Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Με 1,40 ευρώ τα 110 τεμάχια εκκίνηση για ελιά Χαλκιδικής, οι παραγωγοί σε αναμονή

Με την τιμή στα 1,40 ευρώ το κιλό, για την κατηγορία των 110 τεμαχίων «άνοιξε» η φετινή συγκομιστική σεζόν για την επιτραπέζια πράσινη ελιά Χαλκιδικής, προκαλώντας «μούδιασμα» στους παραγωγούς του νομού, οι οποίοι ανέμεναν κάτι παραπάνω, με δεδομένη τη σημαντική μείωση που καταγράφεται στην παραγωγή φέτος.

pin_6

Λεωνίδας Λιάμης

1002
4

Το σχετικό τιμοκατάλογο, που έχει αφετηρία τα 0,80 λεπτά για τα 180 – 200 τεμάχια, ανακοίνωσε η εταιρεία Olymp – Κωνσταντόπουλος, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ακολουθήσει το παράδειγμά της κανείς άλλος μεταποιητής.

Εκ μέρους των παραγωγών τηρείται, κατά το δυνατό στάση αναμονής, μήπως και η κατάσταση διαφοροποιηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, με συνέπεια σε όσες περιπτώσεις δεν τίθεται κίνδυνος να μαυρίσουν οι ελιές, κάτι που θα τις καταστήσει μη εμπορεύσιμες, να μην μπαίνουν στα κτήματα να τις συγκομίσουν.


Οι παραγωγοί ανέμεναν ότι το μικρό τονάζ θα ενίσχυε φέτος τις τιμές, αφού διαφαινόταν έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεταποιητών. «Η χρονιά φέτος είναι χάλια. Η παραγωγή, όπως δείχνουν τα κτήµατα θα είναι ελάχιστη. Αλλά και γενικότερα στο νοµό δεν διαφοροποιείται η εικόνα που σηµαίνει ότι το συνολικό τονάζ µπορεί να περιοριστεί σε πολύ χαµηλά», ανέφερε στην Agrenda, ο Ευάγγελος Μισαηλίδης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σηµάντρων.

 Χωρίς κέφι συνεχίζουν τη συγκοµιδή ελιάς και οι παραγωγοί της Ορµύλιας, ενός κατεξοχήν ελαιοκαλλιεργητικού οικισµού. «Η απώλεια υπολογίζεται στο 70-80% στα κτήµατά µας, αλλά θα είµαστε σίγουροι σε περίπου δύο εβδοµάδες, όταν οι εργάτες θα µπουν µε τα τελάρα και θα αρχίσουν να µαζεύουν. Όπως και να έχει, όµως, είναι µια δύσκολη χρονιά», λέει ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάς. Εν τω µεταξύ και το εργατικό κόστος θα είναι υψηλότερο φέτος από τα 2,5 ευρώ ανά κλούβα που έπαιρναν πέρυσι οι εργάτες, διότι «για να γεµίσουν µια κλούβα θα κάνουν πολύ περισσότερη ώρα, καθώς τα δέντρα δεν έχουν καρπό».

 Στην Όλυνθο και τον Άγιο Μαμά η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά και πάλι οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιηµένοι. «Σε σύγκριση µε αυτά που ακούµε στις άλλες περιοχές, το χωριό µας φαίνεται να είναι σε λίγο πιο καλή µοίρα. Αλλά µιλάµε απλώς για µια απώλεια που πιθανώς θα κυµανθεί στο 50% µιας κανονικής χρονιάς, όταν φέτος περιµέναµε υπερπαραγωγή, καθώς πέρυσι τα δέντρα δεν είχαν λόγω της ταλαιπωρίας από τη θεοµηνία του 2019», µας εξηγεί ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αγίου Μάµα Χαλκιδικής.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

16-09-2021 17:32βιομηχανος ελιας

Αγαπητέ ελαιοπαραγωγέ! Μια ζωη στη γκρινια και στη μιζερια!αν δεν μπορεις να μαζεψεις τις ελιές σου με εργάτες πηγαινε μόνος σου!ένα καλό μεροκάματο θα το βγάλεις!εάν πάλι δυσκολεύεσαι άλλαξε δουλεία !υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί που ξυπνάνε το πρωί και πηγαινουν να μαζέψουν τις ελίες τους.από την βρώσιμη ελία οι παραγωγοί έχουν φτιάξει περιουσίες!μάλλον σου διαφεύγει αυτό. εάν δεν σου αρέσουν οι τιμές βγες στην αγορά να τις πουλήσεις μόνος σου και μετά έλα να μιλησουμε! καλή συγκομιδή σε όλους τους επαγγελματίες παραγωγούς!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

14-09-2021 19:06Chris

Εγώ ξέρω ότι υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.Απο τη στιγμή που η παραγωγή είναι 70% μειωμένη με πέρυσι έπρεπε η τιμή να είναι και 70% μεγαλύτερη,αλλά στην ελιά δεν εφαρμόζεται αυτό ποτέ.Η τιμή καθορίζεται από 4 κοπρόσκυλα που κερδίζουν σε βάρος του αγρότη με τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων.Με τις τιμές των εφοδίων να έχουν πάει στα ύψη να δούμε ποιος θα καλλιεργήσει του χρόνου.Αλλα αυτούς δε τους νοιάζει γιατί φέρνουν ελιές από αλλού και τις βαφτίζουν ποπ Χαλκιδικής και πάλι με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία