BACK TO
TOP
Farming

Αρχές Μαρτίου το 80% του Αζώτου στις καρυδιές

Η καλλιέργεια της καρυδιάς αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο του λήθαργου. Με σωστό κλάδεµα και ορθή λίπανση µπορούν να περιοριστούν σοβαρά φυτοπροστατευτικά προβλήµατα και να µεγιστοποιηθεί η παραγωγή, αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου.

tree-gc5d7f1058_1920_1646130648

Ελένη Δούσκα

22
0

Ειδικότερα, µε το κλάδεµα καρποφορίας αφαιρείται κάθε ξερή βλάστηση, ενώ οι τοµές στο υγιές ξύλο πρέπει να καλύπτονται µε επουλωτικό πληγών. Επίσης, συνιστάται ψεκασµός µε βορδιγάλειο πολτό. Με το κλάδεµα ο σκελετός θα πρέπει να διαµορφώνεται έτσι ώστε να επιτρέπει την καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό της κόµης και τον επαρκή αερισµό της. Αντίστοιχα, για τη λίπανση της καρυδιάς θα πρέπει να λαµβάνεται υπόψη µια εδαφολογική ανάλυση πριν τη φύτευση και µία φυλλοδιαγνωστική ανάλυση κάθε δεύτερη χρονιά στα τέλη Ιουλίου.

Σύµφωνα  µε τους ειδικούς, η καρυδιά είναι δέντρο απαιτητικό σε άζωτο (12-15 κιλά το στρέµµα ετησίως), µε κρισιµότερες περιόδους την ανθοφορία, την καρπόδεση, την ανάπτυξη των καρπών και το γέµισµα της ψίχας. Γι’ αυτό, τα ώριµα δέντρα χρειάζονται το 80% του αζώτου την άνοιξη (60% αρχές Μαρτίου, 20% αρχές Μαΐου) και το 20% το καλοκαίρι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές