
Επικεφαλής ο 46χρονος Βασίλης Τάπαλης, ο οποίος ως πρώην επαγγελµατίας οδηγός νταλίκας ξέρει να οδηγεί το επιχειρηµατικό αυτό σχήµα, µε ασφάλεια και επιτυχία, διαρκώς σε νέα επιχειρηµατικά µονοπάτια.
«Όλα άρχισαν το 2011 µε τη µεσιτεία δηµητριακών. Μετά ήρθε το εµπόριο δηµητριακών και το 2014 είδα ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τους πελάτες µας για σπόρο» ανέφερε µεταξύ άλλων ο κ. Τάπαλης στο πλαίσιο του Field Day που οργάνωσε η εταιρεία του στις εγκαταστάσεις της την Παρασκευή 9 Μαΐου, για την παρουσίαση του πειραµατικού της αγρού και των δραστηριοτήτων της. Σταθµός για την επιχείρηση, ωστόσο, ήταν το 2017. Τη χρονιά εκείνη µετεξελίχθηκε σε Ανώνυµη Εταιρεία, πήρε την άδεια να σποροπαράγει και ξεκίνησε να αναπτύσσεται στη σποροπαραγωγή ποικιλιών, για τις οποίες µάλιστα εξασφάλισε αποκλειστικότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.
Με καλεσμένους 70-80 συνεργάτες, εκπροσώπους γεωπονικών καταστημάτων και επιλεγμένους παραγωγούς πραγματοποιήθηκε το Field Day της εταιρείας Agrositos AE, την Παρασκευή 9 Μαΐου στις εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ Λακκώματος Χαλκιδικής.
«Οι ποικιλίες που σποροπαράγουµε σήµερα είναι πλέον γύρω στις 30 και µιλάµε για σιτάρι σκληρό, σιτάρι µαλακό, κριθάρι, βρώµη, τριτικάλε και κτηνοτροφικό µπιζέλι, βίκο, κουκί και λούπινο, για το καθένα από τα οποία έχουµε από 3 έως 5 διαφορετικούς κωδικούς. Ορισµένες είναι ελληνικές από τον ΕΛΓΟ – ∆ήµητρα κι έχουµε αρκετές από συνεργασίες σε Ιταλία, Γερµανία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, ακόµη και από τη Νότιο Αφρική», τονίζει ο κ. Τάπαλης. ∆ιευκρινίζει δε, πως «εµείς δεν κάνουµε διασταυρώσεις. Παίρνουµε το γενετικό υλικό, βγάζουµε το βασικό σπόρο, το R1, ώστε να το δώσουµε σε συνεργάτες που κάνουν σποροπαραγωγή να βγάλουν το R2 ή αν χρειαστεί µπορούµε να το φτάσουµε κι εµείς στο R2. Πριν περίπου ένα χρόνο πάντως προσλάβαµε και έναν εξειδικευµένο γεωπόνο, για να κάνουµε και in house έρευνα για την ανάπτυξη δικών µας ποικιλιών».
Το βάρος στα ψυχανθή, σποροπαραγωγή µηδικής
Μολονότι η Agrositos σποροπαράγει και δηµητριακά, η αλήθεια είναι ότι το βάρος της το έχει ρίξει κυρίως στα ψυχανθή. ∆ουλεύει λόλια µονοετή και πολυετή και κτηνοτροφικά µείγµατα, πολυετή και µονοετή, που απευθύνονται σε όλες τις χρήσεις, είτε για βόσκηση, είτε για σανό, είτε για ενσίρωµα, σε µια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί στην αγορά και να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα. «Το 85% των δραστηριοτήτων µας αντιπροσωπεύει η σποροπαραγωγή και τη µερίδα του λέοντος την κατέχουν τα ψυχανθή. Ξεκινήσαµε από το 2017 µε πωλήσεις 700.000 ευρώ και έκτοτε κάθε χρόνο αυξάνουν 20% έως 30%. Aπό το σύνολο δε των δραστηριοτήτων ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης το 2024 πλησίασε τα 4 εκατ. ευρώ. Με τη νέα σεζόν θα αρχίσουµε σποροπαραγωγή και µηδικής. Μέχρι τώρα κάναµε µόνο εµπορία και επειδή φτάσαµε να δουλεύουµε µεγάλες ποσότητες, αποφασίσαµε να µπούµε και στη σποροπαραγωγή» είπε και διευκρίνισε πως «σε αυτό το πλαίσιο έχουµε συνάψει και αποκλειστικές συνεργασίες. Είναι δύο ποικιλίες από τη Ρουµανία, η Dobrogea και η Valahia, µία σερβική, η NS Alfa, και οι ιταλικές Bella Campagnola και Venice, τις οποίες δοκιµάσαµε στον πειραµατικό αγρό και βεβαιωθήκαµε ότι εγκλιµατίζονται ικανοποιητικά».
Σποροπαραγωγή δημητριακών και ψυχανθών και προϊόντα θρέψης με το δικό της brand, οι βασικές δραστηριότητες της Agrositos ΑΕ.
Με 5 κωδικούς στο καλαµπόκι, ζωηρή ζήτηση για σινάπι
Νέα δραστηριότητα αντιπροσωπεύει επίσης φέτος για την Agrositos και η ενασχόληση µε το καλαµπόκι. «Έχουµε ξεκινήσει µε πέντε κωδικούς σε αραβόσιτο, διπλής χρήσης, µε έµφαση στο ενσίρωµα, αλλά θα µιλήσουµε, όταν θα έχουµε αποτελέσµατα», θα πει ο κ. Τάπαλης. Πρόσθεσε ακόµη πως «ένα άλλο που δουλεύουµε φέτος είναι το κτηνοτροφικό σόργο και το σινάπι, που εντάσσεται στα αρωµατικά φυτά και έχει υψηλή επιδότηση και κυρίως το πεννιζέτο και το κεχρί, τα οποία προορίζονται για την κτηνοτροφία για όλες τις χρήσεις και είναι καλοκαιρινές καλλιέργειες µε αντοχή στην ξηρασία».
Εξαγωγές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Έχουµε αποκτήσει εξαγωγική παρουσία σε 9 χώρες, µε πιο πρόσφατη στη Μέση Ανατολή στο Ιράκ» τονίζει ο κ. Τάπαλης και συµπληρώνει πως «οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περί το 20% του τζίρου κι αφορούν σε κτηνοτροφικό µπιζέλι, βίκο και τριτικάλε, κτηνοτροφικό κουκί και σιτηρά. Ψαχνόµαστε, πάµε σε εκθέσεις, σε συνέδρια, θέλουµε να αναπτυχθούµε».
Στη σποροπαραγωγή μηδικής μπαίνει τη νέα σεζόν η εταιρεία.
Προϊόντα θρέψης µε δικό της brand
Από το 2020 η Agrositos έχει επεκταθεί και στην παραγωγή και εµπορία προϊόντων θρέψης. «Έχουµε περίπου στους 35 κωδικούς σε διαφυλλικά και κρυσταλλικά λιπάσµατα, τα οποία παράγουµε, µε το δικό µας brand name, σε συνεργαζόµενο εργοστάσιο εδώ στην Ελλάδα. Τους περιγράφουµε τις ανάγκες µας, υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό και παράγονται τα προϊόντα µας», εξηγεί ο συνοµιλητής µας.
Αυξάνει το προσωπικό, µεγαλώνουν οι εγκαταστάσεις
Για να υποστηριχθεί ο όγκος εργασιών η εταιρεία Agrositos απασχολεί 13 άτοµα προσωπικό στα οποία προστίθενται τρία στελέχη στο peak της σεζόν, ενώ το δίκτυο συνεργατών εκτείνεται σε όλη την επικράτεια.
Σε επίπεδο υποδοµών, το 2023 η επιχείρηση µετεγκαταστάθηκε στη ΒΙΠΑ Λακκώµατος -από τα Νέα Μουδανιά- σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο 16 στρεµµάτων, µε 3.000 τ.µ. στεγασµένο χώρο. «Φυσικά αυτός ο χώρος δεν µας φτάνει και γι’ αυτό ενοικιάζουµε επιπλέον 2.500 τ.µ. σε άλλες δυο τοποθεσίες», αναφέρει ο ίδιος. Σηµειώνει ακόµη ότι η Agrositos διαθέτει δύο γραµµές παραγωγής για τα σιτηρά και για τα ψυχανθή, που της επιτρέπουν να καθαρίζει 50 τόνους σπόρο στη βάρδια, ενώ για τη συσκευασία αγοράστηκε πέρσι ένα ροµποτικό µηχάνηµα, µε αποτέλεσµα να γίνεται αυτόµατα όλη η διαδικασία µέχρι την παλετοποίηση. «Στα άµεσα σχέδιά µας είναι να βάλουµε και γραµµή παραγωγής για τη µηδική, για να κάνουµε δική µας επεξεργασία», σηµειώνει ο ίδιος
Ο επικεφαλής της Agrositos ΑΕ, Βασίλης Τάπαλης
Η «παλέτα» των σποροπαραγόµενων ποικιλιών
Κατά την περιήγηση στον πειραµατικό αγρό της Agrositos ο κ. Τάπαλης ανέφερε στους προσκεκληµένους ότι στο σκληρό σιτάρι υπάρχουν οι ποικιλίες Προµηθέας, Cesare και Teodorico, στο µαλακό οι Ελισάβετ, Alagir, Aleppo και Bellini, στο κριθάρι οι Fortuna και Avus, στη βρώµη η ισπανική Rapidena, στο τριφύλλι το Αλεξανδρινό, στη σίκαλη η πολωνική Antoniskie, υπάρχουν επίσης τρεις ποικιλίες στο κτηνοτροφικό µπιζέλι, η ∆ωδώνη, η Οδυσσέας και η πολωνική Turnia, στο κτηνοτροφικό κουκί η Πολυκάρπη, στον βίκο η Λεωνίδας, ίσως η πιο πρώιµη, όπως, είπε στην Ελλάδα, στο τριτικάλε η γερµανική Team PZO, η Forricale και η Αλκµήνη, µια ελληνική ποικιλία από τον ΕΛΓΟ – ∆ήµητρα, ένα σινάπι, δύο αµερικανικά λόλια, το Frost Proof και το Big Boss, 10 µείγµατα κτηνοτροφικά, τρία λούπινα, συν οι πέντε νέες ποικιλίες µηδικής και οι πέντε κωδικοί για τον αραβόσιτο, το σινάπι, το κεχρί, το πεννιζέτο και το σόργο.