Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Στο μισό η ισπανική ελαιοπαραγωγή, στους 293.000 τόνους η Ελλάδα λέει η Copa Cogeca

Τις προβλέψεις για σημαντική μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου για τη σεζόν 2022/23, με μεγάλους χαμένους την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία επιβεβαιώνουν οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις COPA και COGECA.

Στιγμιοτυπο_οθονης_2022-09-19_140616

729
0

Όπως επιβεβαιώνεται, η Ελλάδα είναι η μόνη ελαιοπαραγωγική χώρα που όχι μόνο αντέχει στο δύσκολο κλιματικό περιβάλλον, αλλά αναμένεται να καταγράψει ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή (+29%), κοντά στους 293.000 τόνους. Ωστόσο σημειώνεται πως οι προβλέψεις μπορεί να αλλάξουν, ανάλογα με την εξέλιξη των προβλημμάτων με τον δάκο στην Κρήτη.

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στις χώρεςτης ΕΕ, θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών τη σεζόν 2022/23.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Copa-Cogeca, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ δεν θα ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. τόνους, που αντιπροσωπεύει μείωση άνω του 35% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22 (2,27 εκατ. τόνοι). Μια παρόμοια πτωτική τάση καταγράφεται και για τις επιτραπέζιες ελιές (-30%).

Σχεδόν στο μισό η παραγωγή στην Ισπανία

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στην Ισπανία. Τα ιδιαίτερα ξηρά εδάφη είναι απίθανο να αποδώσουν μεγάλους καρπούς, ενώ η παραγωγή σε αρδευόμενες εκτάσεις μπορεί να σωθεί μόνο αν σημειωθούν σημαντικές βροχοπτώσιες μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, η ισπανική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στο μισό σχεδόν της παραγωγής της προηγούμενης περιόδου εμπορίας (1.488 χιλιάδες τόνοι), υπολογιζόμενη στους 800.000 τόνους. Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί προετοιμάζονται για ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις το 2022/23, ενώ αν συνεχιστεί η ανομβρία, θα επηρεαστεί και η παραγωγή του επόμενου έτους.

Προβληματικές παραγωγές σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία

Στην Ιταλία, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί κατά 30% σε σχέση με πέρυσι (329 χιλιάδες τόνοι). Η πτώση οφείλεται στην ξηρασία, η οποία βύθισε τους ελαιώνες σε υδατικό στρες και σε πληθώρα φυτοϋγειονομικών ζητημάτων.

Μετά το ρεκόρ παραγωγής το 2021/22 (206 χιλιάδες τόνοι), οι ελαιοπαραγωγοί στην Πορτογαλία αναμένουν ότι η φετινή συγκομιδή θα μειωθεί κατά 40%, ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας.

Στη Γαλλία, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία περιόρισαν τον σχηματισμό καρπών, ενώ η επακόλουθη καλοκαιρινή ξηρασία προκάλεσε πτώση. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται παραγωγή μειωμένη κατά 44%.

Μειώσεις και στις επιτραπέζιες ελιές

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την επιτραπέζια ελιά, οι σημερινές εκτιμήσεις δείχνουν παρόμοια τάση με αυτή του ελαιόλαδου. Οι παραγωγοί στην Ισπανία αναμένουν μείωση 35%, ενώ οι Ιταλοί συνάδελφοί τους προβλέπουν μείωση έως και 25%. Η μείωση των αποδόσεων στην Πορτογαλία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25 και 50%, ενώ οι γάλλοι παραγωγοί αναμένουν πτώση 42%.

Ο Francisco Molina, πρόεδρος της ομάδας εργασίας Copa-Cogeca για τις ελιές και το ελαιόλαδο, σχολίασε ότι σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε βαθιά από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της ενέργειας και των πρώτων υλών τιμές, η μειωμένη συγκομιδή θέτει τον τομέα σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. «Η μειωμένη προσφορά σε συνδυασμό με μια δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής θα ωθήσει ακούσια τους τιμοκαταλόγους ψηλότερα. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, θα επηρεάσουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία