
Παράλληλα, αναμένεται η έναρξη συλλήψεων των νέων ενηλίκων που θα δώσουν τη γενεά Αυγούστου. Οι βαμβακοφυτεύσεις στην Π.Ε. Δράμας βρίσκονται στο στάδιο καρποφορίας με καρπόδεση του 30-40% των ανθέων.
Προτεινόμενες καλλιεργητικές πρακτικές
Οι καλλιεργητικές πρακτικές που συστήνει η ΔΑΟΚ Δράμας είναι οι εξής:
1.Αποφυγή πρακτικών που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας:
-Να εφαρμόζεται επαρκής άρδευση λόγω των ακραίων συνθηκών θερμοκρασίας της περιόδου.
-Εφαρμογή ανασχετικού (mepiquat chloride 5 SL, διάφορα σκευάσματα) σε καλλιέργειες με αυξημένη ανάπτυξη, μεγάλα μεσογονάτια και καθυστερημένο σχηματισμό καρποφόρων οργάνων (χτένια) σε υψηλές θέσεις των φυτών. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες θερμοκρασίας συνίσταται η φωσφοροκαλιούχος διαφυλλική λίπανση, καθώς και η εφαρμογή φυτοδιεγερτών από εκχυλίσματα φυκών για την προαγωγή καρποφόρας βλάστησης.
-Οι τρέχουσες συνθήκες θερμοκρασίας μπορούν να συμβάλλουν στη μειωμένη απορρόφηση του καλίου στο ευπαθές στάδιο της άνθισης που ακολουθεί. Σε αγρούς με ιστορικό πρόωρης γήρανσης να εφαρμοστεί φωσφορο-καλιούχος λίπανση διαφυλλικώς ή με υδρολίπανση εφόσον υφίσταται η δυνατότητα αυτή. Παράλληλα, για την άμβλυνση της καταπόνησης των φυτών από υψηλές θερμοκρασίες συνιστάται η χορήγηση εκχυλισμάτων φυκών και των μικροθρεπτικών στοιχείων βόριο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, μολυβδαίνιο και κοβάλτιο.
2.Παρακολούθηση της καλλιέργειας
-Καλούνται οι καλλιεργητές να παρακολουθούν συστηματικά τις καλλιέργειές τους κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
-Να αποφεύγεται η εκτέλεση ψεκασμών «προληπτικά». Οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αβγών στα φυτά είναι άστοχες. Σκοπός: η διαφύλαξη των φυσικών εχθρών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού
-Το όριο επέμβασης κατά της γενεάς αυτής είναι η καταμέτρηση: 4 σκουληκιών σε 100φυτά (ή 1 σκουλήκι ανά 1,5 μέτρο επαναληπτικά).
Αναλυτικά το σχετικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων μπορείτε να δείτε εδώ.