
Μια εκδήλωση που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας θεσµός για τον γεωργικό τοµέα, προσελκύοντας και φέτος πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.
Κεντρικός οµιλητής, στο πλάι του CEO της εταιρείας, Βασίλη Μιχαήλ, ο επικεφαλής του γενετικού προγράµµατος, Dr. Vincenzo Natoli, ο οποίος παρουσίασε τις διαδικασίες των διασταυρώσεων και αξιολογήσεων του νέου γενετικού υλικού. Ο Dr. Natoli τόνισε πως στόχος είναι η δηµιουργία ποικιλιών καθώς και υβριδίων µε υψηλές αποδόσεις, εξαιρετικά ποιοτικά και αγρονοµικά χαρακτηριστικά, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Όπως σηµειώθηκε η χρήση ενός σταθερού ερευνητικού πρωτοκόλλου διασφαλίζει τη συνέπεια και την ποιότητα στις διαδικασίες ανάπτυξης νέων ποικιλιών.
Ψυχή της διοργάνωσης του φετινού Field Day o Σπύρος Μιχαήλ
«Στα σιτηρά, σκληρά και µαλακά, πηγαίνουµε µόνο σε ποικιλίες, που δίνουν παραγωγή και ποιότητα. ∆ηλαδή να ικανοποιούν και τον παραγωγό και τη βιοµηχανία. Αυτό το καταφέρνουµε, γιατί πίσω από κάθε ποικιλία υπάρχει µελέτη, στόχευση και συνεχής προσπάθεια. Σχεδιάζουµε συνειδητά και την παραγωγικότητα και την ποιότητα» ανέφερε σχετικά ο Βασίλης Μιχαήλ.
Ταυτόχρονα, η F.A.S., επιδιώκει την παραγωγή σπόρων που είναι ανθεκτικοί στις ασθένειες και στις ξηροθερµικές συνθήκες. Στόχος της είναι να προσφέρει ένα προϊόν στην αγορά µε ευελιξία, ελαστικότητα και ανθεκτικότητα. «∆εν θέλουµε απλώς έναν σπόρο, αλλά έναν σπόρο που να βγάζει έργο, να αποδίδει στο χωράφι, να είναι ευέλικτος, ανθεκτικός στις ασθένειες και ικανός να αντεπεξέλθει στις απαιτητικές, ξηροθερµικές συνθήκες της εποχής» σηµειώνει ο ίδιος.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε, µία από τις κύριες τάσεις που παρατηρείται στην αγορά είναι η αυξανόµενη ζήτηση για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, όπως το κτηνοτροφικό κουκί, µε χαµηλά αλκαλοειδή καθιστά το µείγµα σιτηρεσίων πιο εύπεπτο και αποδεκτό από τα ζώα. Παράλληλα, το πρωτεινούχο µπιζέλι, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αγορά, συνδυάζει υψηλή πρωτεϊνική αξία µε εξαιρετική διατροφική αξία για τα ζώα.
Εντυπωσίασε το κριθάρι HARPOON
Μια εικόνα που επαληθεύτηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον πειραµατικό αγρό, όπου παρουσιάστηκαν νέες ποικιλίες που έχουν ήδη εγγραφεί στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο, όπως οι THISEAS, AKTORAS (σκληρού σίτου), OLENOS, ALIATA (µαλακού σίτου), ενώ άλλες βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Οι παρευρισκόµενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα νέα υβρίδια σιτηρών και να ενηµερωθούν για τα πλεονεκτήµατα του υβριδισµού σκληρών και µαλακών σιταριών. Ιδιαίτερη εντύπωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον πειραµατικό αγρό προκάλεσε η νέα ποικιλία κριθαριού HARPOON, χωρίς άγανο, ιδανική για χορτοδεσία και µείγµατα. Η παραγωγή του προσφέρει πολύτιµα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, κάνοντάς το εξαιρετικό για χρήση στη χορτονοµή.
Κώστας Θεοχαρίδης, υπεύθυνος Αγορών Πρώτων Υλών της Barilla Hellas, Γιάννης Τσινούλης από τα Εκκοκκιστήρια Αφοί Ν. Καραγιώργου ΑΒΕΕ και Ανδρέας Τριανταφύλλου απο την ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ Βαμβακουργία Φερών Έβρου
Αξίζει να σηµειωθεί ότι ανάµεσα στους παρευρισκόµενους βρίσκονταν γεωπόνοι, έµποροι γεωργικών εφοδίων και σιτηρών, εκπρόσωποι αλευροβιοµηχανιών, πανεπιστηµιακοί καθηγητές και ερευνητές καθώς και αγρότες – συνεργάτες της εταιρείας στον τοµέα της σποροπαραγωγής.
Η βιοµηχανία συµµετέχει στον σχεδιασµό της πρώτης ύλης
Όπως αναδείχθηκε από την παρουσία των εκπροσώπων της βιοµηχανίας και τη συζήτηση µε τον Κώστα Θεοχαρίδη της Barilla, η βιοµηχανία δεν περιορίζεται πλέον στην απλή επιλογή πρώτης ύλης. Αντίθετα, η βιοµηχανία συµµετέχει ενεργά στον σχεδιασµό της παραγωγής, προωθώντας καινοτόµες ποικιλίες και βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές. «Εµείς στη βιοµηχανία θέλουµε η ποιότητα να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές µας. Αυτή την ποιότητα µπορείς να τη βρεις στην αγορά και να την επιλέξεις. Άρα υπάρχει ένα κοµµάτι που το επιλέγεις. Γιατί όµως να µην υπάρχει κι ένα κοµµάτι που το σχεδιάζεις από την αρχή; Εµείς σχεδιάζουµε την ποιότητα στο χωράφι και, παράλληλα, την αναζητούµε και την επιλέγουµε. ∆εν γίνεται να σχεδιάζεις τα πάντα, αλλά µπορείς να ελέγχεις ένα σηµαντικό µέρος – και αυτός είναι ακριβώς ο ρόλος της συµβολαιακής γεωργίας».
«Δεν θέλουμε απλά έναν σπόρο, αλλά έναν σπόρο που βγάζει έργο»
Στις ήδη γνωστές και επιτυχηµένες ποικιλίες σκληρού σίτου της F.A.S. ανήκουν οι ακόλουθες:
- QUADRATO, υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών χαρακτηριστικών όπως πρωτεΐνης, γλουτένης και ειδικού βάρους, µε καλή προσαρµοστικότητα σε όλες τις περιοχές.
- PYRROS, πολύ πρώιµη µε εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και εντυπωσιακά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
- PELOPAS, πολύ παραγωγική µε µαύρο άγανο, υψηλή προσαρµοστικότητα σε όλες τις κλιµατολογικές συνθήκες και µεγάλη αντοχή σε µυκητες.
- VENDETTA, µε υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντυπωσιακές αποδόσεις και το χαρακτηριστικό φαινόµενο «stay green», δηλαδή τη διατήρηση της φυλλικής επιφάνειας πράσινης µέχρι λίγο πριν την πλήρη ωρίµανση συντελώντας στην καλύτερη τροφοδοσία του στάχυος µε θρεπτικά συστατικά έχοντας ως αποτέλεσµα τις µεγάλες και ποιοτικές αποδόσεις.
- GATTUSO, πολύ πρώιµη, υψηλών αποδόσεων µε απίστευτες αποδόσεις ειδικά σε γόνιµα εδάφη.
- PIETRAFITTA, η κορυφαία σε επίπεδο ποιότητας, ιδανική για ξηροθερµικές περιοχές και εδάφη χαµηλής παραγωγικότητας. Η λύση για τα άγονα µέρη που η καλλιέργεια του σκληρού σιταριού κρίνεται οριακή.
- CANΝAVARO, µε αυξηµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες άριστες αποδόσεις σε πεδινές περιοχές.
- TORREBIANCA, µε εξαιρετικές επιδόσεις παραγωγής τόσο σε γόνιµα εδάφη αλλά και σε λοφοειδή όπου επικρατούν άνεµοι. Άριστη αντοχή στην ξηρασία και χαρακτηριστικά που κάνουν εντύπωση.
- ALEMANO, µε άριστη αντοχή στις ασθένειες, αρκετά ποιοτική µε εξαιρετικές αποδόσεις ειδικά σε εδάφη πεδινά µε ήπιο κλίµα.
- SPARTACO, µικρού βιολογικού κύκλου, µε υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα, χαρακτηριστικό της, το φαινόµενο «staygreen».
- DORATO, µεσοπρώιµη, πάρα πολύ παραγωγική µε ευρεία προσαρµοστικότητα, ανώτερη σε παραγωγικότητα από τις γνωστές ποικιλίες σε επίπεδο 10% σε όλους τους τύπους εδαφών και κλιµάτων.
- ADONE, µεσοόψιµη, πολύ ανθεκτική στο κρύο, µε υψηλό δείκτη πρωτεϊνών και παραγωγής, εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες, ιδανική για καλλιέργεια στις βόρειες περιοχές της χώρας.
- BRIGANTE, νέα πρώιµη υψηλοαποδοτική µε ασυναγώνιστο αδέλφωµα, υψηλού yellow inde που ικανοποιεί τη µακαρονοποιία και την αλευροβιοµηχανία.
- AKTORAS Νέα µε υψηλό δείκτη πρωτεΐνης ,άριστη προσαρµοστικότητα σε όλους τους τύπους εδαφών και µεγάλη αντοχή στην ξηρασία.
- THISEAS Νέα µε εξαιρετικό αδέλφωµα, εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και µεγάλη προσαρµοστικότητα σε διαφορετικές κλιµατικές συνθήκες.
Μαλακό σιτάρι, κριθάρι, τριτικάλε και βρώµη
- Μαλακά σιτάρια: AFRODITE, STENDAL, ΓΚΟΓΚΑΣ-2, YECORA-E, ∆Ω∆ΩΝΗ, OLENOS, ALIATA
- Κριθάρια: FELIX, KIKEON, AQUIRONE, MARTINO, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ, HARPOON
- Τριτικάλε: NISSOS, CATRIA,
- Βρώµη: ΠΑΛΛΗΝΗ, OMBRONE
