BACK TO
TOP
Farming

Επαναληπτικός ψεκασμός ενάντια στη καρπόκαψα στους οπωρώνες μηλιάς

Από τα δεδομένα του δικτύου φερομονικών παγίδων του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Καβάλας, η πτήση της καρπόκαψας (Cydia Pomonella) συνεχίζεται, καταγράφοντας ικανούς αριθμούς συλλήψεων σε επιμέρους περιοχές.

4_-Growing-Apples-in-Home-Garden-Small-Apple-Home-Orchard

204
0

Δεδομένου του ύψους της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει η προσβολή από το έντομο στην επερχόμενη μηλοπαραγωγή, οι γεωπόνοι από την Καβάλα συνιστούν να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός, ιδιαίτερα σε οπωρώνες μηλοειδών και καρυδιάς με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών, αλλά και όπου δεν πραγματοποιήθηκε ο προηγούμενος ψεκασμός. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις που υφίσταται ήδη προσβολή στους οπωρώνες, η οποία για τον οποιονδήποτε λόγο δεν έχει αντιμετωπισθεί με πλήρη επιτυχία έως σήμερα.

Αφού εισέλθουν στον καρπό, οι προνύμφες σχηματίζουν πρώτα μια μικρή κοιλότητα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Στη συνέχεια, η προνύμφη προχωράει προς τον πυρήνα και τρέφεται με ένα μεγάλο μέρος της σάρκας. Το σημείο εισόδου στη συνέχεια διευρύνεται καθώς φαγώνεται ο ιστός από την κάτω πλευρά, με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι καρποί συνήθως να ωριμάζουν πολύ πρόωρα και να πέφτουν.

Εμπειρικά δεδομένα έχουν αποδείξει πως συνήθως η καρπόκαψα εναποθέτει τα αυγά της στα ψηλά κλαδιά. Για αυτό το λόγο ενδείκνυται επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας στις ψηλές κορυφές των δένδρων ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική καταπολέμηση.

Ας σημειωθεί επίσης πως σε οποιαδήποτε περίπτωση διενέργειας ψεκασμού αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι η αυστηρή τήρηση του χρονικού ορίου ημερών τελευταίας εφαρμογής κάθε σκευάσματος πριν την συγκομιδή (phi). Συνιστάται να χρησιμοποιούνται μόνο σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας, ιδιαίτερα σε ποικιλίες (Starking) που βρίσκονται κοντά στην ωρίμανση.

Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίζουν για την έγκαιρη ενημέρωση των μελισσοκόμων της περιοχής πριν την εκτέλεση οποιουδήποτε ψεκασμού. Προσοχή να δοθεί επίσης κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Τυχόν επόμενοι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης.

Σε περίπτωση βιολογικής παραγωγής, γεωπόνοι συνιστούν την εφαρμογή 2-3 ψεκασμών με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας ανά 15 μέρες. Υπενθυμίζεται ότι ο βάκιλος Θουριγγίας αποτελεί εγκεκριμένο σκεύασμα για χρήση στη βιολογική γεωργία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές