BACK TO
TOP
Farming

Ψεκασμός σε νεαρά δέντρα μηλιάς ενάντια στο καψάλισμα

Επικίνδυνο και με ταχεία εξάπλωση είναι το παθογόνο βακτήριο Erwinia amylovora, που προκαλεί νέκρωση ιστών, φύλλων και ταξιανθιών, σχηματίζοντας μαύρα μορφώματα που φαίνεται σαν να έχουν καψαλιστεί από το πέρασμα πυρκαγιάς, εξού και το όνομα της ασθένειας (βακτηριακό κάψιμο).

3-bramley-before-pruning-jan-2008-1

454
0

Προσβάλλει κυρίως μηλοειδή αλλά και πολλά είδη καλλωπιστικών και αυτοφυών δέντρων και θάμνων, με τις μολύνσεις να αρχίζουν από τα τέλη του χειμώνα. Το παθογόνο διαχειμάζει μέσα στα έλκη των κλάδων των προσβεβλημένων φυτών, με τη μετάδοση της ασθένειας σε αμόλυντες περιοχές και χώρες να γίνεται κυρίως μέσω μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Η ανίχνευση της παρουσίας του παθογόνου δίχως εμφανή συμπτώματα είναι αρκετά δύσκολη και γίνεται μόνο από ειδικά εργαστήρια (μέθοδος PCR).

Τα νεαρά δέντρα είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια, με τους γεωπόνους να συνιστούν  την αφαίρεση των εμφανώς προσβεβλημένων βλαστών το χειμώνα καθώς επίσης και τη διενέργεια επαρκών ψεκασμών σε περίπτωση προσβολής με κατάλληλα σκευάσματα, καλύπτοντας τις σειρές του οπωρώνα, δίχως να αφήνονται περιοχές αψέκαστες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές