BACK TO
TOP
Farming

H φυτοπροστασία, θρέψη και τεχνολογία που χρειάζονται τα ακρόδρυα

Ορθή φυτοπροστασία και συγκοµιδή µε σύγχρονα µέσα, αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες για τη διασφάλιση της παραγωγής στα ακρόδρυα. Με νεαρούς µαλακούς ακόµα καρπούς, η εφαρµογή κατάλληλου προγράµµατος φυτοπροστασίας είναι το µόνο που «χωρίζει» τις αµυγδαλιές, φιστικιές και καρυδιές από το ευρότοµο και την καρπόκαψα, που µπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόµα και το 95% της απόδοσης. Ο κύκλος εργασιών ολοκληρώνεται µε τη συγκοµιδή και αποφλοίωση του καρπού µε προηγµένο εξοπλισµό.

fakelos_

Στέλα Προβελέγγιου

234
0

Απαραίτητοι οι ψεκασµοί στα ακρόδρυα ενάντια στους διαχειµάζοντες πληθυσµούς των εντόµων που φέτος βγήκαν από τις κρυψώνες τους αρκετά πιο νωρίς

Πάνω από τους οπωρώνες τους είναι οι καλλιεργητές ακρόδρυων την παρούσα περίοδο, προσπαθώντας να σώσουν τα τελευταία ψήγµατα παραγωγής που άφησε ο παγετός στις αµυγδαλιές και να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή υγεία των καρπών σε φιστικιές και καρυδιές που βάλλονται από ποικίλους εντοµολογικούς εχθρούς. Ο ανοιξιάτικος καιρός, µε τις υψηλές θερµοκρασίες έβγαλε νωρίς από τις «κρυψώνες» τους διαχειµάζοντες πληθυσµούς ευρύτοµου και καρπόκαψας, ενώ ευνοεί την ίδια ώρα και την αναπαραγωγή τους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εδώ και ένα µήνα οι επεµβάσεις κατά του ευρύτοµου της αµυγδαλιάς ενώ στον «χορό» µπήκαν πριν από λίγες µέρες και οι καλλιεργητές φιστικιών µε ψεκασµούς για το έλεγχο του εντόµου. Και για τις δύο καλλιέργειες το ευρύτοµο βρίσκεται στην κορυφή επικινδυνότητας, καθώς είναι ικανό να προκαλέσει έως και 95% απώλεια της παραγωγής. Η έναρξη πτήσεων των ενηλίκων προµηνύουν ότι οι ωοτοκίες δεν είναι µακριά και ο κίνδυνος για τα µαλακά ακόµα περικάρπια και ενδοκάρπια είναι µεγάλος.

Στη φιστικιά, που είναι είδος πιο όψιµη από την αµυγδαλιά, οι ωοτοκίες αναµένεται να ξεκινήσουν τις τελευταίες ηµέρες του Μαΐου έως αρχές του Ιουνίου. Πέρα από τη νεαρή προνύµφη που θα εκκολαφθεί και θα ξεκινήσει τον Ιούνιο-Ιούλιο να τρέφεται από τα εσωτερικά στρώµατα του ενδοκαρπίου και τον Αύγουστο από τον σπόρο, εκτεταµένες ζηµιές µπορούν να προκληθούν στους καρπούς και από δευτερεύουσες µολύνσεις παθογόνων που βρήκαν ανοιχτή και εύκολη την είσοδο (οπή ωοτοκίας) στην «καρδιά» του καρπού. Για να κρατήσουν το έντοµο υπό έλεγχο, οι γεωπόνοι των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών Καβάλας και Βόλου συνιστούν στους παραγωγούς να πραγµατοποιήσουν ψεκασµούς µε κατάλληλα για την καλλιέργεια και εγκεκριµένα εντοµοκτόνα επαφής και µε διασυστηµατική δράση. Το µέτρο αυτό θα πρέπει να επαναλαµβάνεται ανά διαστήµατα 7-8 ηµερών έως την σκλήρυνση του ενδοκάρπιου.

Υπό την απειλή της καρπόκαψας οι καρυδιές

Παρ’ όλο που µπορεί να προσβάλει και τις φιστικιές, η καρπόκαψα αποτελεί σηµαντικότατο επιζήµιο εχθρό της καρυδιάς και της καστανιάς. Το τελευταίο δεκαήµερο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη πτήση του εντόµου, µε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου να αναφέρει περιορισµένους πληθυσµούς. Η καταστρεπτικότατα όµως της προνύµφης πρώτης γενεάς, που τρέφεται από πολλά νεαρά καρύδια, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασµού στους παραγωγούς. Σε περίπτωση αυξηµένου αριθµού συλλήψεων όταν η διάµετρος του καρπού φτάσει το 1 εκατοστό συστήνεται άµεσα ψεκασµός µε ένα κατάλληλο εντοµοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων µε το ψεκαστικό υγρό και επανάληψη της εφαρµογής αν κριθεί αναγκαίο.

 

Συγκοµίζοντας τα «χαµογελαστά» φιστίκια

Στη Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου εννέα ποικιλίες φιστικιών µε τα Αιγίνης (ή χαµογελαστά) να ξεχωρίζουν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Η ωρίµανση των καρπών γίνεται σε «οµάδες» γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις συγκοµίζονται σε χέρια από τα τέλη Αυγούστου έως τα µέσα Σεπτέµβρη, ανάλογα µε την ποικιλία και την περιοχή. Η ωρίµανση του καρπού διαρκεί συνήθως 25 ηµέρες, περίοδο κατά την οποία παρατηρείται αλλαγή το χρώµα από πράσινο σε ερυθρό-κιτρινωπό και τελικά σε ανοικτό ροζ-κίτρινο το Αύγουστο. Μαζί µε την αλλαγή χρώµατος κριτήριο ωριµότητας είναι η εύκολη απόσπασης από τον άξονα ταξικαρπίας µε απλό τίναγµα και η εύκολη απόσπαση περικαρπίου από το ενδοκάρπιο. H απόδοση σε παραγωγικά δέντρα 8-10 ετών ανέρχεται στα 10 κιλά ξηρά φιστίκια ανά δέντρο. Η συγκοµιδή µπορεί να γίνει µε ράβδισµα ή τίναγµα, ενώ στους σύγχρονου πιο εντατικοποιηµένους φιστικαιώνες προτιµάται η χρήση δονητών που επιταχύνουν την διαδικασία, προστατεύοντας την ίδια στιγµή τα δέντρα από τραυµατισµούς. Οι καρποί που πέφτουν από τα δέντρα, συλλέγονται σε ειδικά δίκτυα ή πανιά και ακολουθεί µέσα σε λίγες ώρες η αποφλοίωση και ξήρανσή τους.

Ολόκληρο το αφιέρωμα διαθέσιμο εδώ






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές