BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Απαραίτητοι οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί στον ελαιώνα ενάντια σε γλοιοσπόριο και κυκλοκόνιο

Οι ψεκασμοί στον ελαιώνα στις αρχές Οκτωβρίου είναι πολύ σημαντικοί δεδομένου ότι ο ελαιόκαρπος είναι ευαίσθητος και έτοιμος να συλλεχθεί, ενώ το γλοιοσπόριο με τις πρώτες βροχές καραδοκεί.

elia_dentra_2021_dakos_2

Γιάννης Ρούπας

5102
4

Σημαντικότεροι εχθροί την τρέχουσα περίοδο είναι το γλοιοσπόριο και το κυκλοκόνιο, οι οποίοι προκαλούν σχεδόν πάντα ζημιές οικονομικής αξίας για τον παραγωγό και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Κυκλοκόνιο

Στην περίπτωση του κυκλοκονίου, ο βροχερός καιρός που επικρατεί, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ανάπτυξη της ασθένειας. Σύμφωνα με τους γεωπόνους από το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Ιωαννίνων, απαιτείται άμεσα ψεκασμός με καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψή του μετά από 20 ημέρες περίπου, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Πρέπει επίσης να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαμών) καθώς και οι ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία. Συνίσταται επίσης η πραγματοποίηση κλαδέματος αραίωσης της κόμης μετά τη συγκομιδή, με σκοπό τη βελτίωση του αερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των δέντρων, ειδικά σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες.

Γλοιοσπόριο

Το Γλοιοσπόριο ή Παστέλλα είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10 – 25 οC και όταν υπάρχουν πολλές πληγές στους καρπούς από νύγματα του δάκου της ελιάς.

Σημειώνεται πως τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, σημαντική απώλεια της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.  Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με κάποιο από τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα.

Καπνιά

Η καπνιά είναι η μαυρίλα στα φύλλα και τους βλαστούς που οφείλεται στη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων πάνω σε μελιτώματα κοκκοειδών. Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί για τις μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς μπορούν να καταπολεμήσουν και την καπνιά.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2022 12:14Takis

Κολοκυθια δουλειες

Απάντηση

30-09-2022 14:05Geo

Θα μας δωσετε τα 700 ευρω που θελουμε για 6 τονους???

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία