BACK TO
TOP
Food insider

Είναι κατσικίσιο το ελληνικό μπλε τυρί

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήµατα της ελληνικής κτηνοτροφίας βρήκαν έναν νέο φορέα µετάγγισης στην αγορά και το ευρύ κοινό, µέσα από το πρώτο ελληνικό µπλε τυρί.

18-21_2

382
3

Η αντιγραφή μιας συνταγής Roquefort, Stilton ή Gorgonzola και η προσαρμογή της στις οργανοληπτικές ιδιαιτερότητες του ελληνικού γάλακτος, θα ήταν από μόνη της μια πρωτοτυπία για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς. Η φιλοδοξία όμως του έμπειρου τυροκόμου από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Αρβανίτη, ξεπερνάει κατά πολύ το πλαίσιο αυτό, αφού κινείται, σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του ορίου ενός προσωπικού δημιουργικού οράματος για την ελληνική κτηνοτροφία και τυροκομία. Ήδη η συντεχνία τυριού (Guilde des Fromagers) που εδρεύει στη Γαλλία, αναμένει με ανυπομονησία το πρώτο ελληνικό μπλε τυρί, το ΚΥΑΝΟ του Τυροκομείου Αρβανίτη, που θα κυκλοφορήσει ευρέως στην αγορά πριν το τέλος του έτους.

Tο Κυανό λοιπόν, δεν είναι σαν το «πρόβειο» Roquefort ή την «αγελαδινή» Gorgonzola. Έχει σκληρότερη υφή από άλλα μπλε τυριά και μπορεί να κοπεί εύκολα μερίδα. Έχει απαλή και ώριμη γεύση, με τη διακριτική παρουσία της μούχλας, η οποία δεν υπερκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του γάλακτος. Το δε γάλα, είναι 100% γίδινο, αφού εδώ εντοπίζει ο εμπνευστής του, ένα ξεκάθαρο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής κτηνοτροφίας. «Επιλέξαμε γίδινο, γιατί, αν και έχουμε πολύ καλό και ποιοτικό κατσικίσιο γάλα, δεν έχουμε κατοχυρώσει ως χώρα ούτε ένα ΠΟΠ τυρί με αυτήν την πρώτη ύλη» εξηγεί στο Top50 by Αγρόκτημα ο Μιχάλης Αρβανίτης, που πάντα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του να φτιάξει ένα ελληνικό τυρί – σήμα κατατεθέν της αιγοτροφίας. Άλλωστε το μικροκλίμα της Ελλάδας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, είναι ιδανικό για την εκτροφή κατσικιών. Έχει τη φύση που μπορεί να τα θρέψει στην ελεύθερη τους βοσκή, ιδίως την άνοιξη που δίνουν και το περισσότερο τους γάλα. «Η ελεύθερη βοσκή είναι το πλεονέκτημα της ελληνικής φύσης. Από εκεί βγαίνει η ελληνική γεύση, ο ελληνικός χαρακτήρας του γάλακτος και του τυριού» τονίζει ο ίδιος.

Όλα ξεκίνησαν απο την αποθήκη του Τυροκομείου

Η ανάπτυξη της συνταγής ξεκίνησε από την αποθήκη του Τυροκομείου, όπου ο συνομιλητής μας επιδίδεται σε πειραματισμούς. Χρειάστηκαν τριάμισι χρόνια και η συνδρομή Γάλλων τυροκόμων για τη διαμόρφωσή της καθώς και η μελέτη των πιο αξιοσημείωτων μπλε τυριών διεθνώς. Φυσικά πίσω από το ΚΥΑΝΟ κρύβεται και η πολυετής εμπειρία της οικογένειας Αρβανίτη στην τέχνη της τυροκόμησης. «Είναι ένα δουλεμένο τυρί, για να το φέρουμε εδώ που είναι, έχει πέσει πολλή δουλειά, πολλά ταξίδια και μελέτη» συμπληρώνει ο τυροκόμος. Έμφαση δίνεται και στην ωρίμανση, η οποία γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο υπόγειο του Τυροκομείου, όπου παραμένουν τα τυριά για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των μυκήτων του μπλε τυριού.

Σκοπός του Μιχάλη Αρβανίτη, είναι να καθιερώσει το πρώτο ελληνικό μπλε τυρί στη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο θέλει να προσκαλέσει την εγχώρια κοινότητα μαγείρων και σεφ ώστε να το εντάξουν σε ελληνικά πιάτα. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυκλοφορία του ΚΥΑΝΟ δεν σηματοδοτεί το τέλος των προσπαθειών του Τυροκομείου, το οποίο ονειρεύεται κάποια στιγμή να δει το δημιούργημά του στον κατάλογο των ΠΟΠ ελληνικών τυριών. Άλλωστε, όπως μας εξήγησε ο δημιουργός του, η συνταγή θα διατεθεί και σε άλλους τυροκόμους και κτηνοτρόφους, ώστε να βγάλουν και αυτοί στην αγορά το προϊόν. «Θέλουμε να δώσουμε κατεύθυνση στην ελληνική κτηνοτροφία. Να της χαρίσουμε ένα τυρί υπεραξίας και ελπίζω πως με το ΚΥΑΝΟ γίνεται το πρώτο βήμα προς τα εκεί» θα πει, συμπληρώνοντας: «Όπως συνέβη με το κρασί, όταν για χρόνια η ρετσίνα διαμόρφωσε ένα αδιέξοδο για τους Έλληνες οινοποιούς. Όταν δουλεύτηκαν με σύγχρονους όρους της αγοράς οι ελληνικές ποικιλίες, είδαμε εξέλιξη στον κλάδο. Το ίδιο να γίνει λοιπόν και με το τυρί». Άλλωστε, οι Έλληνες τυροκόμοι γνωρίζουν την τέχνη τους κατά τον Μ. Αρβανίτη. «Τόσα βραβεία σε διαγωνισμούς δεν είναι τυχαία. Το επίπεδο είναι υψηλό και η κατανάλωση στη χώρα μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες προσπάθειες, ώστε να βρούμε την πολυπόθητη υπεραξία που θα κινήσει στο μέλλον με μεγαλύτερη άνεση τον κλάδο» καταλήγει.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

08-11-2020 13:26ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΟΓΛΟΥ

Πολύ καλή προσπάθεια. Εύχομαι καλή υποδοχή από το καταναλωτικό κοινό. Ελπίζω να μην είναι πολύ αλμυρό σαν μερικά γνωστά Roquefort και να αναδίδεται η γεύση και το άρωμα του κατσικίσιου γάλατος. Το όνομα ΚΥΑΝΟ, μολονότι πολύ ελληνικό, όταν αναγραφεί με λατινικούς χαρακτήρες για τις ξένες αγορές, μπορεί να παραπέμψει στα γνωστά δηλητήρια.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-11-2020 20:19Γιάννης Βάχλας

Χαίρομαι που το άρθρο αναφέρει την περίπτωση της ρετσίνας. Δυστυχώς έχει γίνει σφάλμα με αυτό το προϊόν. Θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Σταύρου ( 1928 - 2006, ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία ) που έσωσε το ΠΟΠ ελληνικό ΟΥΖΟ, στις Βρυξέλλες, την δεκαετία του ογδόντα. Τότε ήταν εμπορικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία Παρισίων. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του και στα πλαίσια του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών ΟΠΕ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία