BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Προβληματίζουν υγρασία και θερμοκρασία, ενίσχυση για γλοιοσπόριο της ελιάς;

Συναγερμός έχει σημάνει στους παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας, από τα τερτίπια του καιρού, που θυμίζει χειμώνα μόνο στο ημερολόγιο. Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν στερήσει ώρες ψύχους στα περισσότερα είδη δέντρων και εκφράζονται φόβοι ότι ίσως να «ναρκοθετηθεί» η ομαλή ανθοφορία την άνοιξη, ενώ ανησυχία προκαλείται και λόγω των υψηλών υγρασιών.

ελιες-εα-4

Λεωνίδας Λιάμης

11
2

«Είναι πολύ ζεστός ο χειμώνας φέτος και αν δεν πέσει η θερμοκρασία, καήκαμε. Ειδικά οι υπερπρώιμες ποικιλίες στα ροδάκινα και βερίκοκα, αλλά και καλλιέργειες όπως είναι τα κορόμηλα ή τα αμύγδαλα, που δεν έχουν ανάγκη από πολλές ώρες ψύχους, είναι πιθανό να ξεγελαστούν τα δέντρα και να ανθίσουν. Οπότε εάν αργότερα το Φεβρουάριο ή την άνοιξη έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς, η καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη», εξηγεί η ερευνήτρια του Τμήματος Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας, Παυλίνα Δρογούδη, τονίζοντας πως ανάλογα με την καλλιέργεια, πρέπει να συγκεντρώνει κάθε χρόνο κάποιες ώρες ψύχους με θερμοκρασίες από 0 έως 7,2 βαθμών Κελσίου.

Μεγάλο κίνδυνο φαίνεται να αντιμετωπίζει από την καλοκαιρία μέσα στην καρδιά του χειμώνα η ελιά. «Ίσως όχι τόσο η Κορωνέικη, η οποία ευδοκιμεί και σε θερμά κλίματα, αλλά σίγουρα ποικιλίες όπως είναι η χονδροελιά της Χαλκιδικής θα έχουν προβλήματα», αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής στο εργαστήριο της δενδροκομίας, Αθανάσιος Μολασιώτης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως ήδη για στη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς έχουν χαθεί τουλάχιστον 30% των ωρών ψύχους που έχει ανάγκη το δέντρο για να μην εμφανίσει δυσλειτουργίες που θα έχουν αντίκτυπο στην καρποφορία του». Τόνισε βέβαια ότι «πολλές φορές ο καιρός γυρίζει Φεβρουάριο και Μάρτιο και εν τέλει αναπληρώνουν τα δέντρα τις ώρες ψύχους που χρειάζονται».

Απειλή μυκητολογικών προσβολών από την υγρασία

Ένας ακόμη λόγος που ανησυχεί τους παραγωγούς του νομού, έχει να κάνει με τη μεγάλη υγρασία που πέφτει το τελευταίο χρονικό διάστημα και στη Χαλκιδική. «Καθημερινά, ιδίως σε σημεία με χαμηλό υψόμετρο και κτήματα που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος και δεν αερίζονται σωστά, η υγρασία το πρωί είναι τόσο υψηλή που νομίζεις πως έχει βρέξει. Αυτό που φοβόμαστε είναι ο κίνδυνος να έχουμε διάφορες μυκητολογικές προσβολές και να χαθεί μέρος της παραγωγής. Ευχόμαστε να μην έχει γίνει ήδη ζημιά. Θα γνωρίζουμε στα σίγουρα προς το τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου», επισημαίνει, σχετικά, ο πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών Χαλκιδικής, Θανάσης Χαλάτης

Ήδη, πάντως, πολλοί ελαιοπαραγωγοί του νομού έχουν προχωρήσει σε 3 ακόμη και 4 προληπτικές φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις αυτή την εποχή, γιατί αν προκύψει η προσβολή θα είναι πλέον αργά. «Πέρα από την αύξηση του ήδη πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, που φέρνουν τα πρόσθετα ψεκάσματα, μπορεί να πάει στράφι ολόκληρη η χρονιά», τονίζει ο κ. Χαλάτης, υπενθυμίζοντας πως στη Χαλκιδική καλλιεργούνται πάνω από 350.000 στρέμματα, με περίπου 7,5-8 εκατομμύρια δέντρα.

Αποζημιώσεις ζητά ο Αραχωβίτης

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του τομεάρχη αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη, γίνεται λόγος για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας τις υποβάθμισης και της απώλειας της παραγωγής τους από το γλοιοσπόριο, το οποίο ειδικά στη Μεσσηνία, την εκλογική περιφέρεια του πρώην υπουργού, βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.

Αναλυτικά ο κ. Αραχωβίτης αναφέρει:

«Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, η παρατεταμένη ανομβρία, η έντονη υγρασία που επικρατούν και η σχετική αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας, λόγω της αβλεψίας της Κυβέρνησης να προμηθευτεί ευρύτερη γκάμα φαρμάκων τη φετινή περίοδο συγκομιδής της ελιάς, έρχονται να υπενθυμίσουν την κλιματική κρίση που επελαύνει και να ανατρέψουν τις προβλέψεις  για μια καλή ελαιοκομική χρονιά, με ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο λάδι και την ελιά.

Το γλοιοσπόριο, ευνοούμενο από τις παραπάνω συνθήκες και από την καθυστέρηση στη συγκομιδή, που οφείλεται στην έλλειψη εργατικών χεριών, λόγω των χειρισμών και των ιδεοληπτικών εμμονών της Κυβέρνησης, προσβάλλει τις  αμάζευτες ελιές σε αρκετές περιοχές τόσο της Πελοποννήσου (Μεσσηνία και Λακωνία), της Κρήτης αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Αναφορές μιλούν ακόμη και για ελιές που έχουν ήδη μουμιοποιηθεί, ενώ η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου υποβαθμίζεται όσο προχωρά η συγκομιδή και αυξάνεται η προσβολή.

Είναι αποκλειστική ευθύνη του ΥπΑΑΤ ν' αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να εκτιμηθεί έγκαιρα το μέγεθος της ζημιάς από το γλοιοσπόριο και να ενεργοποιηθούν τα κατάλληλα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικά ή ευρωπαϊκά, για να καλυφθεί η οικονομική ζημιά.

Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία ότι οι παραγωγοί προσέβλεπαν ακριβώς στην ικανοποιητική ποιότητα λαδιού και την αντίστοιχη τιμή για να ορθοποδήσουν από την οικονομική κατάρρευση, στην οποία οδηγούνται, χάρις στις ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές επιλογές της Κυβέρνησης για τον έλεγχο της ακρίβειας και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Την καλούμε να μην οδηγήσει σε οικονομική εξόντωση τους ελαιοπαραγωγούς, και έστω αυτή τη φορά, να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να εκτιμηθεί και να καλυφθεί σωστά και δίκαια η ζημιά των παραγωγών από το γλοιοσπόριο».

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

06-01-2023 21:26Δημήτρης Βαμβακάς

Φετος θα τα κονομησουμε με το λαδι, μιλαμε για πολλα λεφτα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία