Τον επόµενο µήνα τοποθετείται η έναρξη των αιτήσεων για συµµετοχή στα τρία νέα Χρηµατοδοτικά Εργαλεία της ΚΑΠ, που σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν κεφάλαια κίνησης έως 500.000 ευρώ και επενδυτικά κεφάλαια έως 3,5 εκατ. ευρώ, µε την εγγύηση του ελληνικού δηµοσίου.
Αυτό που µένει είναι να οριστικοποιηθεί µία κρίσιµη τροποποίηση που ορίζει πως οι νεαροί αγρότες µπορούν να χρησιµοποιούν στο 100% το κεφάλαιο και από το τρία εργαλεία για την αγορά γης, ενώ τα σχέδια των προσκλήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (είναι ο διαχειριστής) προς τις ελληνικές τράπεζες που θα συµµετέχουν έχουν ήδη κατατεθεί και βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Παράλληλα, το πληροφοριακό σύστηµα για την υποβολή αιτήσεων θεωρείται σχεδόν έτοιµο. Με βάση τον σχεδιασµό, η εκκίνηση των εργαλείων τοποθετείται στο άµεσο επόµενο διάστηµα, µόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες.

Τα εργαλεία αυτά θα µπορούν να χρησιµοποιηθούν αυτόνοµα ή για τη χρηµατοδότηση της ίδιας συµµετοχής στα προγράµµατα ενίσχυσης για Θερµοκήπια (το Μάιο αναµένονται οι πρώτες εγκρίσεις), Μεταποίησης και νέων Σχεδίων Βελτίωσης 2026. Η σύνοψη των χρηµατοδοτικών εργαλείων έχει ως εξής:
Χρηµατοδοτικό εργαλείο Εγγύηση πρώτης ζηµίας µε ανώτατο όριο:
- Προϋπολογισµός 80 εκατ. ευρώ (επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ).
- ∆άνεια επενδυτικά από 25.000 έως 3,5 εκατ. ευρώ και για κεφάλαιο κίνησης από 25.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.
- Επιδότηση επιτοκίου 4% για 4 έτη. Σηµειώνεται πως το επιτόκιο λόγω εγγύησης είναι συνήθως µειωµένο κατά 0,5–1,0%.
- Περίοδος χάριτος.
- Μειωµένες εξασφαλίσεις. Είναι ενδεικτικό πωςτην περασµένη περίοδο είχαν εκταµιευτεί δάνεια στο ΠΑΑ τάξης µεγέθους 1 και 1,5 εκατ. ευρώ µε πρακτικά µηδενικές εξασφαλίσεις. Ή µπορούν να της ζητηθούν εξασφαλίσεις στο 30% του δανείου και όχι το 110%, όπως συµβαίνει.
- Παρέχεται η δυνατότητα το κεφάλαιο κίνησης να διατεθεί αυτόνοµα, δηλαδή χωρίς να συνοδεύεται υποχρεωτικά από δαπάνες επένδυσης.
- Προβλέπεται τεχνική συµβουλή για τον δανεισµό ύψους 800 ευρώ.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Χρηµατοδοτικό εργαλείο για µικρά δάνεια µε επιµερισµό του κινδύνου
- Προϋπολογισµός 60 εκατ. ευρώ (επενδύσεις 95 εκατ. ευρώ).
- ∆άνειο για επενδύσεις: 10.000-50.000 ευρώ
- ∆άνειο για κεφάλαιο κίνησης: 10.000-50.000 ευρώ. Το 50% του δανείου χρηµατοδοτείται από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 και θα είναι άτοκο. Συγκεκριµένα, οι δηµόσιοι πόροι θα χρησιµοποιηθούν για τη συγχρηµατοδότηση του 50% του νέου χαρτοφυλακίου δανείων και συνεπώς στην κάλυψη του 50% του πιστωτικού κινδύνου.
- Για τα δύο πρώτα χρόνια ωρίµανσης του δανείου, θα χρηµατοδοτείται το 100% του επιτοκίου.
- Προβλέπεται τεχνική συµβουλή για τον δανεισµό ύψους 800 ευρώ.
- Εξασφαλίσεις πρακτικά ανύπαρκτες (όχι εµπράγµατες εξασφαλίσεις, µόνο ενοχικές).
Χρηµατοδοτικό εργαλείο Εγγύηση πρώτης ζηµίας για νέους γεωργούς
- Προϋπολογισµός 20 εκατ. ευρώ (επενδύσεις 34 εκατ. ευρώ).
- Συνολική στήριξη έως 90.000 ευρώ. Πρόκειται για δάνειο µαζί µε πριµ πρώτης εγκατάστασης το οποίο είναι µη επιστρεπτέο. Το πριµ πρώτης εγκατάστασης θα ορίζεται στο 80% του ύψους του δανείου. ∆ηλαδή για δάνειο 40.000 ευρώ, το πριµ θα είναι 32.000 ευρώ, οπότε µιλάµε για συνολική στήριξη 72.000 ευρώ. Μπορεί να επιλέγει ο δικαιούχος το ύψος του δανείου.
- Εγγύηση 80% για κάθε δάνειο που θα καταστεί µη εξυπηρετούµενο. Επιτόκιο λόγω της εγγύησης συνήθως µειωµένο κατά ένα ποσοστό.
- Το δάνειο µπορεί να αφιερωθεί 100% για την αγορά γης.
- Περίοδος χάριτος.
- Συµβουλευτική υποστήριξη από 800 ευρώ.
- Απευθύνεται µόνο αγρότες νεαρής ηλικίας έως 41 ετών οι οποίοι διαθέτουν ήδη κάποια γεωτεχνική, γεωπονική ή και ζωοτεχνική κατάρτιση µε βάση το πτυχίο τους.
Πειραιώς
∆άνεια για εξοπλισµό µε προνοµιακούς όρους από την Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς, είναι σε θέση να προσφέρει ειδικά επενδυτικά δάνεια για την αγορά εξοπλισµού µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, σε συνεργασία µε τις εταιρείες αγροτικών µηχανηµάτων. Ενδεικτικές είναι οι ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει οι εταιρείες ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. και «Η ∆ήµητρα» ΑΕ.
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε σχετική ενηµέρωση, η εταιρεία ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. γιορτάζει τα 25 χρόνια αποκλειστικής αντιπροσώπευσης της DEUTZ-FAHR στην Ελλάδα και σε συνεργασία µε την Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρει ειδικά επενδυτικά δάνεια αγοράς εξοπλισµού µε τους εξής όρους:
- 5% επιτόκιο για δάνεια 5.000 έως 50.000 ευρώ.
- Έως 5 χρόνια διακανονισµός.
- ∆ωρεάν πρόωρη εξόφληση.
- 50% έκπτωση στα έξοδα δανείου.
- Χρηµατοδότηση για το 80% της αξίας του εξοπλισµού.
- Ισόποσες µηνιαίες, τριµηνιαίες, εξαµηνιαίες, ετήσιες δόσεις.
- Περίοδος χάριτος έως 6 µήνες.
«Σας προσφέρουµε ειδικά επενδυτικά δάνεια αγοράς εξοπλισµού για να αποκτήσετε το δικό σας Deutz-Fahr µε τους πιο προνοµιακούς όρους της αγοράς», αναφέρει συγκεκριµένα η εταιρεία ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. για τα «25 χρόνια γεµάτα καινοτοµία, δύναµη και αξιοπιστία».
Προσφορά από «Η ∆ήµητρα» ΑΕ
Παρόµοια ανακοίνωσε δηµοσίευσε προ ολίγων ηµέρων και η εταιρεία, «Η ∆ήµητρα ΑΕ» αναφέροντας:
«Η ∆ΗΜΗΤΡΑ Α.Ε. Φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια Lamborghini στην Ελλάδα. Για αυτό δηµιουργήσαµε το επετειακό µοντέλο της Lamborghini Spire F 80 Trend (Special Edition).
Συνδιάστε το µε την Τράπεζα Piraeus που σας προτείνει και την χρηµατοδότηση του νέου σας Lamborghini µε προνοµιακούς όρους.
- 5.000 έως 50.000 ευρώ.
- 5% επιτόκιο.
- 50% έκπτωση στα έξοδα της τράπεζας.
- Εως 5 χρόνια διακανονισµός.
Με την δυνατότητα συνδυασµού µε επιχορηγήσεις, οι παραγωγοί µπορούν πλέον να κάνουν το επόµενο βήµα µε µεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια και χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις»
Στόχος η βιώσιµη ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα
Η Τράπεζα Πειραιώς συµβάλει στη βιώσιµη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τοµέα της χώρας, καθώς διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και πρωταγωνιστεί σταθερά, στην αποτελεσµατική απορρόφηση των πόρων, που προέρχονται από τις ευρωπαϊκές πηγές χρηµατοδότησης. Μέσα από αυτή τη στενή συνεργασία µε θεσµικούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει µία ευρεία γκάµα προγραµµάτων και προϊόντων, που ανταποκρίνονται στις πραγµατικές ανάγκες των αγροτών, των αγροτικών επιχειρήσεων και των συνεργατικών σχηµάτων.
Υπενθυµίζεται πως η Πειραιώς αποτέλεσε, σε συνεργασία µε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - HDB, κοµβικό παράγοντα, για την αξιοποίηση των χρηµατοδοτικών εργαλείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και συγκεκριµένα του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρείχε σε αγρότες, συνεργατικά σχήµατα και µικροµεσαίες επιχειρήσεις στήριξη και κάλυψη των αναγκών τους, για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων και ενίσχυση της ρευστότητας επιτρέποντάς τους πρόσβαση σε χρηµατοδότηση.
Tα βασικά χρηµατοδοτικά εργαλεία που αναµένονται, για την περίοδο 2023-2027 θα έχουν χαρακτήρα εγγυήσεων ή/και επιδότηση επιτοκίου, εγγυήσεων και επιχορήγησης για γεωργούς νεαρής ηλικίας και τεχνική υποστήριξη. Εργαλεία, τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσµα αναγκών, από τη βελτίωση των γεωργικών εκµεταλλεύσεων και τη στήριξη της µεταποίησης, µέχρι την εγκατάσταση νέων αγροτών κάτω των 40 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισµός ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, µε συγχρηµατοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πράσινα τραπεζικά προϊόντα
Η Πειραιώς αναγνωρίζει ότι η πράσινη µετάβαση αποτελεί µονόδροµο για την οικονοµία και την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό εστιάζει και σε πράσινα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία στηρίζουν τις επενδύσεις σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, Net Metering, Εξοικονόµηση Ενέργειας, αλλά και ευρύτερα δράσεις που µειώνουν το ενεργειακό και γενικότερα το κόστος παραγωγής ενισχύοντας τη βιωσιµότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, χρηµατοδοτεί όλα τα υγιή επενδυτικά σχέδια, που οδηγούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, στη µείωση του κόστους παραγωγής, στην αναβάθµιση και ανάδειξη της ποιότητας και της προστιθέµενης αξίας των αγροτικών προϊόντων.
Η Πειραιώς στηρίζει ουσιαστικά τον πρωτογενή τοµέα, ενισχύει τη βιώσιµη ανάπτυξη και συµβάλλει στη θωράκιση και εξέλιξη µιας στρατηγικής για την ελληνική οικονοµία.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορείτε να δείτε εδώ