Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Διψήφια αύξηση τιμών ελαιολάδου σε Ιταλία και Ισπανία, υποχώρηση 1% στην Ελλάδα

Η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ευρώπη και τον κόσμο έχει καταγράψει αύξηση 5,8% από την προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά, με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) σε ένα μετριοπαθές σενάριο να διατηρούν μέρος των κεκτημένων και στην τρέχουσα περίοδο, ωστόσο η Ελλάδα φαίνεται πως δεν μπορεί να συγχρονίσει τον βηματισμό της με τις ανοδικές διεθνείς αγορές.  

1_122

252
0

Τα τελευταία στοιχεία του IOC πέραν της θετικής για τις ισορροπίες της αγοράς καταγραφής των επιπέδων κατανάλωσης του ελαιολάδου, αποτυπώνουν και μια ανοδική πορεία των τιμών στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Ισπανίας και της Ιταλίας με αύξηση 17,1% και 50% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, η πορεία των τιμών στην Ελλάδα για τον τελευταίο μήνα του 2020, διαμορφώνουν μέση τιμή στα 2,33 ευρώ το κιλό με πτώση 1,1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019. Μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση της τιμής στην Τυνησία, μια χώρα η οποία επίσης διαθέτει τον βασικό όγκο παραγωγής της προς χύμα εξαγωγή με τις τιμές να υποχωρούν κατά 18%.

Η Κίνα διπλασιάζει τις εισαγωγές της

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα του IOC αναφορικά με την αγορά της Κίνας, η οποία μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία, από το 2015 έως το 2019, αύξησε κατά 55% σχεδόν τις εισαγωγές της. Πλέον η χώρα διατηρεί μερίδιο εισαγωγών 4% στις παγκόσμιες αγορές με τις ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου που καταφθάνουν στην Κίνα να υπολογίζονται στους 55.580 τόνους. Μάλιστα την τελευταία χρονιά η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές της κατά 13% περίπου, με την Ισπανία να καθιερώνεται πλέον ως ο βασικός προμηθευτικής της αγοράς αυτής, ενισχύοντας κατά 17% τις ποσότητες την στιγμή που η Ελλάδα υποχώρησε κατά 35,6%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία