Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Παρακολούθηση παραγωγής, στα σκαριά η e-βάση δεδομένων

Η χώρα µας είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει στοιχεία για την παραγωγή ελαιόλαδου τα οποία σήµερα λείπουν σε µεγάλο βαθµό, βάζοντας φρένο στην εµπορική ανάπτυξη του κλάδου.

39b

367
0

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου Εµµανουήλ Γιαννούλης στα πλαίσια συζήτησης στο 2ο ∆ιεθνές Συνέδριο του Κέντρου Ελιάς Krinos «θέλω να πιστεύω ότι µετά από πολλά χρόνια είµαστε για πρώτη φορά πολύ κοντά στο να δηµιουργηθεί µια ηλεκτρονική βάση δεδοµένων για την παρακολούθηση στοιχείων της παραγωγής. Η νέα πλατφόρµα θα µας δώσει δυνατότητες αντίστοιχες µε αυτές που υπάρχουν στην Ισπανία όπου κάθε δέκατη µέρα δίνονται στοιχεία µέχρι το τέλος του προηγούµενου µήνα».

Άλλο θέµα που τέθηκε στη συζήτηση ήταν η σκοπιµότητα της ενεργητικής τελειοποίησης, υπέρ της οποίας εκφράστηκε ο κ. Γιαννούλης, κατά την οποία µείγµατα από κοινοτικά ελαιόλαδα µαζί µε προϊόν που εισάγεται από τρίτες χώρες χωρίς καταβολή δασµών χρησιµοποιούνται για να παράγουν ελαιόλαδο προς εξαγωγή σε χαµηλό κόστος.

O πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου Εµµανουήλ Γιαννούλης

Ο Γενικός ∆ιευθυντής της Terra Creta Φώτης Σούσαλης για τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού ελαιόλαδου και ειδικότερα το φαινολικό περιεχόµενο υποστήριξε ότι «πρώτα από όλα το ελαιόλαδο είναι τρόφιµο και ο καταναλωτής το επιλέγει για την ισορροπία γεύσεων και αρωµάτων και όχι µόνο για τις θετικές επιδράσεις στην υγεία λόγω φαινολών». Επιπλέον ανέφερε ότι το κατώφλι οξύτητας στο έξτρα στην αγορά σήµερα κινείται σε επίπεδα κάτω του κανονισµού και βρίσκεται περίπου στο 0,5%  χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι πρέπει να θεσµοθετηθεί νέα κατηγορία εξτρίσιµου διότι, όπως είπε, ο κλάδος διέπεται ήδη από υπερβολικά πολλούς κανόνες ποιότητας.

O πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου Εµµανουήλ Γιαννούλης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς  Γιώργος Ντούτσιας αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθµισης της µετασυλλεκτικής διαχείρισης της φυσικής µαύρης ελιάς κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της από τον παραγωγό όπου γίνονται συχνά λάθος χειρισµοί. Έτσι, όπως είπε, ο παραγωγός και οι µονάδες τυποποίησης, εµπορίας και εξαγωγών «σκοντάφτουν» σε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ιχνηλασιµότητας και δεν µπορούν να διασφαλίσουν σταθερότητα στην ποιότητα που απαιτούν αγορές µε καταναλωτές υψηλών εισοδηµάτων.

Τους διατροφικούς ισχυρισµούς πρότεινε να αξιοποιήσει η ελληνική επιτραπέζια ελιά για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, η καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Μαρία Καψοκεφάλου. Μάλιστα παρουσίασε έρευνα, σύµφωνα µε την οποία από 47 ελληνικές ετικέτες ελιάς µόλις 5 έφεραν διατροφικό ισχυρισµό για χαµηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Επιπλέον, µόλις 2% των ετικετών έφερε ένδειξη Vegan και µόλις 8% βιολογικό.
*Το κείμενο είναι της Σοφίας Σπύρου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία