδα σε ό,τι κάνω. Οπότε είναι μεγάλη εμπειρία για μένα ο διαγωνισμός, καθώς λαμβάνω γνώσεις που σίγουρα θα μου είναι χρήσιμες γι’ αυτό που κάνω. Ειδικά όταν βρίσκομαι κοντά σε ανθρώπους που κάνουν χρόνια αυτή τη δουλειά και μπορούν να αξιολογήσουν και άλλα χαρακτηριστικά και όχι μόνο τα γευστικά, όπως εγώ έχω συνηθίσει».
Οι κριτές γευσιγνωσίας και η σεφ Ντίνα Νικολάου στο κέντρο
Ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, καθώς τα καλύτερα ελαιόλαδα κρίνονται στο απόλυτο, χωρίς να γίνεται σύγκριση με τα προηγούμενα δείγματα. «Τα ελαιόλαδα αξιολογήθηκαν με βάση διεθνή κριτήρια. Συνεπώς, τα ελληνικά ελαιόλαδα ανταγωνίστηκαν ποιοτικά τα καλύτερα ξένα. Άρα αυτό που θα πάρει ο έλληνας παραγωγός που συμμετέχει στο διαγωνισμό είναι αν το λάδι του ανταποκρίνεται στα διεθνή κριτήρια ποιότητας, δηλαδή, αν θα μπορεί να σταθεί στη διεθνή αγορά» σημείωσε ο κος Στεργίδης.
Ο διαγωνισμός συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους πιο σημαντικούς του κόσμου και είναι σίγουρα ο πιο δυναμικά ανερχόμενος, αποτέλεσμα της σοβαρής οργάνωσής του. Μάλιστα, ακριβώς για τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία του, ο Athena υιοθέτησε από πέρυσι τη διαδικασία αξιολόγησης μέσω επιπαλάμιων υπολογιστών με ειδικό λογισμικό που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτόν το σκοπό. «Φέτος είχαμε πιο πολλά δείγματα. Ήταν καλύτερη χρονιά και είχε θετικό αντίκτυπο στους παραγωγούς . Επίσης, ο διαγωνισμός είναι στην 5η έκδοση, οπότε αποκτά περισσότερη φήμη, κύρος και αξιοπιστία. Έχουμε επαναλαμβανόμενη συμμετοχή πολλών και σπουδαίων ελαιοτριβείων του εξωτερικού».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κουφέλος, ο πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ευάγγελος Μυρσίνας και η διευθύντρια της διοργάνωσης, Μαρία Κατσούλη
Αρχικά, ο διαγωνισμός θα διεξαγόταν στη Λέσβο, έτσι ώστε να αναδειχθεί, μέσω και του Athena, ο λεσβιακός ελαιώνας και ο πλούτος των γηγενών ποικιλιών ελιάς της χώρας. Μάλιστα, η Λέσβος είναι η 3η πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, καλύπτοντας το 20% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Στον διαγωνισμό παρευρέθηκαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κουφέλος, ο πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ευάγγελος Μυρσίνας και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Δυτικής Λέσβου, Στρατής Ζαφείρης, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τη διοργάνωση και αναμένουν τον επόμενο χρόνο για να υποδεχτούν τον διαγωνισμό στη Λέσβο.
Στη φωτογραφία εξωφύλλου απεικονίζεται ο σεφ Νίκος Θωμάς
*φωτογραφικό υλικό από την Γεωργία Καραμαλή