Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Διπλό Χρυσό για ελληνικά ελαιόλαδα στο διεθνή διαγωνισμό ATHENA 2020

Με περισσότερα κατά 18% δείγματα ελαιολάδου, ελληνικά και ξένα, σε σχέση με πέρσι και υπό τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού διεξήχθη ο φετινός Athena IOΟC 2020, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική που διατηρεί ο τομέας παγκοσμίως.

KAR_3829

117
0

Μάλιστα, λόγω των περιορισμών στις αεροπορικές μετακινήσεις τα δείγματα αξιολογήθηκαν από μία αμιγώς ελληνική επιτροπή, υπό τα αυστηρά καθιερωμένα διεθνή ποιοτικά στάνταρτς.

Το ραντεβού δόθηκε στα Σπάτα, στον Πύργο Πετρέζα, από 11 έως 13 Ιουνίου, και τώρα σειρά έχει, στις 22 Ιουνίου, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των καλύτερων ελαιολάδων, μέσα από μια δεξαμενή 430 δειγμάτων από 17 χώρες που έλαβαν Διπλό Χρυσό, Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο βραβείο, αλλά και με 12 ειδικές διακρίσεις.
Την πρώτη θέση του 5ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition 2020» (ATHIOOC 2020) κέρδισε το κινέζικο ελαιόλαδο Xiangyu Coratina, της επαρχίας Λονγκνάν, στο Γκανσού, από την ποικιλία Κορατίνα. 

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιο από τον Έβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης. Ήταν αυτό με την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα 9 συνολικά ελληνικά ελαιόλαδα που κέρδισαν φέτος Διπλό Χρυσό μετάλλιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, αφού πέρυσι, το 2018 και το 2017 μόνο ένα ελληνικό ελαιόλαδο τη φορά εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο και την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού (2016) κανένα. Ανάμεσα στα ειδικά βραβεία, το ελαιόλαδο «Ιλιάδα», από τη Μεσσηνία, της ποικιλία «Κορωνέικη» διακρίθηκε με Διπλό Χρυσό και θεωρήθηκε το καλύτερο «Κορωνέικο»  ελαιόλαδο.  Στην ίδια ποικιλία,  το  ελληνικό αρωματισμένο ελαιόλαδο «Μαυρούδης Gourmet Σκόρδο», από την Κέρκυρα, διακρίθηκε ως το ανώτερο, ανάμεσα στα αρωματισμένα.

 Από τα ελληνικά ελαιόλαδα, το «Βιολογικό Αγουρέλαιο Κρετανθός», το οποίο αποτελείται από μίγμα 70% Κορωνέικη και 30% Τσουνάτη, από το Ρέθυμνο, κρίθηκε ως το ανώτερο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, καλύτερο βιολογικό ελαιόλαδο διακρίθηκε η κινέζικη κορατίνα Xiangyu Coratina, της επαρχίας Λονγκνάν.

Στο διαγωνισμό ξεχώρισαν και τα ελαιόλαδα της Ισπανίας, όπου διακρίθηκαν με διπλό χρυσό, οι ποικιλίες Arbequina, Hojiblanca, και Picual. Παράλληλα, αναδείχθηκαν και τα ελαιόλαδα της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Πορτογαλίας και της Τυνησίας, στα οποία απονεμήθηκε διπλό χρυσό.


Επισημαίνεται ότι,  η επιτροπή απένειμε 350 μετάλλια: 48 χάλκινα, 95 αργυρά, 159 χρυσά και 48 διπλά χρυσά, που είναι και η ύψιστη διάκριση (βαθμολογία 95/100 και πάνω), ενώ στο διαγωνισμό συμμετείχαν 430 δείγματα, εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από 16 χώρες. Η αξιολόγηση των δειγμάτων διεξήχθη στα Σπάτα, στον Πύργο Πετρέζα, από τις 11 έως 13 τις Ιουνίου.