Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Οριακά πάνω από 5,60 ευρώ για το βιολογικό ελαιόλαδο στη Λακωνία

Την άνοδο που ανέμενε η εγχώρια αγορά ελαιολάδου προσεγγίζοντας πλέον τις κορυφές του εύρους έρχονται να επικυρώσουν οι τελευταίες πράξεις στα εμπορικά κέντρα της Λακωνίας, οι οποίες τοποθετούν στα υψηλά των 5,61 ευρώ το βιολογικό ελαιόλαδο και στα 5,31 ευρώ το συμβατικό με οξύτητα έως 0,4 γραμμές.

neoELAIOLADO_1

1733
0

Τις τιμές αυτές εξασφάλισε ο συνεταιρισμός Ξηροκαμπίου στη Λακωνία έπειτα από δημοπρασία που έγινε στις 19 Ιανουαρίου και αφορούσε σε 2 βυτία συμβατικού ελαιολάδου και 27 τόνους βιολογικού. Όπως εξηγεί στο Agronews ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, Αναστάσης Φραγκής, κατατέθηκαν πέντε προσφορές, με τη χαμηλότερη να είναι στα 5 ευρώ για το συμβατικό. Τελικά πλειοδότες ήταν οι Αφοι Παπανικολάου από την Καλαμάτα για το συμβατικό ελαιόλαδο και η Agrovim για το βιολογικό.

Η εικόνα που μεταφέρει ο κ. Φραγκής από την περιοχή του αλλά και από την ευρύτερη γειτονιά της Λακωνίας, έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση της Agrenda και του περιοδικού Ελαίας Καρπός ότι η αγορά βρίσκεται κοντά στον σχηματισμό κορυφών, με τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου να στενεύουν πλέον. Στο ίδιο εύρος τιμών άλλωστε κινούνται και οι προσφορές που καταφθάνουν στους περισσότερους συνεταιρισμούς.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μια διόρθωση. Αντιθέτως, φαίνεται πως η αγορά θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα για λίγο, προτού αναζητήσει νέα κατεύθυνση. Βέβαια το ρίσκο της αναμονής είναι υψηλό σε μια αγορά που εξακολουθεί να παίρνει γραμμή από τα όχι πάντα τόσο διαφανείς προθέσεις της ιταλικής βιομηχανίας αλλά και από τις εξελίξεις στην Ισπανία, όπου η αγορά εμφανίζει ασυνήθιστα υψηλή μεταβλητότητα.

 Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η αγορά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην κορύφωση, κάτι το οποίο διαμηνύουν πλέον και στελέχη της ισπανικής αγοράς, με τον Ραφαέλ Σάντσες ντε Πουέρτα, πρόεδρο των ισπανικών συνεταιρισμών του κλάδου του ελαιολάδου (Cooperativas Agro-alimentarias) σε δημόσιες δηλώσεις του να αναφέρει πως για το επόμενο διάστημα αναμένει σταθεροποίηση των τιμών στα πρόσφατα υψηλά, δίνοντας λίγα περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως και οι δηλώσεις του αγροοικονομολόγου αναλυτή Χουαν Βιλάρ, ο οποίος επί της ουσίας εκτιμά πως το φετινό έλλειμα της παραγωγής θα δώσει τον τόνο και στην επόμενη σεζόν ακόμα και αν η προσφορά επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Όπως αναφέρει τυχόν επιστροφή των τιμών σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά ή και χαμηλότερα, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα η αγορά ελαιολάδου θα εμφάνιζε ελλείψεις. Με την παγκόσμια κατανάλωση στους 3,25 εκατ. τόνους, η φετινή παγκόσμια παραγωγή των 2,5 εκατ. τόνων μαζί με τα περσινά αποθέματα, μπορεί μετά βίας να διαμορφώσει μια προσφορά των 3,1 εκατ. τόνων. Αυτό σημαίνει ένα έλλειμμα 150.000 τόνων το οποίο μεταφέρεται και στην επόμενη σεζόν.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία