Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος αξιώνουν οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής

Αναπλήρωση ενός μέρους, έστω, του εισοδήματος, άνω των 160 εκατ. ευρώ, που απώλεσαν την ελαιοκομική περίοδο του 2021, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή τους από διαδοχικούς παγετούς, κατά το πρώτο τετράμηνο εκείνου του έτους, ζητούν οι ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής.

2_img_20200223_102343

1215
0

Όπως επισημαίνουν, με δεδομένο ότι έχει μεσολαβήσει η ενεργειακή κρίση, με τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ενεργειακό και όλες τις εισροές, οι παραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση και εάν δεν στηριχθούν, είναι αδύνατο να συνεχίσουν να καλλιεργούν σωστά τα κτήματά τους.

Το θέμα επαναφέρει στο προσκήνιο η αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής με επιστολή της προς το ΥπΑΑΤ, το υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΛΓΑ, στην οποία, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς ιδιαίτερα της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής το 2021 ανήλθε, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΑ, σε τουλάχιστον 161.437.500 ευρώ και σε μέσο όρο τριετίας σε 80.718.750 ευρώ». Υπό το πρίσμα αυτό, τονίζεται πως «το ελάχιστο που απαιτείται για την εξομάλυνση των εξόδων και απωλειών της ελαιοκαλλιέργειας είναι η κάλυψη του κόστους παραγωγής μια και «από τη ζημία κέρδος δεν βγαίνει», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός».

Όλη η επιστολή, που έχει ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 2023, αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Λαμβάνοντας υπόψιν, την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις ασυνήθιστες και εκτός ορίων ανοχής κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν το χειμώνα και την άνοιξη του 2021 στη Χαλκιδική και έπειτα από σειρά συναντήσεων με στελέχη του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, επανερχόμαστε σε εσάς, με την προσδοκία να επουλωθεί έστω κατ’ ελάχιστο η τεράστια ζημία που υπέστη η καλλιέργεια της ελιάς Χαλκιδικής, λόγω της πρωτοφανούς ακαρπίας κατά το έτος 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ (επιστολή αριθμ. 2013/4-07-2022) «στην Π. Ε. Χαλκιδικής σημειώθηκαν διαδοχικοί παγετοί από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, με κύριο παγετό στις 15/02/2021 και προκλήθηκαν ζημίες στις καλλιέργειες ελιάς. Ζημιώθηκαν ετήσιοι βλαστοί, παρατηρήθηκε μειωμένη ανθοφορία και αργότερα πτώση των καρπιδίων. Η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε ποσοστό περίπου 70% από τις επισημάνσεις και συγκριτικά με τα στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2018-2020, περίπου στο 35%. Έχει γίνει πρόταση για ένταξη της ζημιά στο πρόγραμμα ΚΟΕ».

Παράλληλα, σύμφωνα με τεχνικά στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ, τα οικονομικά δεδομένα εξόδων για την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς ανέρχονται στα 775 ευρώ/στρέμμα (λίπανση 150 ευρώ/στρέμμα, φυτοπροστασία 200 ευρώ/στρέμμα, εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής 250 ευρώ/ στρέμμα, ενεργειακό κόστος και άρδευση 100 ευρώ/στρέμμα, ενοίκιο 75 ευρώ/στρέμμα).

Αντίστοιχα τα έσοδα με μέση τιμή πώλησης τελευταίας τριετίας 1,20 ευρώ /στρέμμα και παραγωγή 60 κιλά ανά δέντρο, σε ελαιώνες με 25 δέντρα στο στρέμμα, 1.500 κιλά/στρέμμα. Δηλαδή 1.800 ευρώ/στρέμμα. Επομένως, καθαρό κέρδος προ φόρων 1.025 ευρώ/στρέμμα.

Στη Χαλκιδική καλλιεργούνται περίπου 360.000 στρέμματα με ελιά, από τα οποία τα 225.000 στρέμματα για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και τα 135.000 για παραγωγή ελαιόλαδου. Η μέση ετήσια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000 τόνους και η μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου ανέρχεται στους 7.000 τόνους.

Ταυτόχρονα λειτουργούν και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα πάνω από 150 μεταποιητικές μονάδες, επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, ελαιοτριβείων και τυποποίησης ελαιόλαδου. Συνολικά 60.000 άνθρωποι ασχολούνται με την καλλιέργεια ελιάς. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε ότι το σχετιζόμενο με την ελαιοκαλλιέργεια ΑΕΠ της Χαλκιδικής είναι μεγαλύτερη ακόμη και από αυτό που προέρχεται από τον τουρισμό.

Κύριε υπουργέ, γνωρίζεται καλύτερα από τον καθένα ότι η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής αποτελεί εθνικό και όχι τοπικό προϊόν, κατά 95% εξαγώγιμο και αναγνωρισμένο με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του στην παγκόσμια αγορά.

Η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς ιδιαίτερα της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής το έτος 2021 ανήλθε τουλάχιστον, με βάση τα ανωτέρω στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΑ σε 161.437.500 ευρώ συνολικά στην Π.Ε. Χαλκιδικής και σε μέσο όρο τριετίας σε 80.718.750 ευρώ.

Το ελάχιστο που απαιτείται για την εξομάλυνση των εξόδων και των απωλειών της ελαιοκαλλιέργειας είναι η κάλυψη του κόστους παραγωγής μια και «από τη ζημία κέρδος δεν βγαίνει», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Στη διετία αυτή έχει ήδη προστεθεί η ενεργειακή κρίση και η αύξηση κατά 50% σχεδόν του κόστους παραγωγής, γεγονός που έφερε σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την ελαιοκαλλιέργεια.

Αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες με τη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων, τις αδυναμίες του έως τώρα κανονισμού του ΕΛΓΑ, την ανάγκη και άλλων καλλιεργειών για στήριξη, θα θέλαμε να ενσκήψετε στο προαναφερόμενο ζήτημα με ευαισθησία, διότι η ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας θα δώσει ανάσα ζωής σε χιλιάδες παραγωγούς και λοιπούς εργαζόμενους που σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατώντας να καλλιεργήσουν.

Το αίτημά μας αναφέρεται σε οικονομική ενίσχυση στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας της Π.Ε. Χαλκιδικής από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο είναι διαθέσιμο (de minimis, λόγω κρίσης Ουκρανία, ΚΟΕ κλπ).

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε είδους ενημέρωση που θα μας ζητηθεί από την υπηρεσία σας.

 

Με εκτίμηση

Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής

Γιάννης Γιώργος»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία